Πολιτική

Πρόωρες εκλογές λόγω ακρίβειας και κορονοϊού; Η απάντηση της κυβέρνησης και οι πιθανές ημερομηνίες

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να «ξορκίζει» τις πρόωρες εκλογές, ωστόσο το κλίμα στην πολιτική σκηνή «μυρίζει» προεκλογική περίοδο.

Το αν η περίοδος αυτή θα είναι μακρά ή αν οι εκλογές θα γίνουν αρκετούς μήνες πριν από το τέλος τετραετίας θα το κρίνει πρωτίστως η οικονομία, όπως παρατηρούν πολιτικοί παράγοντες αλλά και αναλυτές.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρης κάλπης, ωστόσο οι πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.

Πολλοί είναι αυτοί που στοιχηματίζουν ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2022 ή λίγο μετά, με “όπλο” την θετική απόδοση του τουρισμού το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση θα έχει μετρήσει ήδη 3 χρόνια διακυβέρνησης και θα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη λήξη της θητείας της.

Σε «πρώτο πλάνο» η διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει την πόλωση και το κλίμα τοξικότητας που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση και στρέφει τα “φώτα” στις πρωτοβουλίες απέναντι στις πολυεπίπεδες κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Από τη διαχείριση της πανδημίας, τα εθνικά θέματα, ως το μέγα θέμα της ακρίβειας που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση.

Το θέμα της ακρίβειας – οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι ο καταλύτης για τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού σε σχέση με τις εκλογές. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα διεθνές, εισαγόμενο φαινόμενο, “ποντάρει” και στην ευρωπαϊκή, κοινή πολιτική στήριξης των χωρών – μελών για το θέμα, ενώ εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη των πολιτών.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στα πλαίσια που της επιτρέπει ο προϋπολογισμός, διαμηνύουν σταθερά το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.

Χθες ανακοινώθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης και τον Φεβρουάριο για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ μεταξύ των πρωτοβουλιών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι να δοθεί έκτακτο επίδομα στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Δεν μειώνεται ο ΦΠΑ – Γιατί «βολεύουν» οι εκλογές το Σεπτέμβριο

Προς το παρόν ωστόσο φαίνεται να παγώνει κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Η πνοή που θα δώσει, όπως αναμένεται τουλάχιστον, ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία, εκτιμάται ότι δημιουργεί το έδαφος για εκλογές το φθινόπωρο. Ως τότε θα έχει εξομαλυνθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κατάσταση και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ, εκτός απροόπτου, και η πανδημία θα είναι πλήρως διαχειρίσιμη.

Η συζήτηση των πρόωρων εκλογών φέρνει μοιραία στην επικαιρότητα και τα σενάρια της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με αρκετά κυβερνητικά στελέχη να εισηγούνται άμεση αλλαγή του.

Επιμένουν ότι το όριο της αυτοδυναμίας θα πρέπει να πέσει από το 38% στο 34%.

Ανεξάρτητα από τα αν οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους – δηλαδή τον Ιούλιο του 2023 – ή…. μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, είναι γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πάρει ήδη… θέση μάχης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS στα τρένα, παρουσία του Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Η σημερινή δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης, που παρακολούθησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης 2
«Καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία» δηλώνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης
«Πάγια εθνική θέση η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη συγκεκριμένη και μόνο διαφορά» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ – Στο τραπέζι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για την προσέλκυση αμερικανικών άμεσων επενδύσεων και τεχνολογικών κολοσσών, καθώς και το ελληνικό ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των data centers
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Σκοτ Μπέσεντ