Πολιτική

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Κόντρες για διεύρυνση κατηγορητηρίου και κατάθεση Παππά

Η ΝΔ επικέντρωσε την προσοχή της στην συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των κυρίων Παπαγγελόπουλου και Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως “αντίβαρο” έκανε λόγο για την αντίστοιχη συνάντηση επί πρωθυπουργίας Σαμαρά.

Καταθέσεις υπομνημάτων, αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να ακολουθηθεί εάν υπάρξει ζήτημα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αλλά και εξέταση εξπρές του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για το ραντεβού Μιωνή στο Μαξίμου με πολλές αιχμές, είχε η συνεδρίαση της προανακριτικής Επιτροπής.

Ο κ. Νίκος Παππάς στην κατάθεσή του φέρεται να υποστήριξε για την συνάντηση με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στο γραφείο του στο Μαξίμου πως η δική του ενθάρρυνση προς τις δύο πλευρές (του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και του εκδότη της «Δημοκρατίας Γιάννη Φιλιππάκη) για συμβιβασμό, προέκυψε μετά από παράκληση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Φέρεται ακόμη πως σημείωσε ότι δεν είχε ουδεμία γνώση του συμφωνητικού μεταξύ των δύο πλευρών που υπογράφηκε και πως η απόσταση της συνάντησης του 2016 με το συμφωνητικό του 2018 καταρρίπτει κάθε θεωρία περί εμπλοκής. Μάλιστα ζήτησε να κληθούν οι δικηγόροι του κ. Μιωνή για να εξηγήσουν γιατί συνέταξαν και με αυτούς τους όρους αυτό το κείμενο. 

Ο κ. Παππάς όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν στο «τραπέζι» ως “αντίβαρο” του ραντεβού στο Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνητικό που είχε υπογραφεί το 2013 μεταξύ του Σάμπυ Μιωνή και του εκδότη της “Δημοκρατίας” επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα ζήτησαν να κληθούν να καταθέσουν για τα συμφωνητικά αυτά ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Σταύρος Παπασταύρου, ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης και οι δικηγόροι των δύο πλευρών για να πουν πώς συντάχθηκε το συμφωνητικό του 2013 και ποιος δήλωνε εγγυητής της συμφωνίας εκείνης.

Από την πλευρά της ΝΔ σχολίασαν την κατάθεση του κ. Νίκου Παππά παρατηρώντας ότι ο πρώην υπουργός επέμενε να δίνει μονολεκτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που δέχθηκε από τον εισηγητή Θανάση Πλεύρη και πρόσθεταν πως την στιγμή που ο Νίκος Πάππας κατέθετε πως “οι ρυθμίσεις του roadmap Μιωνή – Φιλιππάκη του 2013, είναι απαράδεκτες και πρέπει να κληθούν αυτοί που το υπέγραψαν να εξετασθούν”, με σημερινό έγγραφό του -που κατατέθηκε στην προανακριτική επιτροπή- ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης αποκάλυψε τον πραγματικό ρόλο του τέως υπουργού και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Συγκεκριμένα ο ίδιος ο Γιάννης Φιλιππάκης αποκάλυψε πως στις 15/5/2018 δηλαδή 2 μήνες μετά την υπογραφή του συμφωνητικού που αναφερόταν σε πράξεις αρχειοθέτησης κακουργημάτων με αντάλλαγμα χρηματικό πόσο, έγινε συνάντηση στο γραφείο του Νίκου Παππά παρουσία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κι εκπροσώπου του επιχειρηματία Μιωνή με θέμα “τήρηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων του συμβιβασμού”.

Δηλαδή οι κύριοι Παππάς και Παπαγγελόπουλος θα εγγυόντουσαν την αρχειοθέτηση υπόθεσης για εγκληματική οργάνωση ως προς τη λίστα Λαγκάρντ. Πρόκειται -πάντα κατά την ΝΔ- για παραδοχή ότι οι κύριοι Παππάς και Παπαγγελόπουλος από κοινού παρουσιάστηκαν και συμμετείχαν ως εγγυητές της πορείας ανοικτών ποινικών υποθέσεων.

Νωρίτερα στην Προανακριτική επιτροπή είχε φτάσει υπόμνημα του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη σχετικά με τα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του ο κ. Μιωνής για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το ραντεβού στο Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Νίκος Παππάς, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του και συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες υποστήριξε ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί την κατάθεση Μιωνή ως εργαλείο. “Η τακτική της ΝΔ είναι: έχουμε κατηγορούμενο πρέπει να βρούμε κατηγορία”, είπε.

Ερωτηθείς για την συνάντηση στο γραφείο του στο Μαξίμου με τον Σάμπυ Μιωνή ανέφερε πως ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ζήτησε ποτέ χρήματα, και υποστήριξε πως δεν έγινε ποτέ απόπειρα εκβιασμού μπροστά του.

“Σε αντίθεση με την εικόνα του εκβιαζόμενου Μιωνή που θέλησε να περάσει η ΝΔ σε εκείνη την συνάντηση, ο κ. Μιωνής μιλούσε διαρκώς για αντισημιτισμό εναντίον του. Η συνάντηση δεν έγινε για επίλυση ιδιωτικής διαφοράς. Ο Μιωνής ήταν ισραηλινός αξιωματούχος και η συνάντηση έγινε στο Μαξίμου μετά από παράκληση της κυβέρνησης του Ισραήλ. Ο λόγος της παρουσίας μου ήταν η παράκληση του Ισραήλ. Η παρουσία του κ. Παπαγγελόπουλου ήταν κατόπιν αιτήματος Μιωνή”, επανέλαβε ο κ. Παππάς.

Ερωτηθείς σχετικά με το συμφωνητικό του 2013 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά μεταξύ του επιχειρηματία και του εκδότη, ο κ. Νίκος Παππάς είπε στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να κληθεί ο κ. Σαμαράς που μοίραζε 50-50 τα έξοδα στο πρώτο συμφωνητικό του 2013. “Μακάρι να βγει ο Σαμαράς να πει ότι η παρέμβασή του τότε ήταν αποτέλεσμα επιθυμίας – παράκλησης άλλης χώρας. Αν δεν το κάνει τότε ήταν διευθέτηση ιδιωτικής συμφωνίας” υποστήριξε ο κ. Παππάς, λέγονυας ακόμη πως εάν δεν κληθεί ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «θα είναι κότες τρίλειρες και μαυροπουπουλάτες…»

Η προανακριτική επιτροπή, αναφορικά με την διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αποφάσισε ομόφωνα ότι αυτή -μετά και την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής– απαιτεί νέο αίτημα προς την Ολομέλεια που θα υπογράφεται από 30 βουλευτές και λήψη απόφασης μετά από οργανωμένη συζήτηση και μυστική ψηφοφορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το ονομάζει «σύσταση νέας προανακριτικής». Από την πλευρά της ΝΔ ο εισηγητής της Θανάσης Πλεύρης φέρεται να ανέφερε πως αυτό που ζητήθηκε ήταν να υπάρξει γνωμοδότηση για τον  ορθό τρόπο που θα γίνει η διεύρυνση. “Η Επιτροπή μας λειτουργεί ως Εισαγγελέας. Αφού περιήλθαν σε γνώση μας νέα στοιχεία από τις καταθέσεις των κ.κ. Μιωνή, Τσατάνη, Αθανασίου και Κυβέλου και εφόσον υπάρχουν οι 30 υπογραφές το θέμα θα προχωρήσει. Εγώ θεωρώ ότι σε αυτές τις καταθέσεις υπάρχουν στοιχεία για διεύρυνση του κατηγορητηρίου και ενδεχομένως στις καταθέσεις της κας Ράικου και του κ. Αγγελή. Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι σαφής. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε να αποσταλούν οι καταθέσεις και τα στοιχεία της Επιτροπής στη Βουλή προκειμένου εκείνη να αποφασίσει”.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα