Site icon NewsIT

Απότομη προσγείωση από Σόιμπλε: Δεν εκβιαζόμαστε! Δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για το χρέος!

12.04.2016 | 18:10
Απότομη προσγείωση από Σόιμπλε: Δεν εκβιαζόμαστε! Δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για το χρέος!

Μπορεί το επικοινωνιακό... αντίβαρο της κυβέρνησης στα νέα μέτρα που φέρνει να είναι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, αλλά η Γερμανία έρχεται να την προσγειώσει στη σκληρή πραγματικότητα: Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, ξεκαθαρίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

“Η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφής: εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η πτώση αξιολόγηση του προγράμματος και κατόπιν υπάρξει ανάγκη να κάνουμε κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα το συζητήσουμε. Μέχρι στιγμής, και βασιζόμενος στην τρέχουσα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, δεν “βλέπω” κάποια ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωσή του. Πραγματικά δεν βλέπω την παραμικρή ανάγκη”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο Reuters.

Ο ίδιος ανέφερε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει, ήδη, συμφωνηθεί και συμπλήρωσε: “Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε οποιονδήποτε να μας εκβιάσει. Εμείς τηρούμε τη συμφωνία και το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι άλλοι”.

Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου ΔΝΤ και G20. “Είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα φθάσουμε σε μία φιλική συμφωνία. Δεν πρόκειται να έχουμε και φέτος μία νέα ελληνική κρίση. Κανείς δεν ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει άμεσα όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι το συνολικό αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων μέτρων να είναι θετικό και να ανταποκρίνεται σε αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι. Καλό θα είναι οι Έλληνες να μην συνεχίζουν να κάνουν ερωτήσεις για θέματα στα οποία έχουν, ήδη, συμφωνήσει. Αυτό δεν είναι και η καλύτερη τακτική για να υπάρξει εμπιστοσύνη”.  

Γερμανία: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα – Συζήτηση και μέτρα για το χρέος μετά την αξιολόγηση

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί προϋπόθεση για τη Γερμανία, ενώ η συζήτηση για το χρέος μπορεί να γίνει μόνο μετά την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης, οπότε και θα κριθεί αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Αισιόδοξο ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών εμφανίστηκε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, υψηλόβαθμο στέλεχος του οποίου έκανε λόγο για προσωρινή μόνο διακοπή των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά και στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι, παρά τις συνομιλίες που «σέρνονται», θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις έχουν απλώς διακοπεί και ελπίζουμε ότι δεν θα σταματήσουν, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κινηθούν», δήλωσε, αλλά διευκρίνισε ότι όσον αφορά ενδεχόμενες περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους, συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο μετά την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης, καθώς, όπως εξήγησε, μόνο τότε θα μπορεί κανείς να διακρίνει αν θα είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα. Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περαιτέρω δάνεια, επισήμανε, σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο της ρευστότητάς της και «αυτό αποτελεί θετική ένδειξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ γνωρίζει πόσο σημαντική είναι για τη Γερμανία η οικονομική συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αμφιβολίες ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και πάλι. Αυτό άλλωστε, τόνισε, με το βλέμμα στην έγκριση που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αποτελεί το θεμέλιο για το γ’ πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version