Το μεσημέρι (13.30) είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίασή της και η επιτροπή έχει στόχο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, να διαμορφώσει εντός ενός μήνα το τελικό σχέδιο νόμου που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Εκεί, βάσει του Συντάγματος, θ’ απαιτηθεί πλειοψηφία 2/3, δηλαδή 200 βουλευτών. Όπως προέκυψε από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, «ναι» επί της αρχής λένε όλοι πλην ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμμένει στη θέση του που απορρίπτουν τα υπόλοιπα κόμματα περί μη συνυπολογισμού της ψήφου των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα. Μολαταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί κανονικά στη διακομματική επιτροπή του ΥΠΕΣ, αλλά οι ισορροπίες εξακολουθούν να είναι λεπτές, αφού ακόμη και μια ευρεία πλειοψηφία 199 βουλευτών δεν αρκεί για να εγκριθεί το νομοσχέδιο.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ρόλο ρυθμιστή αποκτά το ΚΚΕ, εάν πράγματι ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση συνταχθούν με ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Όπως είναι γνωστό, όμως, το ΚΚΕ θέτει σωρευτικά τρεις προϋποθέσεις, από τις οποίες εξαρτάται το δικό του «ναι» που θα οδηγήσει στον… μαγικό αριθμό 214: να υπάρχουν οικονομικοί δεσμοί με την Ελλάδα για όσους απόδημους ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα (π.χ. ενεργό ΑΦΜ), να μπει χρονικό όριο απουσίας από την Ελλάδα (π.χ. 30 έτη) και να μην ισχύσει η επιστολική ψήφος και οι απόδημοι να ψηφίζουν αυτοπροσώπως σε προξενεία ή πρεσβείες.
Οι δύο πρώτες προϋποθέσεις δεν δείχνουν εμπόδιο στις διαβουλεύσεις, αφού γίνονται κατ’ αρχάς αποδεκτές από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Κατά πληροφορίες πάντως, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει πως οι προϋποθέσεις θα ισχύσουν από εδώ και στο εξής και όχι για όσους ήδη είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όπως λένε, άλλωστε, κυβερνητικά στελέχη, οι ανησυχίες του ΚΚΕ έχουν να κάνουν με το λεγόμενο «Δίκαιο του Αίματος» για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, συνεπώς, με απλά λόγια, δεν θα μπορούν εφεξής να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους μετανάστες τρίτης ή τέταρτης γενιάς, καθώς γι’ αυτούς θα ισχύσουν οι περιορισμοί του ενεργού ΑΦΜ και της 30ετίας.
Όσο για την επιστολική ψήφο; Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει πίσω προκειμένου να υπάρξει συναίνεση – αφού αντίθετο είναι και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη – και το έχει εξαγγείλει διά των πλέον αρμοδίων χειλέων: του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στον ANT1, λέγοντας πως θα γίνουν υποχωρήσεις, αν κι εκείνος θα ήθελε την επιστολική ψήφο.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, θα γίνει αποδεκτή «κάθε γόνιμη πρόταση» που θα κατατεθεί στη διακομματική επιτροπή του ΥΠΕΣ, αλλά έβαλε γι’ ακόμη μια φορά ως απαράβατο όρο «την αναγνώριση της ισότητας της ψήφου για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν διαμένουν» – απορρίπτοντας έτσι ακόμη και ως βάση διαλόγου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτως ή άλλως, υπό συζήτηση παραμένει αν θα δημιουργηθεί εκλογική περιφέρεια εξωτερικού (ή περισσότερες, όπως ζητεί το ΜέΡΑ25) ή εάν οι βουλευτές-εκπρόσωποι των αποδήμων θα προέρχονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως ακόμη και το ΚΚΕ δεν προεξοφλεί τη στάση του, διαμηνύοντας πως αναμένει την τελική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής, τα οποία θα συνεκτιμηθούν. Απαντώντας πάντως στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί αντισυνταγματικότητας ως προς το ΑΦΜ και την 30ετία, από τον Περισσό λένε πως θα μπορούσαν οι εν λόγω διατάξεις να συμπεριληφθούν στην εν εξελίξει αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα στο άρθρο 54 για τις εκλογές.