Κυριακή, 24 Νοε.
12oC Αθήνα

Προς ένταξη στο βοήθημα των 800 ευρώ και οι επιστήμονες – Πυρετός συσκέψεων στην κυβέρνηση

Μητσοτάκης

Πυρετός εξακολουθεί να επικρατεί στο Μαξίμου σε δύο μέτωπα για τον κορονοϊό. Το πρώτο έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του ίδιου του φαινομένου και τον περιορισμό της διασποράς του. Το δεύτερο αφορά ασφαλώς την οικονομία και τις συνέπειες της πανδημίας. Το ενδιαφέρον στρέφεται έτσι τόσο στη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται – και είναι ασφαλώς η συντριπτική πλειονότητα των κλάδων της οικονομίας – όσο και στις δυνατότητες για επανεκκίνηση την επόμενη μέρα της κρίσης, αναλόγως της διάρκειάς της, η οποία αυτή τη στιγμή παραμένει απροσδιόριστη.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια δέσμη μέτρων ύψους 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή συνολικού κόστους 4,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ανέρχεται σε 2% του ΑΕΠ. Σ’ αυτή την πρώτη φάση καλύπτονται 600.000 επιχειρήσεις που είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή είτε πλήττονται από τον κορονοϊό, ενώ οι εργαζόμενοι υπολογίζονται σε 1,2 εκατομμύρια συν 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Click4more Σκέψεις να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς

Όλα δείχνουν πάντως πως σ’ αυτή τη δέσμη μέτρων θα συμπεριληφθούν τελικώς και περίπου 160.000 επιστήμονες, δηλαδή δικηγόροι, λογιστές, οικονομολόγοι, γιατροί, μηχανικοί κτλ. Οι αντιδράσεις που υπήρξαν κυρίως από την πλευρά των δικηγόρων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρεθούν από το βοήθημα των 800 ευρώ και να λάβουν voucher 600 ευρώ για τηλεργασία οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις το κυβερνητικό επιτελείο και τούτο εξετάστηκε στις χθεσινές τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό. Έτσι, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης – εφόσον βγαίνουν οι αριθμοί – είναι να λάβουν και οι επιστήμονες το βοήθημα των 800 ευρώ, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται σήμερα ή το αργότερο αύριο. Επίσης, δεδομένη είναι η απόφαση να καλυφθούν από τις ρυθμίσεις και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους κι εκείνοι έλαβαν άδεια άνευ αποδοχών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η κατάσταση είναι δυναμική και εξελίσσεται καθημερινά, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι τον Απρίλιο να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο προστασίας. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος για τις παρεμβάσεις αυτές –ιδιαίτερα αν χρειαστεί παράταση των μέτρων και το Μάιο, σενάριο που φαντάζει αρκετά πιθανό έως βέβαιο – μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 15 δις ευρώ, δηλαδή περίπου στο 8% του ΑΕΠ. Στόχος είναι να υπάρξει δικαιοσύνη ως προς τα μέτρα στήριξης, αλλά και να μην χαθούν θέσεις εργασίας, καθώς και να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει γρήγορα μετά την επιστροφή στην κανονικότητα που θα είναι σταδιακή μόλις αρθούν τα μέτρα του lockdown.

Πότε μπορεί να συμβεί αυτό; Παραμένει ακόμα άγνωστο, αλλά, όπως έγραψε χθες το newsit.gr και επιβεβαίωσε με δηλώσεις του (Open TV) ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ουδείς αναμένει πρακτικά να γίνει εντός του Απριλίου, καθώς η διάρκεια των περιοριστικών μέτρων θα παραταθεί και μετά τις 6 Απριλίου. Επίσης, κλειστά έως το τέλος Απριλίου θα παραμείνουν σχολεία, πανεπιστήμια, δικαστήρια και επιχειρήσεις – ιδίως στον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις