Site icon NewsIT

Προεδρία ΣΥΡΙΖΑ: 5 σημαντικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου

13.07.2023 | 06:58
Προεδρία ΣΥΡΙΖΑ: 5 σημαντικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου

Προεδρικός προεκλογικός καύσωνας επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του κόμματος.

Η Έφη Αχτσιόγλου, με την δήλωσή της έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «οι αντίπαλοι μας κατασκευάζουν το δίλημμα “προς το Κέντρο ή προς την Αριστερά”» και πρόσθεσε: «Για μας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα, είμαστε με τους πολλούς».

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε μαζί μας μία πολύτιμη συλλογική παρακαταθήκη. Δύο κορυφαίες στιγμές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα». Οι δύο στιγμές στις οποίες αναφέρθηκε ήταν η ανάληψη της διακυβέρνησης και η έξοδος της χώρα από το «τέλμα της χρεοκοπίας», αλλά και η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε μαζικό κόμμα με την διεύρυνση.

Συνολικά, από την δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου προκύπτουν πέντε σημαντικά συμπεράσματα.

Κατ’ αρχήν, ότι επενδύει στην εξωστρέφεια. Με την αναφορά της ότι η υποψηφιότητα της «αφορά την Ελλάδα, αφορά την κοινωνία», η Έφη Αχτσιόγλου έστειλε το μήνυμα ότι η εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι ένα κλειστό εσωκομματικό παίγνιο μηχανισμών και τάσεων, αλλά μια ανοιχτή κοινωνική διαδικασία για το μέλλον της χώρας. Είναι μια διαδικασία στην οποία τον αποφασιστικό λόγο έχουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Δεύτερον, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει συνέχεια. Όπως ανέφερε μάλιστα στη δήλωσή της, «η μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα είναι η ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης από την Αριστερά, καθώς και η διεύρυνση ως διαδικασία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε μαζικό λαϊκό κόμμα που απευθύνεται και εκφράζει τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες». Η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο.

Τρίτον, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα και εμφανίστηκε να εγγυάται και να εκπροσωπεί τη νέα «ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». «Χωρίς να υποτιμάται ο πλούτος των επιμέρους καταβολών, πολιτικών παραδόσεων και ευαισθησιών όλων των μελών και στελεχών του, είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνει το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση μιας νέας σύνθεσης. Ξεκινάμε μια νέα πολιτική παράδοση, την «παράδοση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», ανέφερε στη δήλωσή της.

Η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε να θέλει έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας το «δίκιο των πολλών». Όπως ανέφερε μάλιστα στην δήλωση της, «ένας σύγχρονος λαϊκός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει να απορρίψει το ψευτοδίλημμα αν θα πάει προς το κέντρο ή προς τα αριστερά, για να δώσει συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις που θα υπηρετούν το δίκιο των πολλών. Για να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας». 

Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση που θέλει να κάνει, μίλησε για «δημιουργική αντιπολίτευση τώρα, για προοπτική αποτελεσματικής κυβέρνησης αύριο». «Ο τρόπος που ένα κόμμα εξουσίας κάνει αντιπολίτευση με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα, συστηματικότητα και συλλογική δουλειά προοιωνίζεται τον τρόπο που θα κυβερνήσει», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μια δημιουργική προγραμματική αντιπολίτευση ανοίγει το δρόμο για μια αποτελεσματική φιλολαϊκή διακυβέρνηση». 

Η υποψήφια πρόεδρος, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της για όλα τα κρίσιμα ζητήματα τόσο για το κόμμα όσο και για τη χώρα.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η Έφη Αχτσιόγλου είναι υπέρ του χρονοδιαγράμματος που αποφάσισε να εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία στην ΚΕ για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου στις 3 ή στις 10 Σεπτεμβρίου. Άποψή της είναι ότι το κόμμα θα βρει τους ρυθμούς του, όμως είναι σημαντικό εν τω μεταξύ να μη χάσει την επαφή με την κοινωνία.

Ως σωστή μητέρα, επιλέγει μετά τα γενέθλια του γιού της, που είναι τις επόμενες ημέρες, να πραγματοποιήσει περιοδείες εντός των Αθηνών και εν συνεχεία και σε άλλες πόλεις.

Με την υποψηφιότητά της τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ, Άρις Καζάκος, χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητά της ως «λαμπρή και ελπιδοφόρα για τη χώρα».

Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Παππάς, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει την υποψηφιότητά του για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ του Σαββατοκύριακου, σε συνέντευξή του εμφανίστηκε να επικρίνει την πολιτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου όταν αυτός ήταν υπουργός Οικονομικών, ενώ έδωσε και το στίγμα του για το πώς πρέπει να πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα μετά τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν μπορούμε να μπούμε στον πειρασμό, στις δύσκολες αυτές στιγμές, να επιλέξουμε μία ζεστή και ασφαλή φωλιά, αυτή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία, αν δούμε πανευρωπαϊκά τον χάρτη, φέρνει τα κόμματα αυτά στο όριο της εκλογικής επιβίωσης», ανέφερε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε:

«Αν εμείς δεν αναγνωρίσουμε ότι πληγώσαμε τη μεσαία τάξη -και την πληγώσαμε σημαντικά- και ότι τα 37 δισ. ευρώ ήταν η άλλη όψη της υπερφορολόγησης, θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο σφάλμα. Τα 37 δισ. μαζεύονται με φόρους, δεν θα πάθαινε κανείς κάτι αν ήταν 30 δισ.

Αν δεν διατάξουμε τις δυνάμεις μας, ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά, για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αυτό θα είναι ένα ακόμα λάθος.

Το βλέμμα μας θα πρέπει να είναι προς την κοινωνία και θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε η κοινωνία να ενημερωθεί, ο κόσμος, τα μέλη και οι φίλοι μας, που θα έρθουν να ψηφίσουν, να κινητοποιηθούν. Για αυτό θα απαιτηθεί κάποιος περισσότερος χρόνος, όχι όμως περισσότερος από αυτόν που απομένει μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Tags:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version