Site icon NewsIT

Ποτάμι… δημοσκοπήσεων

14.03.2014 | 06:58
Ποτάμι… δημοσκοπήσεων

Νέος κύκλος δημοσκοπήσεων αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο μέσω του Κυριακάτικου Τύπου, αλλά και τις προσεχείς και απ΄ ότι λένε οι πρώτες πληροφορίες τα αποτελέσματα τους καταγράφουν ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων που δημιουργεί ως εκ τούτου νέα δεδομένα στην πορεία πορεία προς τις κάλπες του Μαϊου.

Τα δύο νέα στοιχεία που στην “γεωγραφία” του πολιτικού χάρτη είναι η “ΕΛΙΑ” και “ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ” και σύμφωνα με πληροφορίες για το μεν νέο κεντροαριστερό σχήμα μέσα από τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ με όμορες κομματικές δυνάμεις και κινήσεις η κοινή γνώμη φαίνεται να μην… “ερεθίστηκε” πολιτικά για το δε νεοσύστατο κόμμα του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη η πορεία του είναι ανάλογη με την προσδοκία για κάτι πραγματικά καινούργιο πέρα από τα γνωστά κόμματα.

Με άλλα λόγια “ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ” παρά το θολό ιδεολογικοπολιτικό του στίγμα “συγκινεί” πλέον τους πολίτες που νοιώθουν “πολιτικά άστεγοι” ανεξάρτητα της πολιτικής τους καταγωγής σε σημείο που να κινείται στα όρια του διψήφιου ποσοστού σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Αντιθέτως το εγχείρημα της “ΕΛΙΑΣ” η κοινή γνώμη, με ή χωρίς τους “58”, προφανώς εξακολουθεί να βλέπει το “ΠΑΣΟΚ” ως καρπό της, με αποτέλεσμα πάντα σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό της να κινείται συν-πλην στο όριο εκλογής ευρωβουλευτή. Το όριο εκλογής είναι 4,7%.

Με βάση και τις δημοσκοπήσεις που είδαν και χθες το φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι ‘ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ”…φουσκώνει καθώς με βάση την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας -και αυτές που αναμένονται δεν θα διαφέρουν κατά πολύ- λένε ότι θα το ψηφίσουν το 38% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ το 2012, το 33% των ΑΝΕΛ, το 16% της μέχρι πρότινος αδιευκρίνιστης ψήφου, το 12% του ΠΑΣΟΚ, το 10% της ΝΔ, το 9% του ΣΥΡΙΖΑ και το 3% του ΚΚΕ, ενώ από τη Χρυσή Αυγή η διαρροή είναι μηδενική!

Όσον αφορά τη σύγκρουση του “νέου δικομματισμού” η πολιτική ανάγνωση και προσέγγιση των δημοσκόπων συγκλίνει στην άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “κερδίζει” επειδή “χάνει” η ΝΔ, ο “τρίτος πόλος” της ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ δεν πείθουν, ενώ αξιοσημείωτη είναι η σταθερότητα που επιδεικνύουν το ΚΚΕ και κυρίως η ΧΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά με ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών η δημοσίευση των δημοσκοπήσεων θα επιτρέπεται μέχρι και την Παρασκευή, δηλαδή 48 ώρες, πριν από τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ … με πρωθυπουργό Σαμαρά!

Ιωαννίδης: “Θα είμαστε οι νικητές”

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα για ΣΥΡΙΖΑ και Σγουρό

Πως σχολιάστηκε η δημοσκόπηση του Newsit και της Alco – Τι είπαν Κουβέλης, Καμμένος και Παπαδημούλης για τα ευρήματα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version