Site icon NewsIT
14:47 | 08.06.12

Πρόντι:”Η ελληνική κρίση θα λυθεί”

Πρόντι:”Η ελληνική κρίση θα λυθεί”
Newsit Newsroom

«Η Ελλάδα αποτελεί τεστ για το μέλλον της Ευρώπης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ικανότητα των χωρών- μελών της Ένωσης να μείνουν ενωμένες. Αν αυτό δεν συμβεί, θα εξαφανιστούμε, χάνοντας οικονομική ισχύ και διεθνή αξιοπιστία» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, στην εφημερίδα "Ιl Sole 24 Ore".

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό, «η περίπτωση της Ελλάδας είναι εμβληματική, μας βοηθά να καταλάβουμε τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην αρχή ήταν ένα πρόβλημα περιορισμένης έκτασης, αλλά στη συνέχεια προσέλαβε διαφορετικές διαστάσεις, λόγω των διχασμών των Ευρωπαίων εταίρων».

Ο Ρομάνο Πρόντι εκτιμά ότι «η ελληνική κρίση, μάλλον, θα λυθεί και δεν θα υπάρξει, τεχνικά, πτώχευση της χώρας» αλλά, παράλληλα, σημειώνει ότι «το συνολικό κόστος της όλης υπόθεσης θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο χαμηλό».

Όπως και στο παρελθόν, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής τονίζει ότι «το κοινό νόμισμα αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική πολιτική επιλογή, αλλά δεν υπήρξε η βούληση για να θεσμοθετηθούν μέσα που να ελέγχουν τις εθνικές πολιτικές, και ούτε, βέβαια, για τη δημιουργία ταμείων, που να λειτουργήσουν ως εγγύηση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Αυτό φαίνεται και από την ξεκάθαρη ελληνική ευθύνη στην αλλοίωση των στοιχείων της δημόσιας οικονομίας της χώρας».

Ο Ρομάνο Πρόντι ρωτά με νόημα τη Γερμανία «πού θα βρίσκονταν οι εξαγωγές της χωρίς το ευρώ;» και υπογραμμίζει ότι «η Ευρώπη μπορεί να γίνει ή ένα εργαστήρι ή ένα μουσείο. Επικρατεί ο φόβος των ξένων εμπορευμάτων και της μετανάστευσης και με τα συναισθήματα αυτά δεν μπορεί κανείς να έχει μεγάλη προοπτική».

«Στην Ιταλία, αλλά όχι μόνον, η μείωση των ρυθμών της πολιτικής, με όλο και πιο συχνές προσφυγές στις κάλπες, αλλάζουν τη Δημοκρατία. Χωρίς τη δυνατότητα να επεξεργασθεί, κανείς, μια προοπτική, περιορίζεται μέσα σε πολύ μικρά όρια. Και με τη μυωπία αυτή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επικρατήσουν οικονομίες της αγοράς αυταρχικές, με βάση το ασιατικό μοντέλο» καταλήγει ο Ιταλός πολιτικός και οικονομολόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ισπανία: Δεν ξέρουμε τίποτα για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version