Πολιτική

Πρώτα το χρέος, με ότι μείνει μισθούς και συντάξεις”

Οι Financial Times χαρακτηρίζουν τη συμφωνία ως απώλεια εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και περιγράφουν τον ''σκυλοκαυγά'' μεταξύ Μέρκελ-Σόιμπλε.

Για πρώτη φορά δημοσιεύται πως ευτυχώς αναβλήθηκε, έστω και στο παρά πέντε, το Eurogroup της Τετάρτης, καθώς ο Σόιμπλε και οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Φινλανδίας ήταν έτοιμοι να τα τινάξουν όλα στον αέρα βάζοντας βέτο στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο ”Πρωτοφανής έλεγχος στα εσωτερικά της Ελλάδας”

Η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει πρωτοφανή έλεγχο στην ικανότητα της Αθήνας να διαχειρίζεται τα κεφάλαιά της, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακόμη προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το νέο πακέτο.

Η συμφωνία – την οποία οι αξιωματούχοι ελπίζουν να οριστικοποιήσουν τη Δευτέρα – πιθανότατα θα περιλαμβάνει έναν ειδικό λογαριασμό ο οποίος πρέπει πάντα να έχει αρκετή ρευστότητα ώστε να μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της Ελλάδας για τους επόμενους 9 με 12 μήνες. Εάν η ρευστότητα στον λογαριασμό αυτό πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα, τα χρήματα θα αφαιρούνται από κεφάλαια που προορίζονται για την λειτουργία του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, το πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία διεθνών επιθεωρητών οι οποίοι θα προσπαθήσουν να πραγματοποιούν ελέγχους σε πραγματικό χρόνο στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις δημόσιες δαπάνες, όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

Ακόμη κι αν η συμφωνία οριστικοποιηθεί μέχρι την Δευτέρα, θα περιλαμβάνει λίστα με 24 «προηγούμενες δράσεις» που η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι τα τέλη του μήνα, ώστε να αποδεσμευθεί το δάνειο.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα ακολουθήσει αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους 200 δισ. ευρώ, καθώς οι προσφορές στους ιδιώτες ομολογιούχους που θα συμμετάσχουν θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η προσφορά θα είναι ανοιχτή για 10 ημέρες και το swap των ομολόγων επισήμως θα ολοκληρωθεί στο παραπέντε, μία εβδομάδα πριν την 20η Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Ανώτεροι αξιωματούχοι όμως, επισημαίνουν ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν είναι εξασφαλισμένη. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, βάσει του νέου σχεδιασμού το χρέος της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 128% του ΑΕΠ το 2020. Επίπεδο που ξεπερνά κατά πολύ το 120% του ΑΕΠ που θέτει το ΔΝΤ αλλά και πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Επιπλέον, καταγράφεται διάσταση απόψεων στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης ως προς το εάν πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ή να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Η καγκελάριος Angela Merkel παραμένει σταθερή στην αποφασιστικότητά της να αποτραπεί η χρεοκοπία. Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι όμως, αναφέρουν ότι ο Wolfgang Schaeuble, ο υπουργός Οικονομικών, γίνεται όλο και πιο δογματικός στην αντίθεσή του να υπάρξει νέα βοήθεια για την Ελλάδα, πιστεύοντας ότι πρόκειται για μάταιη σπατάλη.

Αξιωματούχοι στη Φιλανδία και την Ολλανδία εκφράζουν παρόμοιες θέσεις. «Δεν τάσσομαι υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας, ομαλής ή ανώμαλης, αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα εάν οι Έλληνες δεν συμμαζευτούν» δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Alexander Stubb.
Ο Ολλανδός ομόλογός του, ο Jan Kees de Jager, δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, θα πρέπει να δοθεί πακέτο στήριξης 136 δισ. ευρώ. Ολλανδοί, Γερμανοί και Φιλανδοί αξιωματούχοι επιμένουν όμως στο όριο των 130 δισ. ευρώ, ενώ ο κ. de Jager δήλωσε πως οι χώρες με αξιολόγηση τριπλού «Α» ήταν κοντά στο να θέσουν βέτο στο πρόγραμμα κατά τη συνάντηση του eurogroup που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη που αναβλήθηκε στο παραπέντε.

«Αποφασίσαμε να αναβάλουμε τη συνάντηση του eurogroup επειδή αντιληφθήκαμε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα είχε πάει στραβά, για να το θέσω απλά» δήλωσε ο κ. de Jager και συμπλήρωσε. «Εγώ, ο Γερμανός ομόλογός μου και ο Φιλανδός ομόλογός μου δεν θα είχαμε άλλη επιλογή από το να λέγαμε «όχι».

Οι ηγέτες της ευρωζώνης ακόμη εξετάζουν τρόπους για να παραμένει σε καθεστώς πίεσης η Αθήνα, όπου συμπεριλαμβάνεται το να μη δοθεί η στήριξη που δεν σχετίζεται με την αναδιάρθρωση του χρέους, μέχρις ότου διεξαχθούν οι εκλογές του Απριλίου. Δύο αξιωματούχοι ωστόσο δήλωσαν πως η πρόταση αυτή δεν βρίσκεται πλέον επί τάπητος. «Εάν δοθεί το δάνειο θα γίνει σε μία φάση», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα