Μετά την απίστευτη ως προς το περιεχόμενο τηλεφωνική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών όπου ακούστηκαν ερωτήσεις προς τον Ε. Βενιζέλο ως και γιατί αντιδρούν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα στην Ελλάδα, διεφάνη πως πλέον το ζήτημα έχει μεταφερθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Ουσιαστικά οι Γερμανοί και ένας άξονας χωρών όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο (και όχι μόνο) με τη σύμφωνη γνώμη (τις τελευταίες ημέρες) και των Γάλλων έχουν ρίξει όλο το βάρος στην επιτροπεία και τον ειδικό λογαριασμό.
Δηλαδή, πέρα από τις περιβόητες απαιτήσεις για τις υπογραφές των κομμάτων επιδιώκουν ουσιαστικά το “ναι” της Ελλάδας σε μια μόνιμη παρουσία της τρόικας στη χώρα για να έχει τον πλήρη έλεγχο επί των αποφάσεων με βάση το Μνημόνιο 2, αλλά και τη διαχείριση (και μέσω της task force) των χρημάτων από το νέο δάνειο.
Η δήλωση Γιουνκερ πως θα δίδεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους οδηγεί στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού στον οποίο τμηματικά θα κατατίθενται τα χρήματα των εταίρων-δανειστών και από εκεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας θα εκταμιεύονται κυρίως για να εξυπηρετηθούν ομόλογα του Κράτους ενώ με βάση και της αποφάσεις της task force θα προωθούνται και προς το στο εσωτερικό.
Ένα σενάριο λέει πως το eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για το ποσό που θα εξασφαλίσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και την εκταμίευση των ποσών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των ομολόγων του Μαρτίου ώστε να ολοκληρωθεί το PSI και να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της χώρας στα μέσα του επόμενου μήνα και ύστερα στην Σύνοδο Κορυφής θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα για τα υπόλοιπα χρήματα.
Διαβάστε επίσης:
Το μαρτύριο της σταγόνας για την Ελλάδα – Το χρέος ξεφεύγει από τις προβλέψεις και δημιουργεί νέα τρύπα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ