- “Η κυβέρνηση αυτό δεν μπορεί να το σηκώσει” φέρεται να είπε ο Α. Τσίπρας - Σενάριο εκλογών για τα 9 δισ. των μέτρων που δύσκολα θα περάσουν από τη Βουλή - Ποιες είναι οι τρεις Κυριακές που ίσως στηθούν κάλπες εκλογών - Όλα τα σενάρια ανοιχτά αν κολλήσουν τα μέτρα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η φόρμουλα θα βρεθεί. Ως το Eurogroup της 9ης Μαϊου, παρά τα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια, η λύση μπορεί να βρεθεί και να ανοίξει ο δρόμος τόσο για τη συμφωνία που θα φέρει τη δόση, αλλά και ο δρόμος για την απομείωση του χρέους η οποία σίγουρα θα την ωφελήσει πολιτικά.
Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι ακόμη και εάν βρεθεί η φόρμουλα για το προληπτικό πακέτο μέτρων που προσθέτει 3,6 δισ. και αυξάνει το συνολικό πακέτο στα 9 δισ. θα πρέπει για πρώτη φορά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να στηρίξουν στη Βουλή μόνοι τα αντιλαϊκά μέτρα με σύσσωμη την αντιπολίτευση να βάλει κατά της κυβέρνησης.
Κάπου εδώ ξεκινούν τα σενάρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Αγορά σε μια από τις πολλές συσκέψεις των τελευταίων ημερών ο Αλέξης Τσίπρας ακούστηκε να λέει “η κυβέρνηση αυτό δεν μπορεί να το σηκώσει” αναφερόμενος στα προληπτικά μέτρα.
Έτσι, πολλοί, διαβάζοντας και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πλέον ζητά προσφυγή στις κάλπες, βλέπουν το ενδεχόμενο εκλογών να πλησιάζει.
Μάλιστα ήδη άρχισαν να “παίζουν” και οι ημερομηνίες. Η πρώτη δεν είναι άλλη από την Κυριακή 5 Ιουνίου, αν και αυτή η ημερομηνία φαίνεται ότι “καίγεται” λόγω του ό,τι το Eurogroup θα διεξαχθεί στις 9 του Μαϊου και έτσι είναι μάλλον απίθανο να προκηρυχθούν τόσο άμεσα εκλογές.
“Παίζουν” όμως άλλες δυο ημερομηνίες. Δεν είναι άλλες από τις δυο αμέσως επόμενες Κυριακές στις 12 και στις 19 Ιουνίου.
Τα σενάρια τόσο για κάλπες όσο ακόμη και για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σε περίπτωση αδιεξόδου έχουν διαψευστεί από την Ο. Γεροβασίλη, ωστόσο όσοι “βλέπουν” εκλογές εξηγούν ότι για ακόμη μια φορά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα ζητήσουν την έγκριση του Λαού για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Έτσι ώστε να μην υπάρχει και το ενδεχόμενο απωλειών σε κάποια ψηφοφορία.
Το σενάριο παραίτησης της κυβέρνησης και αναζήτησης άλλου κυβερνητικού σχηματισμού μοιάζει απίθανο καθώς λόγω κοινοβουλευτικής δύναμης ένας σχηματισμός ακόμη και εάν περιελάμβανε Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, με μόλις 109 βουλευτές θα ήταν αδύνατος.
Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης απορρίπτεται τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ και έτσι σε περίπτωση εμπλοκής οι εκλογές μοιάζουν μονόδρομος.
Τα παραπάνω σενάρια μπορούν να ανατραπούν εφόσον η κυβέρνηση βρει τη φόρμουλα που θα της επιτρέψει να ικανοποιήσει τους δανειστές και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.