Στη δημιουργία 40.000 θέσεων εργασίας θα οδηγήσει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο προβλέπει έργα και άλλες δράσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ στους δήμους όλης της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος του υπουργείου Εσωτερικών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι αδιάβλητο και να έχουν μερίδιο όλοι οι δήμοι της χώρας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι διαδικασίες θα γίνονται ψηφιακά και τα έργα θα παρακολουθούνται από ειδική υπηρεσία.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρόγραμμα αυτό αντανακλά την εμπιστοσύνη του κεντρικού κράτους προς τις εκλεγμένες τοπικές αρχές, καθώς αυτές είναι που θ’ αναλάβουν τη χάραξη των δράσεων με τρόπο που συμπληρώνει γόνιμα τις ευρύτερες περιφέρειες και ευθυγραμμίζεται με την εθνική στρατηγική. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: στο μεγαλύτερο έργο που είναι η κατασκευή του υδραγωγείου της Ρόδου και στο μικρότερο, το οποίο αφορά την αναμόρφωση του συστήματος ύδρευσης στο Πωγώνι Ιωαννίνων.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα γίνουν 5.000 παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα, με στόχο την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή και εργαλεία την ψηφιακή σύγκλιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, εξάλλου, ότι η παρουσία του στην εκδήλωση είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς, «100 ημέρες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καταφέραμε να βγούμε νικητές από την πρώτη μάχη με τη συνδρομή των ΟΤΑ».
«Εμπιστευόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Δεν είναι όμηρος και παρακολούθημα, αλλά φίλος του κεντρικού κράτους. Κι αδιαφορώ παντελώς για την κομματική προέλευση του δημοτικού άρχοντα. Με ενδιαφέρει το μεράκι του και η αγάπη για τον τόπο του», κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
“Αντώνης Τρίτσης”: Πως θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών έχει ορίζοντα το 2023. Θα εστιάσει σε έργα υποδομών και πολιτικής προστασίας, στην ψηφιακή σύγκλιση, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τα έργα θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας. Βάσει σχεδιασμού προβλέπονται έργα ύδρευσης και διαχείρισης αστικών λυμάτων συνολικού κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και βελτιωτικές επενδύσεις σε υφιστάμενες δομές με αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Θα διατεθούν επίσης 220 εκατομμύρια για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και 70 εκατ. για ανάπτυξη αγροτικών οδικών δικτύων.
Ακόμα 730 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για την αστική αναζωογόνηση, την προστασία και αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, και την ανάπτυξη υποδομών τεχνολογίας και ηλεκτροκίνησης και που θα μετατρέψουν αστικά κέντρα σε «έξυπνες πόλεις» (smart cities).
180 εκατομμύρια έχουν επιμεριστεί σε μελέτες έργων, που θα ωφελήσουν ειδικά μικρούς Δήμους που δεν έχουν αρκετό τεχνικό προσωπικό, στην αντισεισμική προστασία και στη συντήρηση δημοτικών ανοιχτών χώρων.
Παράλληλα, στο «Αντώνης Τρίτσης» θα ενταχθούν περισσότερα από 450 έργα που είχε αμελήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία έπειτα από τη συμβασιοποίησή τους θα κοστίσουν 650 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων -με την κάλυψη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων- και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα συνδράμει με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.