Άκαρπη μεν αλλά με φως στο τούνελ η σημερινή προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ από την Διάσκεψη των Προέδρων.
Διαφάνηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία συμφωνία ως προς τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το νέο ΔΣ του ΕΣΡ έτσι όπως διαμορφώθηκαν μετά από διακομματική διαβούλευση που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αντίθετα «μπλόκαρε» η απόφαση από τη στάση της ΝΔ, της ΔΗ.Σ και του Ποταμιού που τάχθηκαν υπέρ μια ολιγοήμερης αναβολής μέχρι την απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για την αδειοδότηση των Καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας.
Τα τρία κόμματα ζήτησαν να μην διεξαχθεί σήμερα η ψηφοφορία αλλά να αποφασιστεί αναβολή της συνεδρίασης ώστε να υπάρξει η απόφαση του ΣτΕ, η πλειοψηφία όμως διαφώνησε και έγινε η τυπική ψηφοφορία. Ετσι οδηγηθήκαμε σε ψηφοφορία με αποτέλεσμα η πρόταση του Προέδρου της Βουλής να πλειοψηφήσει μεν αλλά να μην συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 4/5 θετικών ψήφων επί του συνόλου των μελών της ΔτΠ και η πρόταση του τυπικά να απορριφθεί.
Ειδικότερα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 12 «ΝΑΙ» (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), 4 «ΟΧΙ» (ΝΔ, Χ.Α), 7 «ΠΑΡΩΝ» (ΔΗ.ΣΥ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΚΕ, ΕΚ) και 1 απουσία (Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που δήλωσε όμως δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ ότι εάν ήταν παρόν θα ψήφιζε και αυτός ΟΧΙ). Η απόρριψη της πρότασης από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που ψήφισαν ΟΧΙ ή ΠΑΡΩΝ δεν ταυτίζεται με το σκεπτικό τους.
Η ΝΔ, η ΔΗ.ΣΥ. και το ΠΟΤΑΜΙ στο σκεπτικό τους ήταν ότι δεν απορρίπτουμε τα πρόσωπα που προτείνονται αλλά στο ότι θα πρέπει η συνεδρίαση αυτή να ακολουθήσει μετά την κρίση του ΣτΕ για το νόμο Παππά. Αντίθετα, το «ΟΧΙ» της Χρυσής Αυγής είναι επί της αρχής που έχει το κόμμα αυτό για τις ανεξάρτητες αρχές, ενώ και το «ΠΑΡΩΝ» του ΚΚΕ εντάσσεται στην γενική θεώρηση του κόμματος για τις ανεξάρτητες αρχές ότι όπως έχουν δομηθεί γίνεται ένας τροχονόμος των ίδιων επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι των λαϊκών αιτημάτων.
Στον αντίποδα της επιχειρηματολογίας για αναβολή, η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αντέτεινε ότι η συνταγματική υποχρέωση για συγκρότηση του ΕΣΡ δεν έχει να κάνει με το εάν ο νόμος κριθεί ολικά ή εν μέρει αντισυνταγματικός (καθώς τα σημεία προσβολής του είναι 5) από το ΣτΕ. «Δεν μπορεί», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, «το πολιτικό σύστημα να μεταθέτει τις δικές του ευθύνες στην Δικαιοσύνη… η ευθύνη βαρύνει εμάς για μια συνταγματική μας υποχρέωση που είναι η συναίνεση για την συγκρότηση του ΕΣΡ… και η συνταγματικότητα του νόμου Παππά δεν έχει σχέση με το έργο που έχει το ΕΣΡ… Στο πλαίσιο αυτό και οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο «ανομίας» και ότι η συνεδίαση του ΣτΕ χρησιμοποιείται προσχηματικά».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε πως η πάγια πολιτική θέση της ΝΔ είναι η απόσυρση του νόμου Παππά αλλά μετά την απόφαση του ΣτΕ σε κάθε περίπτωση θα μπορούμε να δούμε όλοι τα πράγματα με μια «φρέσκια ματιά» και να συννενοηθούμε. Και διεκρίνησε ότι η στάση της ΝΔ δεν έχει να κάνει με τα προτεινόμενα προσωπα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε την ολιγοήμερη αναβολή της συνεδρίασης για να υπάρξει απόφαση του ΣτΕ και ζήτησε να μεταφερθεί στην κυβέρνηση να μην επαναφέρει στο μεσοδιάστημα αυτό την τροπολογία Παππά για το κλείσιμο των Καναλιών που δεν πήραν άδεια γιατί θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σπύρος Δανέλλης αφού θύμισε πως το κόμμα του έθεσε πρώτο το ζήτημα της αποκατάστασης του ΔΣ του ΕΣΡ από τον περασμένο Μάρτιο σημείωσε ότι επειδή έχουμε φτάσει σε μια στιγμή όπου υπάρχουν πολλά γκρίζα σύννεφα και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι κάτι περισσότερο από προβληματικό είπε πως θα πρέπει να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να πάμε στην εκλογή του ΔΣ του ΕΣΡ.