Ήξεις – αφίξεις! Κάπως έτσι φέρεται να είναι η επιστολή της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ για το εάν θα καταθέσουν με ή χωρίς καλυμμένα τα πρόσωπά τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στα μέλη της αντιπροσωπείας στην Προανακριτική Επιτροπή.
Και… ναι και όχι! Την τελική απόφαση η Προανακριτική
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΥΜΠ της ΓΑΔΑ στην επιστολή που απέστειλε και έφτασε αργά το απόγευμα στην Βουλή και την Προανακριτική Επιτροπή για την οργάνωση των δύο επικείμενων καταθέσεων του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέσης» δεν παίρνει μια και μόνο θέση σχετικά με τον τρόπο της λήψης κατάθεσης τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more: “Τρέχουν” οι εξελίξεις για τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ενώπιον της Προανακριτικής!
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές στο έγγραφο αναφέρεται ο οικείος νόμος και η σχετική ΚΥΑ και αφήνει στην επιτροπή «ανοικτούς» τους τρόπους εξέτασης των προστατευομένων, δηλαδή και της δια ζώσης «ακάλυπτης» εξέτασης, αλλά και της δυνατότητας αυτή να γίνει με την βοήθεια τεχνικών μέσων ώστε να μην είναι άμεσα αντιληπτά τα χαρακτηριστικά και η φωνή τους.
Στην περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί, ως την έγγραφη απάντηση της ΥΜΠ , αυτό σημαίνει ότι το «μπαλάκι» περνάει εξ ολοκλήρου στην Προανακριτική επιτροπή προκειμένου να λάβει και την σχετική απόφαση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι λέει η Προανακριτική
Υψηλόβαθμες πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής ανέφεραν πως το θέμα του τρόπου λήψης των δύο καταθέσεων θα τεθεί και θα ληφθεί η σχετική απόφαση δια της πλειοψηφίας, κατά την προγραμματισμένη σύσκεψης της προανακριτικής που φέρεται να έχει συγκληθεί, πριν η αντιπροσωπεία της Επιτροπής μεταβεί για να πάρει εξετάσει τους δύο μάρτυρες ώστε να υπάρχει «καθαρή» γραμμή για όλα τα τυχόν θέματα προκύψουν εκείνη την ώρα και να μην υπάρχει κανένας αυτοσχεδιασμός. Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές θέσεις των κομμάτων, όλα –πλην τοπυ ΣΥΡΙΖΑ- συμφωνούν οι καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων να είναι διασώζεις και χωρίς καλυμμένα πρόσωπα.
Η Προανακριτική και η… ΚΥΑ
Σύμφωνα με την ΚΥΑ περί εξέτασης προστατευόμενων μαρτύρων οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» έχουν δικαίωμα να προβάλλουν αντιρρήσεις στον εισαγγελέα όπου θα εξετάσει τα όσα επικαλούνται σχετικά με τον τρόπο κατάθεσής τους. Βουλευτές- μέλη της Επιτροπής σχολίαζαν όμως πως η οποιαδήποτε άρνησή τους και αποφυγής κατάθεσής τους αυτομάτως είναι στοιχείο που κλονίζει την αξιομαρτυρία τους.
Η ΚΥΑ με αριθμό 42926 οικ. 2018/ ΦΕΚ 2194/Β/12-6-2018 περί καθορισμού φορέα και διαδικασίας υλοποίησης μέτρων προστασίας που εκδόθηκε κατ απαίτηση του Ν. 2928/2001, αρθ. 3 παρ.3, αναφορικά με την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής (αρ. 11) προβλέπει:
1. Το μέτρο της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσης της εφαρμόζεται ιδίως:
α. Κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο της υπόθεσης για την οποία εντάχθηκε το πρόσωπο στο πρόγραμμα προστασίας.
β. Κατά την εκδίκαση τυχόν άλλης υπόθεσης στην οποία κρίνεται αναγκαία η χρήση του.
γ. Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του.
2. Η ΥΠΜ υποστηρίζει τεχνικά την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον ενημερώνει εγγράφως τις αρμόδιες δικαστικές και άλλες Αρχές και αν ζητηθεί από αυτές, αστυνομικός της ΥΠΜ καταθέτει ενώπιόν τους, αναφορικά με τη διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.
3. Σε περιπτώσεις ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης προστατευόμενου προσώπου υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της φωνής του, όταν το μέτρο συνδυάζεται με τη μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασης του των πραγματικών στοιχείων του και αντ’ αυτών την αναγραφή πλασματικής ονομασίας.
Ενώ για τις αντιρρήσεις που μπορούν να διατυπωθούν, η ίδια ΚΥΑ αναφέρεις το άρθρο 7 πως
Διαδικασία παράπονων – αντιρρήσεων στην Προανακριτική
Το ενταγμένο σε πρόγραμμα προστασίας πρόσωπο, για οποιοδήποτε παράπονο ή αντίρρηση έχει σχετικά με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, υποχρεούται να απευθύνεται αποκλειστικά στον αρμόδιο εισαγγελέα, προς διασφάλιση της μυστικότητας των ενεργειών, ο οποίος θα κρίνει και θα αποφασίζει επ’ αυτών.