Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

Πόθεν Έσχες: Τρέχουν στη Βουλή για να βρούν τον υπουργό που ξέχασε το 1 εκατ. ευρώ

Πόθεν Έσχες: Τρέχουν στη Βουλή για να βρούν τον υπουργό που ξέχασε το 1 εκατ. ευρώ

Τα τέσσερα “προβληματικά” πόθεν έσχες με προεξάρχον αυτό του υπουργού της κυβέρνησης ο οποίος “ξέχασε” να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ, έχουν δημιουργήσει πανικό όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην Βουλή.

Έτσι, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για τα «4» ιδιαίτερου πολιτικού βάρους, λόγων ιδιοτήτων και ποσών, «προβληματικών πόθεν έσχες που αφορούσαν την οικονομική χρήση 2012 και κατατέθηκαν το 2013, αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σύστασης της Επιτροπή Ελέγχους των Πόθεν Έσχες των Βουλευτών και των Οικονομικών των Κομμάτων.

Το θέμα της άμεσης συγκρότησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και στην σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, όπου συμφωνήθηκε τα κόμματα να επισπεύσουν τους ορισμούς των βουλευτών μελών και των αναπληρωματικών τους που θα την στελεχώσουν για τη νέα αυτή κοινοβουλευτική περίοδο.

Η πλειοψηφία πάντως των μελών αυτής της Επιτροπής δεν ανήκει σε πολιτικούς καθώς μόνο 3 από τα 7 συνολικά μέλη είναι εκλεγμένοι βουλευτές. Τα υπόλοιπα τέσσερα τακτικά και αναπληρωματικά τους μέλη είναι ένας Αρεοπαγίτης, ένας σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένας υψηλόβαθμος εκπρόσωπος από την διοίκηση της ΤτΕ και ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες.

Τα «τρία» πολιτικά πρόσωπα θα είναι: Πρόεδρος της Επιτροπής, με τη νέα ανακατάταξη των αρμοδιοτήτων μεταξύ των Αντιπροέδρων της Βουλής, αυτός θα είναι ο Β Αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο με αναπληρωτή του τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Τάσο Κουράκη.

Τακτικά μέλη θα είναι: ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, για να εκπροσωπείται και η αντιπολίτευση με αναπληρωματικό του, ελλείψει Ε’ Αντιπροέδρου αφού δεν εκλέχθηκε από την Χ.Α, τον ΣΤ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινό. Επίσης στην επιτροπή αυτή μετέχει, σύμφωνα με τον ισχύοντα ΚτΒ, και ο εκάστοτε Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που σε αυτή την κοινοβουλευτική σύνθεση θα είναι η Γ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου με αναπληρωτή της τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη.

Σύμφωνα πάντως, με την απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 1781 της 25 Φεβρουαρίου 2014 (ΑΔΑ: 03-02ΚΑ) που έχει υπογράψει η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ορίζεται ότι «η θητεία των μελών της Επιτροπής λήγει με την συγκρότηση νέας Επιτροπής, ύστερα από τη διενέργεια γενικών βουλευτικών εκλογών». Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις βουλευτικές τοποθετήσεις – επανατοποθετήσεις των «πολιτικών» μελών της Επιτροπής, θα απαιτηθεί, εύλογος χρόνος και για τη λήψη αποφάσεων από τους μη «πολιτικούς» φορείς για τον ορισμό ή την επανατοποθέτηση μελών τους σε αυτή την Επιτροπή της Βουλής.

Τι έχει συμβεί

Τεράστιο πρόβλημα δημιουργεί στην κυβέρνηση η δημοσιοποίηση της είδησης πως υπάρχουν δύο φάκελοι φωτιά για το πόθεν έσχες δύο κυβερνητικών στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, πάλι δηλαδή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο πρώτος φάκελος αφορά υπουργό που για τρία χρόνια δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του το μεγάλο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο το δήλωσε φέτος με συμπληρωματική δήλωση στο πόθεν έσχες.

Ο δεύτερος φάκελος αφορά τη συμμετοχή κυβερνητικού στελέχους σε ιδιωτική εταιρεία με μετοχές.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των δύο κυβερνητικών στελεχών, αλλά όλες οι πλευρές δείχνουν πως η υπόθεση ξεκίνησε από στελέχη της Λαϊκής Ενότητας. Άλλωστε ένα σημαντικό στέλεχος της ΛΑΕ είναι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία φεύγοντας από τη Βουλή, είχε μαζί της τεράστιες ποσότητες φωτοτυπιών, πιθανότατα και από τέτοιου είδους υποθέσεις.

Επικρατεί πάντως ένα “κυνηγητό” αστυνομικού χαρακτήρα με κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και δημοσιογράφους να αναζητούν τον “πληροφοριοδότη”. Πολλοί είναι κι αυτοί που φωτογραφίζουν νυν αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ενδέχεται να έδωσε το θέμα στη δημοσιότητα.

Στην υπόθεση των πόθεν έσχες έρχονται να προστεθούν κι άλλοι δύο φάκελοι για νυν και πρώην βουλευτές. Ο πρώτος φάκελος αφορά πρώην βουλευτή που φέρεται να έχει φορολογικές εκκρεμότητες που πρέπει να ελεγχθούν από την αρμόδια Επιτροπή.

Ο δεύτερος φάκελος αφορά νυν βουλευτή το πόθεν έσχες του οποίου έχει εντοπιστεί επίσης με κενά και παραλείψεις.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία μιλώντας στο Mega δήλωσε πως κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ήταν σε διερεύνηση τέσσερεις υποθέσεις υπόχρεων με προβληματικές δηλώσεις πόθεν έσχες.

Αίσθηση πάντως, προκάλεσε μια αναφορά στις συνομιλίες που είχε με δημοσιογράφους η πρώην Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, «αποκαλύπτοντας» ότι της ζητήθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής που απασχολήθηκαν με τα τέσσερα αυτά «προβληματικά» πόθεν έσχες. Όμως, όπως είπε, εκείνη δεν τα έδωσε καθώς κάτι τέτοιο θα «έσπαγε» το απόρρητο με το οποίο είναι θωρακισμένη η Επιτροπή αυτή και εκείνη εκ της θέσεώς της όφειλε να το προστατεύσει. Μια άλλη παράλληλη εκδοχή που και αυτή αναμφίβολα έχει το δικό της ενδιαφέρον να διευκρινιστεί είναι και αυτό, εάν δηλαδή επιχειρήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση κάποιου είδους προνομιακής ενημέρωσης και παρέμβασης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε