Σάββατο, 16 Νοε.
14oC Αθήνα

Ποτάμι – Θεοδωράκης σε Συμπληγάδες: Τι σημαίνει η αποχή για τις Πρέσπες και τι θέλει η κυβέρνηση

Ποτάμι – Θεοδωράκης σε Συμπληγάδες: Τι σημαίνει η αποχή για τις Πρέσπες και τι θέλει η κυβέρνηση

Στο ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου εξελίσσεται η στάση του Ποταμιού στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τα νέα δεδομένα που έφερε η ψήφος εμπιστοσύνης του Σπύρου Δανέλλη στην κυβέρνηση και η διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού προβληματίζουν τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά ταυτόχρονα φέρνουν πονοκέφαλο και στον Αλέξη Τσίπρα: χωρίς τους τρεις βουλευτές του Ποταμιού και τη θετική τους στάση απέναντι στη συμφωνία, δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Ακόμη κι έτσι, από το Μαξίμου δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να βρουν τους 151, ανεξαρτήτως της στάσης του κ. Θεοδωράκη και των βουλευτών του. Υπενθυμίζουν, άλλωστε, πως είχαν βάλει τον πήχη εξ αρχής στους 154 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων των τριών του Ποταμιού (Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και ο κ. Δανέλλης). Επειδή, όμως, τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο στην πολιτική, πόσω μάλλον αυτές τις φορτισμένες μέρες, στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους έως την «ώρα μηδέν».

Όλα δείχνουν ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει αύριο, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού. Προσώρας πάντως, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η επιλογή της αποχής από την ψηφοφορία, η οποία θ’ απελευθερώσει και τους δύο βουλευτές που είχαν ταχθεί εξ αρχής κατά της συμφωνίας (Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός), με αποτέλεσμα να συνταχθούν κι εκείνοι με την κεντρική επιλογή. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε ο κ. Αμυράς (Antenna), λέγοντας πως στο Ποτάμι σκέφτονται είτε την αποχή είτε να καταψηφίσουν. Όμως, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις εκ των έσω: οι δύο ευρωβουλευτές, Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης τάσσονται υπέρ της συμφωνίας και στέκονται επικριτικά απέναντι στο ενδεχόμενο «στροφής» του Ποταμιού.

Η αποχή κερδίζει έδαφος και για έναν ακόμη λόγο: ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο φαίνεται να εκτιμά ο κ. Θεοδωράκης πως μπορεί να ξεφύγει από την ασφυκτική πίεση που δέχεται. Διότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε Συμπληγάδες: αφενός πρέπει ν’ αποδειχθεί συνεπής πολιτικά και αξιόπιστος, έχοντας ταχθεί εξ αρχής υπέρ της συμφωνίας. Αφετέρου, όμως, θέλει ν’ αποφύγει να κατηγορηθεί ως «δεκανίκι» της κυβέρνησης – ιδιαίτερα τη στιγμή που εμφανίζεται να συνομιλεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ και το ενδεχόμενο συνεργασίας τους είναι ανοικτό, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές.

Η αποχή, ωστόσο, διευκολύνει τινί τρόπω και την κυβέρνηση: εάν οι πέντε βουλευτές του Ποταμιού δεν συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, τότε ο πήχης της πλειοψηφίας για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών πέφτει αυτομάτως στους 148 βουλευτές, καθώς προϋπόθεση για την κύρωσή της δεν είναι η απόλυτη πλειοψηφία (151), αλλά η σχετική επί των παρόντων, όπως σε κάθε «απλό» νομοσχέδιο. Θεωρητικά, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν έχει λόγο ν’ ανησυχεί, καθώς έχει εξασφαλίσει 149 ψήφους: 145 της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αυτές των Κατερίνας Παπακώστα, Έλενας Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλου και του κ. Δανέλλη.

Γίνεται, ωστόσο, εύκολα κατανοητό πως το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση και την ίδια τη συμφωνία θα είναι τεράστιο σ’ αυτή την περίπτωση. Γεγονός που δεν έκρυψε, άλλωστε, ούτε ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους και απαντώντας στην ερώτηση εάν η συμφωνία πρέπει να εξασφαλίσει 151 ψήφους, τόνισε πως «δεν πρέπει… αλλά πρέπει». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος δήλωσε (Open TV) πως «δεδηλωμένος εδώ και καιρό στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να λάβει τη στήριξη 151 και πάνω βουλευτών, αν και τεχνικά αυτό δεν απαιτείται».

Σχολιάζοντας μάλιστα τη στάση του Ποταμιού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «είναι εξαιτίας της συμφωνίας που το Ποτάμι αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής. Ο κ. Θεοδωράκης είχε πει ότι η στάση του δεν μπορεί να ετεροπροσδιοριστεί στο συγκεκριμένο. Θα πρέπει τώρα ν’ αλλάξει απολύτως όσα έλεγε ένα ολόκληρο χρόνο, χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη εξήγηση γι’ αυτό». Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η πίεση στον κ. Θεοδωράκη παραμένει ίδια, ωστόσο αλλάζει η προέλευσή της: έρχεται τώρα από την κυβέρνηση κι όχι από τη ΝΔ…

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις