Ερωτηματικά για το που το πάνε οι δανειστές κυριαρχούν στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ιδίως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποφάσεις της συνεδρίασης του Eurogroup, καθώς τα έχουν δώσει όλα και παρ΄όλα αυτά αντί να χαλαρώνει η πίεση οι δανειστές σφίγγουν διαρκώς τη θηλιά.
Την ώρα λένε που έχουν ψηφίσει το Υπερταμείο και το “κόφτη” η σπουδή των δανειστών να αναζητούν διαρκώς “γκρίζα σημεία” αναδεικνύει το πολιτικό θέμα που έχουν απέναντι στην κυβέρνηση, επιδιώκοντας την ομηρία της και τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεων της.
Οι “αστερίσκοι” του Eurogroup και η παραπομπή ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση στο μέλλον και προφανώς μετά τις εκλογές στη Γερμανία λόγω της ανένδοτης στάσης του χερ Σόιμπλε προβληματίζουν έντονα το κυβερνώn κόμμα από το Μαξίμου μέχρι το τελευταίο βουλευτή.
Το θέμα του ΕΚΑΣ, τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση δημοσίου, η παραχώρηση του Ελληνικού και η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού αποτελούν τα νέα αγκάθια, καθώς οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για να ανοίξει η κάνουλα χορήγησης της πρώτης δόσης των 7, 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ θα δοθούν για τις υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες.
Πρόκειται για ευαίσθητα θέματα στη συνείδηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι και το περασμένο Σαββατοκύριακο, ιδίως το θέμα του ΕΚΑΣ, βρίσκονταν ψηλά στη προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να διαφυλάξει το κοινωνικό του προφίλ, ενώ όσον αφορά τις παραχωρήσεις Ελληνικού και την Εγνατίας Οδού υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις και ενστάσεις από βουλευτές των αντίστοιχων εκλογικών περιφερειών, αλλά και από τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη.
Εν πάση περιπτώσει στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ΚΟ θεωρούν σε γενικές γραμμές ότι τα δυσκολότερα πέρασαν ενόψει μάλιστα και των θετικών όπως αναμένονται κινήσεων της ΕKT (waver-ποσοτκή χαλάρωση) και προετοιμάζονται για την θερινή αντεπίθεση με τα σημαντικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, αρχής γενομένης την επόμενη εβδομάδα με το αναπτυξιακό-επενδυτικό, αλλά και για να δώσουν μεγάλη μάχη ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης το Φθινόπωρο που θα έχει στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης τις εργασιακές σχέσεις.