Συμβαίνει τώρα:
Στο «κόκκινο» οι δρόμοι της Αθήνας - Βροχή και μποτιλιάρισμα
Πολιτική

Πούτιν “καρφώνει” Ερντογάν από την Αθήνα! “Έγκλημα πολέμου η κατάρριψη του αεροσκάφους μας”! Συμφωνία με Τσίπρα για επενδύσεις, ενέργεια και τουρισμό

- “Κράξιμο” του Βλαντίμιρ Πούτιν σε ΗΠΑ και σφοδρή επίθεση στην Τουρκία για την κατάρριψη του αεροσκάφους
- “Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος... Πυροβόλησαν και τον πιλότο κι αυτό είναι έγκλημα πολέμου”, είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας
- Στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα η συνεργασία με την Ρωσία, δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
- Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορές και στο προσφυγικό και τον πόλεμο στη Συρία
- Για τα θέματα ενέργειας ο Πρωθυπουργός τόνισε πως: Έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο
- Αύριο, Σάββατο, ο Πούτιν θα μεταβεί στο Άγιον Όρος, όπου και θα ολοκληρωθεί η επίσκεψή του στην Ελλάδα
- Απόψε, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ξενοδοχείο που μένει στο Καβούρι

Μια επίσκεψη που άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, πραγματοποίησε σήμερα στην Αθήνα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της χώρας του για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ εκτίμησε ότι φέτος θα επισκεφθούν την Ελλάδα 1 εκατ. τουρίστες από τη Ρωσία.

Επεσήμανε ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται και ως επιβεβαίωση σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρσι σε 2,7 δισ. δολάρια, στο οποίο συνέβαλε η πτώση της τιμής του πετρελαίου και των κυρώσεων της ρωσικής ομοσπονδίας στην ΕΕ. Ο Πούτιν τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια και πως συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να δοθεί έμφαση και στη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας τόνισε δύο φορές σε δηλώσεις του πως η συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί στρατηγική επιλογή για την κυβέρνησή του.

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας, ο “τσάρος” αφίχθη στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, αρχικά επισκέφθηκε τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου για 1 ώρα και 45 λεπτά συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό.

 

Τσίπρας: Έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο

 

Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν και αναφέρθηκε στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν απόψε για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, είπε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χρονική περίοδο που ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα μια περίοδο για την οποία τόνισε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε συνομιλία, όπως είπε, για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Συζήτηση έγινε και για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας.

«Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

 

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης. Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για την Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων αλλά λύση είναι ο διάλογος. «Σε ότι αφορά στην Ουκρανία αποδίδουμε σημασία στην σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «έχουμε εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο την στρατηγική πεποίθηση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς η Ρωσία να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής και με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα επικυρώθηκε ο αναβαθμισμένος πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες στο υψηλότερο επίπεδο και κάναμε και κάποια σημαντικά βήματα με την υπογραφή μιας σειράς μνημονίων συνεργασίας, αποδείξαμε ότι μπορεί και να υπάρχουν μνημόνια θετικά, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι ο ελληνορωσικός διάλογος μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός για την ανταλλαγή απόψεων σημειώνοντας ότι η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σειρά από θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Συρία και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος είχε ως συνέπεια μεγάλες προσφυγικές ροές που έπληξαν κυρίως την Ελλάδα. Χαρακτήρισε επίσης κρίσιμες για την Ελλάδα τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας και εξέφρασε την ελπίδα η αναβάθμιση του ελληνορωσικού διαλόγου να παίξει προωθητικό ρόλο για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας αλλά και Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας σε αυτή τη συγκυρία και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια στιγμή που γυρίζει σελίδα και περνάει από μια οικονομική κρίση και μια πολυετή κατάσταση αβεβαιότητας, σε μια περίοδο σταθερότητας και επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης γεγονός που δίνει την ευκαιρία να οικοδομηθούν οι σχέσεις σε καλύτερες βάσεις.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συγκυρία είναι σημαντική διότι η Ελλάδα τώρα χρειάζεται επενδύσεις στρατηγικής σημασίας και στρατηγικής σημασίας και για τη Ρωσία. Ανέφερε ότι πέρα από τις επενδύσεις προχωρά η συνεργασία σε αγροτοδιατροφικό τομέα και τουρισμό. Ειδικά για τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θέλει να πολλαπλασιάσει τον τουρισμό και γι΄αυτό η κυβέρνηση κάνει ότι περνάει από το χέρι της για την επιτάχυνση της διαδικασίας απόδοσης βίζας. Για το αγροτοδιατροφικό τομέα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι σημαντική η συνεργασία όπως και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τόνισε ότι με μεγάλη χαρά η Ελλάδα θα δει ρωσικές εταιρείες να λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς όπου δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι οι διαδικασίες θα είναι αδιάβλητες χωρίς τεχνητούς αποκλεισμούς και φοβικές προκαταλήψεις και θα υπάρχει ισοτομία. Με αυτή την έννοια και ο αναβαθμισμένος διάλογος είναι σημαντικός, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και η οικονομική συνεργασία για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία.

Στηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες του ΟΗΕ και τις διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και των επιθέσεων κατά αμάχων, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία και υπογράμμισε την ανάγκη αποφασιστικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στη Συρία, στο Ιράκ και στη Β. Αφρική.
Για την κρίση στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδα στην εξασφάλιση της ειρήνης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Μινσκ με μια σημαντική παρουσία του ΟΑΣΕ στην περιοχή.

 

Πούτιν: Έμφαση στις επενδύσεις

 

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες, τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν, σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων όπως διακήρυξε η νέα τουρκική κυβέρνηση ότι επιθυμεί, δεδομένης και της κατάρριψης του αεροσκάφους που είχε προηγηθεί.

Είπε ότι «οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια στις κανονικές τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το μαχητικό τουρκικό μπορεί να πυροβολήσει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή». Πρόσθεσε ότι δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος αλλά και πυροβόλησαν τον πιλότο. «Αυτό είναι έγκλημα πολέμου», είπε και πρόσθεσε ότι δεν άκουσαν εξηγήσεις από την τουρκική ηγεσία.

Ακούσαμε, είπε ο κ. Πούτιν, για την επιθυμία να αποκαταστήσουν κι εμείς έχουμε τέτοια επιθυμία, και πρόσθεσε: Εμείς κάνουμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό, για να τονίσει ότι δεν αρκεί επιθυμία και δηλώσεις, αλλά ότι για την αποκατάσταση των σχέσεων χρειάζεται να κάνεις κάτι. «Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις. Ακόμα δεν υπάρχουν», τόνισε.

«Η Ελλάδα είναι πατρίδα μεγάλων φιλοσόφων, λένε ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Αριστοτέλη», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε ότι «οι καλές σχέσεις μεταξύ μας, με αιώνιες ρίζες, είναι ένα θεμέλιο των ελλληνορωσικών σχέσεων».

Είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει και να επηρεάσει και τις αποφάσεις της ΕΕ, και στον διάλογο με τους γείτονες, ιδιαίτερα αν θα κάνει ερωτήσεις και θα αναζητήσει λύσεις για τα μεγάλα περιφερειακά έργα, προσθέτοντας ότι αυτό έχει διασύνδεση και σε άλλους τομείς όπως η πολιτική και η ασφάλεια.

Αναφορικά με τη Συρία, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι για να σταματήσει η ροή μεταναστών προς την Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσουμε στους κατοίκους τη δυνατότητα να ζουν άνετα στις χώρες τους. Για να γίνει αυτό, συνέχισε, πρέπει να καταπολεμηθούν και να νικηθούν οι τρομοκράρες και πως για να γίνει αυτό πρέπει όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε αυτή την απειλή. Ο κ. Πούτιν είπε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε όταν θα καταλάβουμε όλοι μαζί αυτή την απειλή και πως αν ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, αυτό θα γίνει οπωσδήποτε.

 

Η συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο περίπου στις 17.30, καθώς χρειάστηκε μισή ώρα για να μεταβεί στο κέντρο της Αθήνας από το “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Η επίσκεψη σας αυτή είναι το επιστέγασμα της ειλικρινούς, διαχρονικής συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των κρατών και των λαών μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε πως η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.
Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από τη μεριά του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πρόσκληση και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές, διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις. Σημασία, προσέθεσε, έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας