Δευτέρα, 28 Οκτ.
15oC Αθήνα

Με προκαταβολή από τα κέρδη ο αγωγός – Το 2019 θα αρχίσει να αποπληρώνει η Ελλάδα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με νέο non paper η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει για όλα όσα συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα και τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως σημειώνεται συζητήθηκε η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρώσικη ομοσπονδία και μάλιστα επισημαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχουν εξαγωγές, καθώς τα προϊόντα θα διακινούνται από ρωσικές εταιρείες, στις οποίες όμως θα μετέχουν και έλληνες παραγωγοί, με αποτέλεσμα τα προϊόντα αυτά να μην αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ρωσικών αντίμετρων.

Το Μαξίμου υπογραμμίζει πως τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία πράγμα το οποίο, ουσιαστικά, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας.

Αναφορικά με τον αγωγό, το Μαξίμου επισημαίνει τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν που έκανε λόγο για μία καινούρια διαδρομή που θα καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα γίνεται γνωστό πως για τον λεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου θα δοθεί πιθανότατα η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας  του αγωγού. Στην ουσία η Ρωσια θα μπορέσει να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Μαξίμου, η Ρωσία εξέφρασε τη θέληση να μετάσχει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αφορούν αγωγούς, ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.

Το Μαξίμου ξεκαθαρίζει πως δεν τέθηκε θέμα οποιασδήποτε βοήθειας, με τον έλληνα πρωθυπουργό στην κοινή συνέντευξη να επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν είναι επαίτης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε