Site icon NewsIT
11:27 | 27.02.20

Προανακριτική: Αποφασίστηκε η κλήτευση του Νίκου Παππά!

Προανακριτική: Αποφασίστηκε η κλήτευση του Νίκου Παππά!
Newsit Newsroom

Την κλήτευση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά ως μάρτυρα στην Προανακριτική επιτροοπή της Βουλής αποφάσισε η πλειοψηφία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την κατάθεση του Σάμπι Μιωνή στην προανακριτική αλλά και την παραδοχή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε σχετική ανακοίνωσή του ότι ο Νίκος Παππάς ζήτησε από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να καλέσει τον κ. Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση.

Η πλειοψηφία της Προανακριτικής απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν ως μάρτυρες ο Αντώνης Σαμαράς, ο Σταύρος Παπασταύρου, ο Ιωάννης Φιλιππάκης και η Γιάννα Παπαδάκου.

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο θα ζητήσει η Προανακριτική

Μετά την χθεσινή κατάθεση του Σάμπι Μιωνή στην προανακριτική επιτροπή κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και όσα του έχουν καταλογίσει οι εισαγγελικοί λειτουργοί θεωρείται βέβαια η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τέλεση συναφών κακουργηματικών πράξεων.

Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχει κινηθεί με κατά πλειοψηφία ληφθείσα απόφαση της η Προανακριτική Επιτροπή υποβάλλοντας στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα σχετική επιστολή με την οποία του ζητά η Επιστημονική Επιτροπής της Βουλής να γνωμοδοτήσει με ποιο τρόπο θα γίνει αυτή η διεύρυνση του κατηγορητηρίου, πέρα από αυτό για το οποίο έχει λάβει εντολή από την Ολομέλεια.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας το πρωί της Τετάρτης (26/02/2020), απέστειλε και την σχετική επιστολή στον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής καθηγητή Κώστα Μαυριά προκειμένου να γνωμοδοτήσει τον τρόπο.

Τρία είναι τα ενδεχόμενα:

Το πρώτο να χρειάζεται αίτημα με την υπογραφή 30 βουλευτών που θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και θα το εισάγει στην Ολομέλεια προκειμένου να υπάρξει οργανωμένη συζήτηση και η απόφαση θα ληφθεί με ονομαστική ψηφοφορία. Τρόπος που είναι και ο επικρατέστερος καθώς υπάρχει σχετικό προηγούμενος την υπόθεση Παπακωνσταντίνου.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να μπορεί να μην χρειάζεται υπογραφή 30 βουλευτών αλλά το αίτημα στην Ολομέλεια για να αποφασίσει να γίνει από την Επιτροπή.

Και το τρίτο, στο πόρισμα της πλειοψηφίας που θα αναφέρει ότι προέκυψαν και νέα συναφή αδικήματα κατά του ελεγχόμενου προσώπου για τα οποία θα πρέπει να ελεγχθεί  και θα τεθούν στην ψηφοφορία για την τελική απόφαση της  Ολομέλειας.

Η ανάγκη της γνωμοδότης του Επιστημονικού Συμβουλίου, έχει προκύψει ως «πρόνοια» προκειμένου να μην υπάρξει κάποια ενέργεια ως προς την εγκυρότητα των διαδικασιών της προανακριτικής που θα μπορούσαν να ακυρώσουν την όλη διαδικασία από το Δικαστικό Συμβούλιο που θα επιληφθεί σε τυχόν ενστάσεις που θα προβληθούν από την πλευρά του ελεγχόμενου αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Η απάντηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version