- Διευκρινίσεις και διαψεύσεις από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας για την συμφωνία! - "Διατυπώσαμε ερωτήματα. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί" λέει εκπρόσωπος του Σόιμπλε και προετοιμάζει το έδαφος για το Eurogroup της Παρασκευής - "Τα ερωτήματα πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης" - Την ίδια ώρα ο Μάρτιν Σουλτς κρατά... αποστάσεις από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών με την κατάσταση να "μυρίζει" εμφύλιο! - "Οι απόψεις του είναι εντελώς προσωπικές και σε καμία περίπτωση δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζει την Άγγελα Μέρκελ"
Οπως φαίνεται τα εσωτερικά προβλήματα δεν είναι αποκλειστικά… ελληνικό προνόμιο, αφού η συμφωνία που έκλεισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τους ευρωπαίους εταίρους, στην Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, φαίνεται πως έχει δημιουργήσει… θέματα και εντός συνόρων στην Γερμανία.
Θέματα που φυσικά είχαν φανεί πριν ακόμη και από το κλείσιμο της συμφωνίας, αφού η γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ φερόταν να επιθυμεί την εξεύρεση μίας “αναίμακτης” λύσης για την Ελλάδα, ενώ στον αντίποδα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμενε στο… “δαγκωτό” Grexit!
Ωστόσο ακόμη και μέχρι χθες που η συμφωνία είχε πάρει την τελική της μορφή, υπήρχε η πληροφόρηση πως η Άγγελα Μέρκελ είχε μία ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία (την δεύτερη σε δύο εικοσιτετράωρα) με τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία του εξέφρασε τους προβληματισμούς της και φέρεται να επέμεινε σε ένα δάνειο – γέφυρα και όχι μια οριστική συμφωνία!
Οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν… ανένδοτος και πως προέταξε την συμφωνία της 12ης Ιουλίου…
Σήμερα το “γερμανικό σίριαλ” είχε και ένα δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο “η κυβέρνηση της Γερμανίας πιστεύει ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της για το τρίτο πακέτο στήριξης είναι ανεπαρκής”.
Την απάντηση, λοιπόν, έρχεται να δώσει ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, δηλαδή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο γνωστοποίησε ότι ήγειρε ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση της Ελλάδας και οι διεθνείς πιστωτές της, σημείωσε όμως πως το Βερολίνο δεν απορρίπτει το πακέτο αυτό.
«Διατυπώσαμε ερωτήματα. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι τα ερωτήματα πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μεθαύριο Παρασκευή.
Ο ίδιος εκπρόσωπος χαρακτήρισε «λαθεμένα» τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε επικαλούμενο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας πως το Βερολίνο θεωρεί ότι η συμφωνία «δεν είναι εντελώς σαφής σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση των πολιτικών».
Στο δισέλιδο έγγραφο με τίτλο «Προκαταρκτικός έλεγχος του Μνημονίου», που εστάλη σε αξιωματούχους στις Βρυξέλλες σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών κρίνει τα σχέδια για μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις ιδιωτικοποιήσεις «μη συμμορφούμενα ακόμη».
Παράλληλα, διαστάσεις ενδοκυβερνητικού εμφυλίου τείνει να λάβει το ζήτημα της στάσης που θα τηρήσει η Γερμανία έναντι της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (και ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών SPD) Μάρτιν Σουλτς να ξεκαθαρίζει ότι οι απόψεις που διατυπώνει επί του θέματος ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είναι εντελώς προσωπικές και ότι σε καμία περίπτωση δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζει την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
Κύκλοι προσκείμενοι στον Γερμανό πρόεδρο της Ευρωβουλής δήλωναν σήμερα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι στους κόλπους του SPD οι δηλώσεις Σόιμπλε έχουν προκαλέσει σφοδρή ενόχληση και ότι τόσο ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς τάσσονται σαφώς υπέρ της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας και απολύτως κατά οποιασδήποτε ιδέας περί προσωρινού “δανείου γέφυρας”.
Σε ότι αφορά τον Μάρτιν Σουλτς οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι πρόθεσή του είναι να ζητήσει από την γερμανική κυβέρνηση και από το κόμμα του το SPD, κυρίως όμως από το γερμανικό κοινοβούλιο που έχει και τον καθοριστικό ρόλο, να ψηφίσουν υπέρ της επικύρωσης του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, απορρίπτοντας ευθέως τις ιδέες Σόιμπλε.
Η ολομέτωπη αυτή επίθεση του Μάρτιν Σουλτς προς τους “διαφωνούντες” στην Γερμανία επιβεβαιώθηκε και από non paper του Μαξίμου, το οποίο αναφέρει:
“Μετά την πρωινή δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάννι Πιτέλα, ο οποίος καλεί την Άνγκελα Μέρκελ να μην υπονομεύσει τη συμφωνία με την Ελλάδα και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι προτίθεται να καλέσει δημοσίως την γερμανική κυβέρνηση, την γερμανική Βουλή και το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να εγκρίνουν τη συμφωνία“.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ