Τρίτη, 26 Νοε.
13oC Αθήνα

Προσφυγικό: “Ανοιχτό” το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας

Μητσοτάκης

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει αναθεώρηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με όσα δήλωσε o κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης πως ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση περιμένει συγκεκριμένες ενέργειες από την Τουρκία και από τους εταίρους για το προσφυγικό.

Για την Τουρκία, υποστήριξε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι ροές – και ήδη εδώ και 2 -3 μέρες παρουσιάζεται μια κάμψη- αλλά και ότι η δέσμευση της γειτονικής χώρας με βάση τη συμφωνία με την Ε.Ε δεν αφορά μόνο τον έλεγχο αλλά και την υποχρέωση της να επιστρέφει σκάφη, άρα να πιέσει και προς την πλευρά των διακινητών.

Για το θέμα των εταίρων ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η συμμετοχή στην Σένγκεν έχει και υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα, υποδεικνύοντας ότι η θέση που θα εκφράσει η Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου αφορά στον δίκαιο καταμερισμό των προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης κομβικής σημασίας είναι το ζήτημα των επιστροφών για το οποίο τέθηκε ο στόχος των 10.000 έως το 2020 και η καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ελλάδα αναθεώρηση της κοινής δήλωσης Ευρώπης – Τουρκίας, εφόσον αυτή κριθεί ότι δεν είναι επαρκής.

Για τα κλειστά κέντρα ότι δεν είναι κάτι καινούργιο και ότι θα λειτουργήσουν εν είδει αποτροπής των διακινητών αλλά και όσων περάσουν στην Ελλάδα.

Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς

O κ. Πέτσας είπε επίσης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το επόμενο διάστημα συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση και η ψήφος των αποδήμων.

Για την κυβέρνηση μάλιστα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θεωρείται εκ προοιμίου απορριπτέα, συνεπώς σύμφωνα με τον κ. Πέτσα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή τη θέση προκειμένου να βρεθεί η συναίνεση και οι 200 ψήφοι που απαιτούνται από το Σύνταγμα

Αντιθέτως άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει περισσότερο θετικά την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, καλώντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Συναντήσεις και με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους

Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις και με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Βοιωτία για τη θεμελίωση του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Ομίλου Μυτιληναίος.

Την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει τμήμα της άσκησης «Παρμενίων» στην Αλεξανδρόυπολη. Την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, θα συναντηθεί με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και αργότερα με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Κριστόφ Καστανέρ και Χορστ Ζεεχόφερ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα μιλήσει στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, το οποίο διεξάγεται 45 χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ.

Το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 7 και 8 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αίγυπτο για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις