Η Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας βρίσκεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Αφορμή για την επίσκεψη της αποκαλούμενης και «Νταϊάνα της Ανατολής», λόγω της φιλανθρωπικής της δράσης, είναι το «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας».
Μετά από 22 ολόκληρες ώρες ταξιδιού, η Πριγκίπισσα Κάκο έφτασε στην Αθήνα και χθες (27.05.2024) ξεναγήθηκε αρχικά στο Μουσείο της Ακρόπολης και έπειτα επισκέφθηκε την Εθνική Πινακοθήκη.
H 30χρονη Πριγκίπισσα που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, είναι κόρη του διαδόχου του Αυτοκρατορικού θρόνου της Ιαπωνίας, Φουμιχίτο και δισέγγονη του Αυτοκράτορα Χιροχίτο.
Την νεαρή Πριγκίπισσα ξενάγησαν στο Μουσείο της Ακρόπολης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκο Σταμπολίδη.
Η 30χρονη Κάκο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, θέλοντας να μάθει με λεπτομέρειες, τον τρόπο σμίλευσης των αγαλμάτων.
Το ενδιαφέρον της προσέλκυσαν τα χρώματα που σώζονται στις επιφάνειες των κορών της Ακρόπολης, αλλά και οι διαφορές στις κομμώσεις και στα ενδύματα των Καρυάτιδων.
Αργότερα η Πριγκίπισσα μετέβη στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου την υποδέχθηκαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Παρούσα στην εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη ήταν και η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου για τον εορτασμό του έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας.
Η «Νταϊάνα της Ανατολής»
Η νεαρή Κάκο δεν μπορεί να είναι υποψήφια για τον πολυπόθητο θρόνο των Χρυσανθέμων, αφού δυστυχώς μέχρι και σήμερα απαγορεύεται αυστηρά η κατάληψή του από γυναίκα.
Σημασία όμως, έχει το γεγονός πως για τον λαό της Ιαπωνίας, η 30χρονη πριγκίπισσα έχει κερδίσει τον σεβασμό και τον θαυμασμό και από πολλούς θεωρείται ως άλλη «Πριγκίπισσα Νταϊάνα της Ανατολής». Αυτό εύκολα μπορεί να το καταλάβει κανείς, αφού μόνο για τα 20ά της γενέθλια, το 2014, βρέθηκαν στο παλάτι 80.000 κόσμου!
Από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης θεωρείται «Ελπίδα του Θρόνου», ενώ έχει ξεχωρίσει για τον ευγενικό χαρακτήρα της, τη φυσική της χάρη και την αφοσίωση της στην αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η «γαλαζοαίματη» οικογένεια έχει κλονιστεί πολλές φορές, με συμβάντα και γεγονότα που έγιναν πρωτοσέλιδα διεθνώς.
Tα «σύννεφα» πάνω από τον θρόνο των Χρυσανθέμων
Το 2021 η μεγαλύτερη αδερφή της οικογένειας, η Πριγκίπισσα Μάκο, αποφάσισε να παντρευτεί έναν «κοινό θνητό» – κάτι που φυσικά δεν επιτρέπεται για τις πριγκίπισσες της Ιαπωνίας. Έτσι, αναγκάστηκε να απαρνηθεί τον τίτλο, τα προνόμια και τα πλούτη, επιλέγοντας να ζήσει ως κοινή θνητή. Σήμερα ζει με τον σύζυγό της σε ένα δυάρι στη Νέα Υόρκη και εργάζεται στο Met.
Στη συνέχεια έγινε γνωστό ένα πρόβλημα υγείας της μητέρας της, της 57χρονης Πριγκίπισσας Κίκο του Ακισίνο, η οποία πάσχει από μια ασθένεια που δεν έχει διευκρινιστεί και αφορά το στομάχι της με αποτέλεσμα να μην τρέφεται κανονικά.
Η Πριγκίπισσα Κάκο, μετά τις εξελίξεις αυτές, είναι το πρόσωπο του παλατιού που απασχολεί περισσότερο. Η ίδια έχει και έναν μικρότερο αδερφό, τον Χισίκο, ο οποίος είναι διάδοχος του ιαπωνικού θρόνου.
Πλέον, η νεαρή Πριγκίπισσα που αυτές τις ώρες βρίσκεται στη χώρα μας, αποτελεί «σύμβολο ελπίδας του ιαπωνικού λαού», αλλά και «πολιτικό asset», αφού προσπαθεί να γεφυρώνει χάσματα και λαούς, όπως επίσης και το παρελθόν με το τώρα. Την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
φωτογραφίες: Eurokinissi, Reuters