Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση έχει ήδη δρομολογηθεί και οι αρμόδιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού ετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς για την οριστικοποίησή της, αλλά και τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο «Μεγάλο Μήλο» και την ατζέντα της συνάντησης.
Ούτως ή άλλως, έτοιμος για τη συνάντηση αυτή έδειξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, θέτοντας ακόμη και το πλαίσιο της συνάντησης με την παραίνεσή του ν’ αποδείξει ο Τούρκος πρόεδρος με τη συμπεριφορά του εάν θέλει πράγματι να υπάρξει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να μην καταφεύγει σε επιθετική ρητορική που οδηγεί στην απομόνωση της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη.
Το μήνυμα από την Αθήνα με αποδέκτη την Άγκυρα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές. Το κοινό ανακοινωθέν του κ. Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο είναι απολύτως συμβολικό ως προς το συντονισμό των δύο πλευρών απέναντι στην Τουρκία. Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται, μάλιστα, ρητώς ότι το Κυπριακό ήταν το βασικό θέμα της ατζέντας, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».
Επίσης, συμφώνησαν «σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών» και διατύπωσαν «την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες». Πώς μπορεί να συμβεί το τελευταίο; Σε ό,τι αφορά τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, να μην συνεχίσει να αξιώνει η Τουρκία το καθεστώς των εγγυήσεων και της παραμονής των ξένων στρατευμάτων στο νησί.
Ο Μητσοτάκης στο υπουργείο Οικονομικών
Εκτός πάντως από τη διπλωματία, στο κάδρο εξακολουθεί να βρίσκεται και η οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί έτσι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και, εκτός από τη συνάντησή του με τον Χρήστο Σταϊκούρα, θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Κεντρικό ζήτημα αποτελεί ασφαλώς η αποπληρωμή των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, με το ελληνικό αίτημα να υποβάλλεται στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής από τον υπουργό Οικονομικών και τα οφέλη για τον προϋπολογισμό να ανέρχονται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα, η κυβέρνηση εμμένει στη στρατηγική της και εκτιμά πως το 2020 θα καταφέρει μέσω της επιστροφής των κερδών των ευρω-τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα να κερδίσει δημοσιονομικό χώρο με την έμμεση μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα στο 2,9% και το 2021 να βρει τη χώρα με μειωμένο τον ονομαστικό πλέον στόχο του 3,5% να έχει μειωθεί τουλάχιστον στο 2%.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, τέλος, ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ θα τεθούν και ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, με την πρώτη «φουρνιά» να περιλαμβάνει και μάλιστα άμεσα το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΔΕΠΑ, το ποσοστό του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ και τη συμμετοχή του Δημοσίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».