Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους Ευρωπαίους και την Τουρκία για το προσφυγικό αφορούν το… εξωτερικό σκέλος της κυβερνητικής τακτικής για τη διαχείριση του ζητήματος.
Στο εσωτερικό, λίγα 24ωρα μετά την παρουσίαση του συνολικού σχεδίου για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η υλοποίηση του οποίου είναι προφανές ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα, οι αντιδράσεις τοπικών φορέων και παραγόντων για τις μετεγκαταστάσεις και τα κλειστά κέντρα παραμένουν ένα σημαντικό «αγκάθι» για την κυβέρνηση.
Click4more: Κουμουτσάκος: Αυξημένες κατά 240% το τελευταίο εξάμηνο οι μεταναστευτικές ροές
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σάμου, όπου ο δήμαρχος του ανατολικού τμήματος του νησιού απειλεί με παραίτηση και υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε ενημέρωση για την κατασκευή κλειστού κέντρου. Από την κυβέρνηση, όμως, υποστηρίζουν το αντίθετο: μιλούν και για έγκαιρη ενημέρωση και για προετοιμασία πριν από την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου και πως σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλουν είναι να μπει μια τάξη στο χάος που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Συμπεριλαμβανομένης έτσι και της Σάμου, όπου σήμερα υπάρχει ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης χωρητικότητας 648 ατόμων, το οποίο φιλοξενεί, όμως, πάνω από 7.000 άτομα, ενώ με το πλάνο της κυβέρνησης θα δημιουργηθεί μία κλειστή δομή χωρητικότητας 5.000 ατόμων (σ.σ.: με δυνατότητα μικρής επέκτασης). Για το ζήτημα υπήρξε, άλλωστε, και νέα επικοινωνία χθες ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο.
Ενδεικτικές είναι και οι αντιδράσεις τοπικών φορέων στην ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στα σημεία όπου πρόκειται να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά. Όπως του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, ο οποίος ανήκει στο χώρο της ΝΔ και μάλιστα θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της ΚΕΔΕ: «Υπάρχουν κόκκινες γραμμές στο μεταναστευτικό. Εάν ξεπεραστούν, θ’ αντιδράσουμε», δήλωσε στο Radio North 98, προσθέτοντας πως «υπάρχει καχυποψία των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης απέναντι στη διαχείριση του μεταναστευτικού», αλλά και ότι «δεν είναι δυνατόν μετανάστες και πρόσφυγες να στοιβάζονται στην Κεντρική Μακεδονία και τεράστιες γεωγραφικές ενότητας της χώρας να μην έχουν δεχθεί ούτε έναν μετανάστη».
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος, εκτιμώντας ότι οι δυνατότητές της στο εσωτερικό εξαντλούνται με την πιστή εφαρμογή του σχεδίου που ανακοίνωσε. Έτσι, πλέον απαιτείται αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους και δη έμπρακτη, με τους άξονες της παρέμβασης της Αθήνας προς τούτο να είναι η αναθεώρηση του Δουβλίνου και η θέσπιση ενός νέου κανονισμού για την παροχή ασύλου, αλλά και ένα κοινό πλαίσιο προστασίας των συνόρων, καθώς τα σύνορα της Ελλάδας συμπίπτουν με αυτά της ΕΕ.
Σε συνδυασμό, εξάλλου, με τη στάση της Τουρκίας, η Αθήνα εκτιμά πως θα πρέπει να τηρηθεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, με την Άγκυρα να καλείται να πράξει περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Κυρίως να σταματήσει να εκβιάζει την Ευρώπη με το προσφυγικό, όπως τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας έτσι και στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το καθεστώς των διασώσεων στο Αιγαίο και γενικότερα τις προσφυγικές ροές.
Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό αναμένεται να μιλήσει αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης στη σημερινή «Ώρα του Πρωθυπουργού», στην οποία θ’ απαντήσει σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις: του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά. Το προσφυγικό είναι το αντικείμενο της ερώτησης της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, ενώ αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στους ποινικούς κώδικες και την τροποποίησή τους.