Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αναγκάστηκε με εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να κάνει «τούμπα» στο θέμα της εξαίρεσης των βουλευτικών συντάξεων από το νέο ασφαλιστικό, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με ηχηρή παρέμβασή του στην Ολομέλεια υπεραμύνθηκε της διάταξης- πρόκλησης για τους εργαζόμενους και την κοινωνία και μίλησε για «λαϊκισμό».
«Είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ αυτή την διάταξη» της εξαίρεσης των συνταξιούχων βουλευτών από τον ασφαλιστικό «αρμαγεδδώνα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας για «καλπάζοντα λαϊκισμό εναντίον της πολιτικής…» και « τα κόμματα που τους αφορά περισσότερο θα έπρεπε να πάρουν τις ευθύνες τους…»
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μάλιστα «ενοχοποίησε» τα «παλαιά» κόμματα λέγοντας πως «εγώ σηκώνομαι να υπερασπιστώ το παρελθόν σας…», «το σύνολο των βουλευτών που προ του 2012 είχαν δύο τουλάχιστον θητείες, γιατί γι αυτούς μιλάμε και μόνο, στο σύνολό τους είναι περισσότεροι από τα άλλα κόμματα και όχι από την Αριστερά…»
«Δεν πρόκειται», είπε «για μια συντεχνιακή υπεράσπιση, οι συντάξεις των πρώην βουλευτών έχουν μειωθεί τα χρόνια της κρίσης από 40 με 60% και οι συντάξεις είναι έως 1.400 ευρώ το μήνα για βουλευτές με 20 χρόνια θητείας, ακόμη και πρώην υπουργούς. Είναι συντάξεις κατ’ απονομήν που τους δόθηκαν με απόλυτα νόμιμο τρόπο» και στράφηκε και κατά της κριτικής που ασκείται από τον Τύπο λέγοντας πως «είναι αδιανόητο να γράφονται άρθρα με τίτλους “γενικών αυτοί…” που οδήγησαν εκεί την χώρα, για ανθρώπους 80 και 90 χρόνων… για ανθρώπους που αρκετοί δεν είχαν επάγγελμα, δεν είχαν την κεφαλήν κλίναι… Είμαι υποχρεωμένος αυτή την διάταξη της εξαίρεσης των κατ’ απονομήν συντάξεων να την υπερασπιστώ απέναντι σε έναν ορυμαγδό που αναπτύσσεται χωρίς στοιχεία…» επισημαίνοντας ότι μετά το 2012, έχει σταματήσει αυτή η διαδικασία απονομής συντάξεων και η Βουλή καλύπτει για όσα χρόνια κάποιος είναι βουλευτής την ασφαλιστική τους κάλυψη στο υφιστάμενο επαγγελματικό τους ταμείο.
Η παρέμβαση αυτή του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του παριστάμενου βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου κάνοντας τον κ. Βούτση να ακούγεται να του λέει «πραγματικά σταυροκοπιέμαι από αυτά που ακούω από τον Βασίλη Κεγκέρογλου και αυτά που λέτε (εκτός μικροφώνου και δεν ακουγόντουσαν) δεν αφορούν κανένα… Τι να σου πω άνθρωπε μου… κι είμαι και Πρόεδρος της Βουλής…»
Ο κ. Νίκος Βούτσης εξήγησε την παρέμβασή του λέγοντας ότι «ήρθε μια λαϊκή γυναίκα και άρχισε να μου φωνάζει για τις συντάξεις των βουλευτών μπροστά σε όλους…»
Η συζήτηση του θέματος στην Ολομελεια αυτή την ώρα, με τις τοποθετήσεις των βουλευτών προκαλεί έντονους διαλόγους και αιχμηρές τοποθετήσεις μεταξύ τους, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς.
Μετά την κατακραυγή για την εξαίρεση των συντάξεων των βουλευτών από το νέο ασφαλιστικό, χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να μην γίνει αυτό.
Έτσι, εντάσονται πλέον και οι συντάξεις των βουλευτών στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε βγαίνοντας από το Μαξίμου: “Ο πρωθυπουργός με κάλεσε για να συζητήσουμε το θέμα που είχε ανακύψει με τις συντάξεις των βουλευτών, αυτών δηλαδή που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από το 2012. Όπως γνωρίζετε δεν υπήρχε νέα ρύθμιση στο νομοσχέδιο για αυτούς. Οι βουλευτικές συντάξεις έχουν καταργηθεί από το 2012 και μετά. Οι νέοι βουλευτές παίρνουν σύνταξη από το ασφαλιστικό τους ταμείο όπως όλοι οι εργαζόμενοι”. Και συνέχισε: “Στο νόμο δεν είχαμε στείλει τις βουλευτικές συντάξεις στο νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης ακριβώς γιατί ο νέος φορέας θα περιλαμβάνει μόνο συντάξεις για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές. Επειδή όμως δημιουργήθηκε ένας πολιτικός θόρυβος υποβολιμαία, όχι επειδή υπήρχε ένα πραγματικό θέμα, ο πρωθυπουργός μου ζήτησε και αποδέχτηκα απολύτως γιατί είναι λογικότατο, να μην υπάρξει η εξαίρεση των βουλευτών από τον νέο ΕΦΚΑ και οι βουλευτές λοιπόν οι παλιοί, θα παίρνουν συντάξεις από το νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης”.