Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση που συναρτάται με την προκλητική στάση της Τουρκίας και την απάντηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει στην Αθήνα το Μάρτιο του 2021 – εφόσον, βέβαια, ο Πρίγκιπας Κάρολος, ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν θα αποδεχθούν την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη επ’ ευκαιρία των εορτασμών της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
Την αποκάλυψη για την πρόσκληση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημειώνεται πως πρόκειται για τους ηγέτες των τριών δυνάμεων που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς κι αυτός είναι ο ισχυρός συμβολισμός που έχει η κοινή πρόσκληση, αποτυπώνοντας ακόμη μία προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους διαύλους επικοινωνίας και να απομονώσει ταυτόχρονα την Τουρκία.
Κατά τη συνάντησή του, άλλωστε, με τον κ. Λαβρόφ – η οποία προηγήθηκε αυτής με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, συνεχίζοντας την προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ και αξιοποιώντας επίθεση την αντίθεση του Ισραήλ με την Τουρκία – ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα είναι μεν μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να διευρύνει τις διμερείς της σχέσεις με τη Ρωσία, δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Λαβρόφ: Αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας τα 12 ναυτικά μίλια
Η επίσκεψη Λαβρόφ ήταν η πρώτη μετά από τρία χρόνια και κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική η χρονική της σύμπτωση με την ένταση των προκλήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, μάλιστα, ανοιχτά πως η χώρα του θεωρεί ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, υποστηρίζοντας κατ’ ουσίαν τη θέση της Ελλάδας στη σχετική διαμάχη με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες και το casus belli της Άγκυρας. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του με την κίνηση της Τουρκίας για το άνοιγμα των Βαρωσίων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
click4more: Oruc Reis: Απομακρύνεται και πλέει προς την Αίγυπτο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για τον κίνδυνο του ισλαμικού φονταμενταλισμού, δείχνοντας ότι αυτό θα είναι το νέο επιχείρημα που θα αξιοποιήσει η Ελλάδα στην προσπάθειά της να πείσει την Ευρώπη και γενικότερα τους συμμάχους της ότι η Τουρκία ενεργεί ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ναρκοθετεί την ειρήνη, υποθάλπτοντας ακόμη και τρομοκρατικές δράσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο συγκεκριμένα για «θρησκευτικό μανδύα που περιβάλλει την επιθετική δράση της Τουρκίας». Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, κατά τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρισε την Τουρκία ως «γραφείο ταξιδίων τζιχαντιστών».
Προειδοποίηση από τον Αλ Σίσι για τζιχαντιστές
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι προειδοποίησε Ελλάδα και Κύπρο για τον κίνδυνο δράσης τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Ερωτηθείς σχετικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας ούτε επιβεβαίωσε ούτε, όμως, και διέψευσε το δημοσίευμα, επικαλούμενος το απόρρητο των σχετικών πληροφοριών.
Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο να συζητηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης μεθαύριο είναι παραπάνω από πιθανό, όπως επιβεβαίωναν και κοινοτικές πηγές. Μολαταύτα, το χρονικό όριο του Δεκεμβρίου για την Τουρκία σχετικά με την επιβολή κυρώσεων δεν φαίνεται να αλλάζει, αλλά το γενικότερο κλίμα για την Άγκυρα έχει βαρύνει επικίνδυνα στην Ευρώπη, ύστερα από την ανοιχτή σύγκρουση Τουρκίας-Γαλλίας.
Μάλιστα, η εν λόγω διαμάχη προσλαμβάνει ξεκάθαρα και χαρακτήρα σύγκρουσης πολιτισμών και θρησκειών, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν να ξεδιπλώνει τα σχέδιά του να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου και την Ευρώπη – με πρώτον τον Εμανουέλ Μακρόν – να διαμηνύει πως δεν πρόκειται ν’ αλλάξει το πρότυπο ζωής του δυτικού κόσμου, όπως οραματίζεται η Άγκυρα.