Οι τελευταίες συναντήσεις κορυφής του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη έχουν φουντώσει τα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων εντείνοντας το κλίμα πολιτικής αστάθειας ενόψει άφιξης της τρόικας και με αφορμή τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Πολιτικοί, οικονομικοί, διπλωματικοί αλλά και οι δημοσιογραφικοί κύκλοι επιχειρούν να αναλύσουν τα δεδομένα της περιόδου και να «φωτογραφίσουν» το μέλλον. Ήδη τα σενάρια είναι ουκ ολίγα και σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζουν να είναι επιστημονικής φαντασίας στην προσπάθεια των κομματικών επιτελείων και όχι να προβλέψουν το μέλλον.
Με βάση λοιπόν αυτά τα σενάρια, που κυκλοφορούν:
– Οι εκλογές είναι βέβαιο ότι θα διεξαχθούν το Μάρτιο με αφορμή την μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
– Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής, ενδεχομένως και με αυτοδυναμία
– ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ ακόμη και το ΠΟΤΑΜΙ θεωρούνται εν δυνάμει κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και στη περίπτωση που είναι αυτοδύναμος, παρέχοντας ακόμη και ψήφο ανοχής
– Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πραγματικά ολιγομελής, 11-13 μέλη, καθώς η Κουμουνδούρου αναγνωρίζει ότι υπάρχει έλλειψη στελεχών που μπορούν να σταθούν αξιόπιστα σε θέση υπουργού
– Είναι πολύ πιθανόν να αξιοποιηθούν σε κυβερνητικά πόστα στελέχη που δεν είναι του κομματικού μηχανισμού, ενώ παράλληλα θα στηριχθεί στον κρατικό μηχανισμό ΠΑΣΟΚ, ο οποίος άλλωστε είναι φιλικά προσκείμενος πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ
– Για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας κατά την έξοδό του από Προεδρικό Μέγαρο για συμφωνία στο υποψήφιο μετά τις εκλογές, οι εκτιμήσεις για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ κάνουν πλέον κεντροδεξιό υποψήφιο, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, καθώς το «φλέρτ» το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι έντονο.
Προφανώς όλα τα παραπάνω να είναι ασκήσεις επί χάρτου, από τη στιγμή που όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά και ουδείς μπορεί να προβλέψει την τελική στάση των πολιτών μπροστά στην κάλπη.
Τα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου θεωρούν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εν αντιθέσει με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά επίμονα εκλογές εδώ και τώρα.
Οι λέξεις συναίνεση και συνεννόηση είναι επίσης το κλειδί ίσως των εξελίξεων. Το θέμα είναι ότι θα παραμείνει κενό γράμμα όσο η κυβέρνηση τις επιδιώκει αναζητώντας επί της ουσίας «συνοδοιπόρους», αν όχι «συνενόχους» στο νέο πρόγραμμα που σχεδιάζουν οι δανειστές και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης, αντιπροτείνοντας το δική του εναλλακτική λύση, και παραμένει στοχοπροσηλωμένος απλά και μόνο στην καρέκλα της εξουσίας.