Site icon NewsIT
19:00 | 18.09.14

“Πράσινο” από τη Βουλή σε γεωτρήσεις για πετρέλαιο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Newsit Newsroom

Ανοιξε ο δρόμος για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ψηφίστηκαν στη Βουλή κατά πλειοψηφία οι πρώτες τρεις συμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου με ισάριθμες εταιρείες.

Οι πρώτες έρευνες θα γίνουν στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό κόλπο.

Μαζί κυρώθηκε και μια τέταρτη σύμβαση που αφορά στην τροποποίηση υφιστάμενης σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής και επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι δημόσιοι λειτουργοί που βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια αισθάνονται ότι άσκησαν ύψιστο πατριωτικό καθήκον. Ο κ. Μανιάτης ανέγνωσε ένα προς ένα τα ονόματα των 20 Ελλήνων πολιτών που αποτέλεσαν την Επιτροπή Διεξαγωγής των Συμβάσεων και κατέθεσαν ομόφωνες εισηγήσεις και έσπευσε να θυμίσει ότι για όλες τις συμβάσεις το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδότησε πως τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που απαιτεί το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι αμέσως μόλις κυρωθούν οι πρώτες τρεις συμβάσεις θα συγκροτηθεί το ΔΣ της ΕΔΕΥ και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο για πρώτη φορά προχωρά στη διαμόρφωση χωροταξικού σχεδίου για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ως προς τις ανησυχίες που διατυπώνονται για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει συγκροτηθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία θα διαμορφώσει το νέο αυστηρότερο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θεσμικό πλαίσιο για τις νέες εξέδρες και αμέσως μόλις γίνει αυτό θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα έχει υιοθετήσει την αντίστοιχη αυστηρή οδηγία της ΕΕ με τις αυστηρότερες προδιαγραφές όλης της Ευρώπης.

Ως προς τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Μανιάτης κάλεσε τα κόμματα να βρουν άλλον νόμο που η τοπική κοινωνία να παίρνει το 25% των εσόδων του Δημοσίου σε οποιαδήποτε δράση, δημόσια ή ιδιωτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις τρεις συμβάσεις και δήλωσε «παρών» στην τέταρτη σύμβαση.

Ο εισηγητής Απόστολος Αλεξόπουλος σημείωσε ότι «οι συμβάσεις αυτές είναι προκλητικά ετεροβαρείς υπέρ των ιδιωτικών εταιρειών στις οποίες κατοχυρώθηκε το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», ενώ αναφέρθηκε προσωπικά στον υπουργό κάνοντας λόγο εγωκεντρικό, ψευδοπατριωτικό παραλήρημα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψήφισαν όλες τις συμβάσεις. Η Ραχήλ Μακρή σημείωσε ότι υπάρχουν ζητήματα προχειρότητας, ενώ ειδικά για την σύμβαση για το Θρακικό Πέλαγος, αναφέρθηκε σε τροπολογία της κυβέρνησης η οποία «απαλλάσσει τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ του κ. Λάτση από τις υποχρεώσεις τους».

Αποικιοκρατικές χαρακτήρισε της συμβάσεις η Χρυσή Αυγή και τις καταψήφισε, ο δε Δημήτρης Κουκούτσης ζήτησε άλλο πλαίσιο για την εξόρυξη κοιτασμάτων και τις συμβάσεις μίσθωσης.

Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι ψηφίζει «παρών» με την Ασημίνα Ξηροτύρη να θέτει θέμα για το μίσθωμα και για τη φορολογία των εταιρειών και για την εποπτεία και παρακολούθηση από το ελληνικό δημόσιο.

Θετικά τοποθετήθηκαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές, με το Γιώργο Κασαπίδη να δηλώνει πως οι ανεξάρτητοι δεν θέλουν να σταθούν απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Η χώρα αλλάζει σελίδα στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου και δείχνει ότι μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις δήλωσε ο Γιώργος Γεωργαντάς από τη ΝΔ.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Γκόκας έσπευσε να θυμίσει ότι το κόμμα του ήταν εκείνο που πρότεινε να θεσμοθετηθεί ο Εθνικός Λογαριασμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών στον οποίο θα κατευθύνεται το 75% των δημοσίων εσόδων από τα μισθώματα για τους υδρογονάνθρακες.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Η Βουλή δεν είχε ενημερωθεί σε κανένα προηγούμενο στάδιο για τις συμβάσεις αυτές προτού υπογραφούν, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είναι προϊόν ομόφωνης βούλησης του κοινοβουλίου.

«Θα ήθελα πολύ να μου πείτε, με τρεις λέξεις αν μπορείτε, γιατί καταψηφίζετε. Εγώ ακόμη δεν έχω καταλάβει, σας ενοχλεί το τίμημα, το ποσοστό του κέρδους που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη; Ο χρόνος; Ο διεθνής διαγωνισμός; Που παίρνει το 5% η περιφέρεια;», ρώτησε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ‘Αδωνης Γεωργιάδης.

«Οι συνθήκες στο διεθνή ανταγωνισμό, στην αγορά, μας οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Αν αλλάξουν οι συνθήκες, μπορεί η χώρα μας στις επόμενες συμβάσεις να επιτύχει καλύτερο αποτέλεσμα», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της απασχόλησης και των ωφελημάτων για τις τοπικές κοινωνίες δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στόχος της πολιτικής πρέπει να είναι η διατήρηση και η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου και πρόσθεσε πως «οφείλουμε να διαχειριστούμε συνετά και ορθολογικά και τους μη ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους» και οι συμβάσεις δεν προασπίζουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Καταψηφίζουμε και το σημερινό νομοσχέδιο, διότι για εμάς το μείζον είναι να απολέσει η Ελλάδα την απειλή του μνημονίου, η οποία προβλέπει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, δήλωσε ο Αρτέμιος Ματθαιόπουλος από τη ΧΑ.

«Η Κυβέρνηση προχωρά στην παράδοση της εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου εγχώριου πλούτου σε μία χούφτα ομίλους, χωρίς να έχει κατοχυρώσει την ΑΟΖ, με έναν κρατικό φορέα που λειτουργεί ως απλό γραφείο διανομής των σχετικών οικοπέδων, χωρίς συμμετοχή στις σχετικές έρευνες, αλλά και στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. O κ. Καραθανασόπουλος επισήμανε τους κινδύνους για το περιβάλλον, την εκχώρηση του λαϊκού πλούτου για την κερδοφορία λίγων επιχειρηματικών ομίλων και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις εγχώριες δυνατότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Στη δημοσιότητα οι προκηρύξεις για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την Κρήτη – Πόσο ζητάει το κράτος για να παραχωρήσει την εκμετάλλευση

Μανιάτης σε Παπούλια: Οι υδρογονάνθρακες θα φέρουν καλύτερες μέρες για τον λαό μας

Έρευνες υδρογονανθράκων: Ενδιαφέρον από τουλάχιστον 30 επενδυτές – “Θα αξιοποιηθεί το ελληνικό δυναμικό”

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version