Τρίτη, 26 Νοε.
10oC Αθήνα

Πραξικόπημα στα Πανεπιστήμια βλέπει ο Μητσοτάκης

Πραξικόπημα στα Πανεπιστήμια βλέπει ο Μητσοτάκης
Φωτογραφία Eurokinissi

Την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει αλλαγή ατζέντας από τον… «τυφώνα Πάνο Καμμένο» και την παραίτηση Κοτζιά με τη συνταγματική αναθεώρηση, η ΝΔ αναδεικνύει με πρωτοβουλία του προέδρου της την παιδεία ως μείζον ζήτημα. Οι βασικές αρχές του προγράμματος για ΑΕΙ και ΤΕΙ που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας έτσι σε εκδήλωση για το σύγχρονο πανεπιστήμιο παρουσία ακαδημαϊκών δασκάλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η παιδεία θα πρέπει ν’ αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης, ενώ επέμεινε στην ενίσχυση και αναβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ και ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι τόνισε πως υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο σήμερα δεν επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε, επίσης, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στη σημερινή του μορφή, κάνοντας λόγο για ένα νόμο «4009 plus» που θα ρυθμίζει τα σχετικά ζητήματα της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας. Ο νόμος 4009 είναι ο περίφημος «νόμος Διαμαντοπούλου», δηλαδή η νομοθεσία που πέρασε η τότε υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και τον οποίο είχε ψηφίσει προσωπικά ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ.

Με αφορμή, άλλωστε, και τα τελευταία περιστατικά και κρούσματα ανομίας σε χώρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως στόχο να μπει τέλος σ’ αυτά τα φαινόμενα, για τα οποία μίλησε με σκληρή γλώσσα και άφησε βαριά υπονοούμενα κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για υπόθαλψή τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μίλησε ακόμη και για πραξικόπημα των δυνάμεων που επιδιώκουν, όπως είπε, με την κάλυψη των κυβερνώντων να επιβάλλουν αποφάσεις με τη βία ή να σπείρουν το φόβο με όποιους διαφωνούν μαζί τους»

Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο Μητσοτάκη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπει:

  • Αυτόνομα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αυτοδιοικούμενα μεν από τις Συγκλήτους, αλλά αξιολογούμενα από το κράτος.
  • Ασφαλές και καλύτερα αμειβόμενο περιβάλλον εργασίας για τους διδάσκοντες.
  • Έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία.
  • Καλύτερη σύνδεση των ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας και καθορισμό του αριθμού των εισακτέων από τα ίδια τα ιδρύματα, καθώς και επαναφορά της βάσης εισαγωγής.

Οι συνολικές προτάσεις της ΝΔ για την παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της αναμένεται να παρουσιαστούν σύντομα και σ’ αυτές θα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς συγκεκριμένες ρυθμίσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ, στη λογική που περιέγραψε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε ενώπιον των καθηγητών για επανεξέταση του Ειδικού Μισθολογίου, με γνώμονα την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομες και αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις