Πολιτική

Πώς ο Μητσοτάκης θα καταλήξει στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Θα το μάθετε στην ώρα του», είπε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το όνομα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως ακόμη και οι ίδιοι είναι δύσκολο να μπουν στο μυαλό του για οποιοδήποτε θέμα. Πολλώ δε μάλλον για τον «εκλεκτό» ή την «εκλεκτή» του για την Ηρώδου Αττικού, καθώς αρνείται πεισματικά να μιλήσει με… διευθύνσεις και ονόματα, ακόμη και ενώπιον των δικών του ανθρώπων.

Μήπως, όμως, η ώρα ήρθε να σπάσει το καβούκι του; Από χθες και μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα και τον εκλογικό νόμο, κυκλοφορούν όλο και πιο έντονα φήμες – που δεν διαψεύδονται άμεσα από το Μαξίμου, αλλά ούτε κι επιβεβαιώνονται – που θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να έχει καταλήξει στην απόφασή του. Την οποία θ’ ανακοινώσει έτσι είτε πριν είτε μετά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 13 Φεβρουαρίου, όταν και θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής του νέου ΠτΔ από τη Βουλή.

Προσώρας δεδομένο είναι για την Προεδρία της Δημοκρατίας πως ο «εκλεκτός» ή η «εκλεκτή» θα πρόκειται για νέο πρόσωπο, αφού ο πρωθυπουργός οριστικά δεν θα δώσει την ευκαιρία στον Προκόπη Παυλόπουλο για δεύτερη θητεία στην Ηρώδου Αττικού. Αλλά και ότι θα πρόκειται για πρόσωπο με πολιτικά χαρακτηριστικά, όπως έχει γράψει το newsit.gr.

Click4more: Βενιζέλος ο εκλεκτός για Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ντόμινο εξελίξεων και άγριο παρασκήνιο!

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να πρόκειται για ένα πρόσωπο που ανήκει στο χώρο της Κεντροαριστεράς, συμβολίζοντας τα ανοίγματα που επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης σε όμορους πολιτικούς χώρους. Όμως, η διαφωνία του με τη Φώφη Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο κατά τη χθεσινή συνάντησή τους και το ενδεχόμενο να μη στηρίξει το ΚΙΝΑΛ την κατάργηση της απλής αναλογικής, όπως αρχικά διαφαινόταν, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα. Εάν, δηλαδή, ο εκλογικός νόμος ψηφιστεί μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να αλλάξει τα πλάνα του και να ψηφίσει η ΝΔ μόνη της το νέο ΠτΔ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα θυσιάσει έτσι τη βούλησή του για ευρύτερες συναινέσεις – αν κι εκείνος θα συνεχίσει να τις επιδιώκει, όπως μεταδίδει το Μαξίμου – αλλά και ικανοποιώντας το κομματικό του ακροατήριο. Εάν λοιπόν συμβεί κάτι τέτοιο, αίφνης στο προσκήνιο επανέρχεται το όνομα του Κώστα Καραμανλή ή του Αντώνη Σαμαρά, καθώς και ο απερχόμενος επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Άλλοι πάλι βλέπουν ως ιδανική λύση που πληρεί τις προδιαγραφές Μητσοτάκη τον Σταύρο Δήμα κτλ. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είναι αυτοί που θα πρέπει να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν θα στηρίξουν τον κ. Δήμα, όπως είχαν κάνει το 2014.

Από το χώρο της Κεντροαριστεράς πάλι, τις τελευταίες ώρες ακούγετα ιπολύ έντονα – όπως έγραψε το newsit.gr – το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου και αυτό της Άννας Διαμαντοπούλου. Αντιθέτως, δυσθυμία επικρατεί σε μερίδα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για μια πιθανή υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα