«Η Ελλάδα δεν θα αναλάβει ούτε λιγότερους, ούτε περισσότερους πρόσφυγες από όσους αντιστοιχούν στον πληθυσμό της». Αυτό ήταν το μήνυμα – προειδοποίηση που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι «η ΕΕ φάνηκε ακόμη πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση» και πρόσθεσε ότι μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό, τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για την Ελλάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης, της νόμιμης οδού για τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ συμφωνήθηκε η ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των ροών από τη βαλκανική οδό και ενώ υπάρχει άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κατάσταση απαιτεί ομοψυχία και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της χώρας και σημείωσε ότι προσβλέπει θετικά στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Εκεί όπου, όπως είπε, περιμένει μια ρητή δέσμευση των Ευρωπαίων πως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος του προσφυγικού μόνη της.
Η Ελλάδα περιμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει πως η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει μόνη σε αυτή την κρίση και ότι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Επίσης, ζήτησε την εφαρμογή μίας συγκροτημένης πολιτικής από πλευράς της ΕΕ για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής πρέπει να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές των προσφύγων, επεσήμανε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί ο ίδιος τη Σμύρνη για το τέταρτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία. Όπως ανακοινώθηκε δε από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ, που ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό στα ελληνικά και καλημέρισε τους δημοσιογράφους, υποσχέθηκε ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει μόνη της την Ελλάδα και έστειλε ένα μήνυμα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη: «Μη ρισκάρετε τις ζωές σας, μη σπαταλάτε τα χρήματά σας, η Ελλάδα δεν θα είναι πια χώρα – τράνζιτ». Τους ζήτησε επίσης να μην πιστεύουν τους διακινητές.
Υποσχέθηκε δε βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε. «Η Ελλάδα και ο λαός της πληρώνει ένα πολύ υψηλό τίμημα για ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε», τόνισε. Ο κ. Τουσκ τόνισε ότι η Ελλάδα, που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την προσφυγική κρίση, είναι κομμάτι της Σένγκεν και της ΕΕ και θα παραμείνει. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι διχόνοιες μεταξύ των κρατών μελών για να υπογραμμίσει ότι μονομερείς ενέργειες κάνουν κακό στο πνεύμα αλληλεγγύης.
Όλα αυτά την ώρα που τα σύνορα με τα Σκόπια στην Ειδομένη έχουν ανοίξει μεν αλλά η διέλευση γίνεται με το σταγονόμετρο. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο έχουν περάσει περίπου 500 άτομα, ενώ συνεχώς στην περιοχή καταφθάνουν και νέοι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ (διαβάστε εδώ).
Υπολογίζεται ότι ήδη στην Ελλάδα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί είναι περί τις 35.000 και υπολογίζεται ότι το επόμενο διάστημα η προσφυγική ροή θα συνεχιστή ακατάπαυστη με ρυθμό 2.000 ως και 3.000 ατόμων την ημέρα.
Λίγες ημέρες όμως πριν τη νέα Σύνοδο για το μεταναστευτικό η Αυστρία εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μάλιστα να κατακρίνει τη χώρα μας που δεν εμποδίζει την έξοδο των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν προς τον ευρωπαϊκό βορρά (διαβάστε εδώ)