Σε περιδίνηση βρίσκεται το Ποτάμι που όπως όλα δείχνουν περνά τη μεγαλύτερη κρίση του από την ίδρυσή του. Στις 6 το απόγευμα συνεδριάζει το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο που θα κρίνει τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή έρθει στη Βουλή.
Το Ποτάμι αριθμεί πλέον πέντε βουλευτές μετά τη διαγραφή Δανέλλη, εκ των οποίων με δημόσιες δηλώσεις του δύο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν (Αμυράς, Ψαριανός) ενώ οι υπόλοιποι τρεις (Θεοδωράκης, Μαυρώτάς, Λυκούδης) βλέπουν με θετικό μάτι τη Συμφωνία, ακόμη κι αν διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις. Θετικοί στη Συμφωνία και οι Ευρωβουλευτές του κόμματος, Κύρκος και Γραμματικάκης.
«Για να μην χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι. Πολεμάμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Χωρίς να γινόμαστε κι εμείς ιδεοληπτικοί» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή δείχνοντας μάλλον ότι παραμένει θετικά διακείμενος στη Συμφωνία.
Να διευκρινιστεί ότι για να συνεχίσει το Ποτάμι να έχει κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα πρέπει να χάσει κανέναν επιπλέον βουλευτή. Την ίδια ώρα ο Γρηγόρης Ψαριανός απειλεί πώς «αν το Ποτάμι αποφασίσει να ψηφίσει τη συμφωνία, θα αναθεωρήσω και εγώ τη σχέση μου με το Ποτάμι.
Ψαριανός εν εξάλλω: Δεν θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι
Ο πιο αρνητικός στη Συμφωνία παραμένει με διαφορά ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος με νέες δηλώσεις του σήμερα στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 ανέβασε κι άλλο τους τόνους σε ένα κλίμα που είναι έτσι κι αλλιώς τεταμένο μέσα στο κόμμα.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός όταν ρωτήθηκε αν θα αποχωρήσει από το κόμμα σε περίπτωση κατά την οποία το Ποτάμι υπερηψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών απάντησε «δεν σημαίνει a priori ότι θα φύγουμε με τον Αμυρά. Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς πολιτικό συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μια τέτοια κίνηση εκθέτει τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Ποταμιού».
«Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να στηρίξει, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;» πρόσθεσε ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ο Σταύρος Θεοδωράκης να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Γρηγορης Ψαριανός είπε «διαφωνώ κάθετα, είναι ένα περιστατικό που θα ήθελα να αποφύγουμε να κάνει ο Σταύρος τα ρεπό του Καμμένου».
«Δεν είναι μια κυβέρνηση παντός καιρού που ψηφίζει όσα στηρίζει; τι τους θέλει τους άλλους; Αν μερικοί από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίζουν μια κορυφαία πολιτική επιλογή, να φύγουν» πρόσθεσε.
«Εγώ θα πιέσω όσο μπορώ το Ποτάμι να μην ψηφίσει τη Συμφωνία, έχουμε να διαλέξουμε στο Μακεδονία σκέτο ή με το σύνθετη ονομασία. Θα προτιμούσα το “νέα” και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό».
«Ο Σταύρος και ο Μαυρωτάς θα την ψηφίσουν τη συμφωνία και ο Λυκούδης φαίνεται ότι πάει για αποχή ή παρών» εκτίμησε ο βουλευτής του Ποταμιού.
“Εάν το Ποτάμι αποφασίσει να ψηφίσει τη συμφωνία, όταν δεν μας χρειάζεται η κυβέρνηση, θα αναθεωρήσω και εγώ τη σχέση μου με το Ποτάμι. Ίσως και ο Αμυράς”, σχολίασε ο Γρηγόρης Ψαριανός μιλώντας και στα Παραπολιτικά. «Προσωπικά θα δεχόμουν το “παρών” επειδή συμφωνώ κατά 20% με τη συμφωνία. Άντε να πάω στο “παρών”. Στην αποχή όχι γιατί διευκολύνει την κυβέρνηση πάλι. Η κυβέρνηση όμως δεν χρειάζεται κανέναν να τη διευκολύνει. Έχει 151 άτομα. Συριζοστηριχτές του Τσίπρα…», ανέφερε.
Αμυράς: Αν ψηφίσουν οι τρεις τη Συμφωνία δεν θα νιώθω πολύ άνετα
«Αμφιβάλω αν θα πάρουμε κάποια απόφαση σήμερα.Έχω την αίσθηση ότι επιτέλους θα βρούμε έναν τρόπο να εκφραστούμε ενιαία. Αυτό πάει να γίνει τώρα. Αμυράς και Ψαριανός καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης έχουν μια θετική προσέγγιση. Ωστόσο, και οι τρεις έχουν κλονιστεί από αυτό που είδαμε χθες το βράδυ, δηλαδή να παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης μια κυβέρνηση με έναν τρόπο μη υγιή και κοινοβουλευτικό» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Αμυράς.
Στην ερώτηση αν το κόμμα αποφασίσει να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών προτίθεται να επιμείνει στην απόφαση του να καταψηφίσει ο Γιώργος Αμυράς απάντησε: «Το κόμμα δεν θα πάρει απόφαση που θα επιβληθεί σε όλους τους βουλευτές. Όπως εγώ δεν μπορώ να επιβάλω την άποψή μου, στους συναδέλφους μου που το βλέπουν θετικά, έτσι και το αντίθετο. Δεν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Εμείς δεν έχουμε τέτοια στο Ποτάμι. Θα αναμετρηθεί ο καθένας με τη συνείδησή του και θα ψηφίσει αναλόγως».
«Απόψε δεν θα πάρουμε απόφαση για το αν το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν τη στηρίζει, τη στηρίζει το μισό Ποτάμι», υπογράμμισε.
«Το Ποτάμι τοποθετήθηκε χθες μέσω του Σταύρου Θεοδωράκη και είπε ότι ο λόγος πρέπει να δοθεί στον ελληνικό λαό. Εγώ θα έλεγα εκλογές εδώ και τώρα», ανέφερε -μεταξύ άλλων- στη συνέχεια ο Γιώργος Αμυράς. Διευκρίνισε ότι ακόμη κι αν οι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας, «εγώ δεν θα νιώθω πολύ άνετα», αλλά θα υπάρξει και επόμενη μέρα «την οποία θα πρέπει να δούμε».
Τέλος ξεκαθάρισε ότι αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει να κάνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «η συζήτηση αποχώρησης έγινε πολύ πριν έρθει η Συμφωνία. Αφορμή ήταν το Μακεδονικό, η αιτία ήταν άλλη. Από το ΚΙΝΑΛ φύγαμε για άλλους λόγους. Η αιτία ήταν ο τρόπος που λειτουργούσε το ΚΙΝΑΛ και δεν έδινε περιθώριο στο Ποτάμι να εκφραστεί. Όλο το άλλο λειτούργησε συμπληρωματικά».
Λυκούδης: Δεν δίνω «όχι»
«H συμφωνία των Πρεσπών έχει θετικό περιεχόμενο, είναι σε θετική κατεύθυνση και γι’ αυτό είμαι θετικά διακείμενος απέναντί της» είπε μιλώντας στον Σκάι ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, επισημαίνοντας ότι δεν θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, «δηλαδή δεν θα δώσω όχι».
«Το ακριβές» εξήγησε ο Σπύρος Λυκούδης είναι ότι «δεν θα καταψηφίσω τη Συμφωνία, δηλαδή δεν θα δώσω “όχι”, αλλά το εάν θα εκφράσω την άποψή μου ότι η Συμφωνία είναι θετική θα το δω και θα το συνυπολογίσω».
Ερωτηθείς αν θα επιλέξει την αποχή, ο Σπύρος Λυκούδης επέμεινε ότι «η Συμφωνία είναι θετική» και συμπλήρωσε ότι «πάνω στη Συμφωνία εξελίσσονται πολιτικοί σχεδιασμοί, αυτό δεν μπορώ να το αγνοήσω».
Λίγο αργότερα ο βουλευτής του Ποταμιού επισήμανε ότι η έγκριση της συμφωνίας για τη «Βόρεια Μακεδονία» μπορεί να περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. «Η Συμφωνία περνάει και χωρίς τα 151. Τα 151 διεκδικούνται για πολιτική κυριαρχία και όχι για το αν θα περάσει η Συμφωνία» τόνισε ο κ. Λυκούδης εξηγώντας το σκεπτικό της πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.
Μαυρωτάς: Η Συμφωνία θα περάσει και πρέπει να περάσει
«Θετική κατεύθυνση έχουν οι διευκρινίσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών που δόθηκαν στη ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια» δήλωσε στο Θέμα 104,6 ο Γιώργος Μαυρώτας, που σχολίασε ότι «κατά τη γνώμη μου θα περάσει και πρέπει να περάσει».
«Το Ποτάμι δεν έχει αλλάξει θέση ως προς αυτό, το θέμα είναι πώς αυτό θα εκφραστεί συντεταγμένα σε μια ψηφοφορία», πρόσθεσε ο κ. Μαυρωτάς. Μιλώντας για το απογευματινό πολιτικό συμβούλιο είπε, «θα δούμε όλο το μενού των επιλογών που έχουμε μπροστά μας. Είναι άσκηση ισορροπίας έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές».
Ο βουλευτής του Ποταμιού πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε δεχθεί καθόλου πιέσεις από το εξωτερικό και σε αυτό βοηθάει η στάση μας από την αρχή που ήταν καθαρή υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Ναι στη Συμφωνία από Κύρκο και Γραμματικάκη
Με δηλώσεις τους οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Συγκεκριμένα ο Μιλτιάδης Κύρκος σε συνέντευξή του στο OPEN δήλωσε χαρακτηριστικά: «στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι εθνικά σωστή, και αυτό είναι η θέση του κόμματος και του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ και οκτώ μήνες»
«Η θέση αυτή έχει επιβεβαιωθεί από όλα τα επίσημα σώματα του κόμματος, κάθε φορά που ζητιέται», συνέχισε ο κ. Κύρκος και πρόσθεσε: «Σήμερα, συνεδριάζει η διευρυμένη πολιτική γραμματεία του κόμματος υπό τον πρόεδρό του και φαντάζομαι ότι θα επιβεβαιώσει, ότι οκτώ μήνες δε λέμε ανοησίες, είχαμε πάρει μία απόφαση που στηριζόταν στα πραγματικά δεδομένα, και δε μπορούμε επειδή ένα κόμμα της αντιπολίτευσης βάζει κόκκινες γραμμές σε πιθανή συνεργασία όπως την φαντάζεται, να υποκύπτουμε και εμείς και αλλάζουμε μια στάση την οποία έχουμε στηρίξει στα πραγματικά δεδομένα. Θα μου ήταν τελείως παράλογο το Ποτάμι να δηλώσει ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία, διότι προέκυψε κάποιο καινούργιο εθνικό θέμα το οποίο εγώ δεν το έχω καταλάβει».
Ο Γιώργος Γραμματικάκης από τη μεριά του σε ανακοίνωσή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρει ότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμού, και παρά τις αδυναμίες της «είναι υπέρ του μέλλοντος της Ελλάδας, θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας με τα Βαλκάνια και θα δώσει στη χώρα μας αυτοπεποίθηση».
Παράπονα και καρφιά από Δανέλλη
Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Σπύρος Δανέλλης εξέφρασε το παράπονό του καθώς περίμενε μεγαλύτερη στήριξη από το κόμμα που ανήκε μέχρι και την Τρίτη. «Δεν περίμενα να ακούσω αυτά που άκουσα από τον Σταύρο Θεοδωράκη στη Βουλή. Περίμενα μια πιο έντονη αντίδραση από το Ποτάμι για το λιντσάρισμα που δέχομαι. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες μας με τον Σταύρο Θεοδωράκη ο ένας έδειχνε κατανόηση προς τον άλλο για τα διλήμματα που αντιμετώπιζε».
Ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού πέταξε και το καρφί του στον Γρηγόρη Ψαριανό αφού όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει προοδευτικό μέτωπο με τον Τέρενς Κουίκ και την Κατερίνα Παπακώστα ο ανεξάρτητος βουλευτής απάντησε ότι “αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι φιλελεύθερο κόμμα το Ποτάμι με βουλευτή τον Ψαριανό;».
Ο Σπύρος Δανέλλης παράλληλα εκτίμησε ότι οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) δεν μπορούν να κάνουν τίποτε διαφορετικό από να δώσουν θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών.