Δεν πέρασε η πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος διέγραψε τον Δημήτρη Καμμένο που ψήφισε Ναι.
Υπέρ της πρότασης μομφής της ΝΔ ψήφισαν 127 βουλευτές, αλλά 153 τάχθηκαν κατά, στην ονομαστική ψηφοφορία με την οποία έπεσε η αυλαία στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου.
Απώλεια για τον κυβερνητικό συνασπισμό ο Δημήτρης Καμμένος που υπερψήφισε και διεγράφη άμεσα από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.
Αναλυτικά, σε σύνολο 280 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ της πρότασης μομφής της ΝΔ ψήφισαν 127, ενώ 153 βουλευτές καταψήφισαν.
Για ιστορικές στιγμές έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή αναφερόμενος αφενός στην οριστική έξοδο από τα μνημόνια, αφετέρου στη συμφωνία στο Σκοπιανό. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, εγκαλώντας τον για “κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού”.
“Η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι πατριωτική, μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που έχουμε πρόβλημα” τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
“Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ αύριο… Ψηφίζοντας όχι βγάζετε, η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά, ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες. Εσείς θα φύγετε από την εξουσία, η συμφωνία που φέρατε θα είναι χωρίς επιστροφή” προειδοποίησε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση έδωσε αμαχητί τη γλώσσα και την εθνικότητα δήλωσε για τη συμφωνία στο Σκοπιανό η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ζητώντας εκ νέου εκλογές. “Όταν διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας, οι Έλληνες θα πρέπει να ανησυχούν” είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν διαμόρφωσε εθνική γραμμή.
Πρόταση μομφής: Τί είπαν οι, Π. Καμμένος, Σ. Θεοδωράκης, Β. Λεβέντης, Α. Σαμαράς
Ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι για την ψήφιση της συμφωνίας θα πρέπει να προηγηθεί σειρά διαδικασιών στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, ότι οι ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν θα συναινέσουν στη συμφωνία για το ονοματολογικό, αλλά θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μην περάσει.
Υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από τη Βουλή, διευκρινίζοντας πάντως ότι έχει και τρωτά σημεία, όπως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να επιμείνει στο “πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”.
O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης προειδοποίησε ότι “καθένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος”, κάνοντας λόγο για ¨”έγκλημα”. O πρόεδρος της ΕΚΕ ζήτησε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να κάνουν δημοψήφισμα, αν έχουν, όπως πιστεύουν, επιχειρήματα.
Με τον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση και το VMRO παραλλήλισε την ηγεσία της ΝΔ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά. “Έχετε στρώσει το χαλί στον εθνικισμό, τρέφετε το τέρας του εθνικισμού εσείς και οι συνάδελφοί σας. Όταν μιλάτε για προδοσία, η Χρυσή Αυγή μιλάει για ανάγκη πραξικοπήματος. Ο κ. Μητσοτάκης φέρει ακέραια την ευθύνη για όσα συνέβησαν χθες”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
“Αναγνωρίσετε ένα έκτρωμα που δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή, θα τη δυναμιτίσει” προειδοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς για τη συμφωνία στο Σκοπιανό από το βήμα της Βουλής. Είτε η συμφωνία δεν θα αντέξει, προέβλεψε ο πρώην πρωθυπουργός, είτε θα προκαλέσει εκρήξεις. “Υπογράφετε τα πάντα όλα… ένας yes man καταντήσατε…” δήλωσε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
“Δυστυχώς για εσάς, εάν ζούσε σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τον ανέτρεπε μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά” τόνισε με νόημα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Ο κ. Παππάς κατηγόρησε δε, τον κ. Σαμαρά ότι υπέγραψε το 1991 έγγραφο με αναφορά Δημοκρατία της Μακεδονίας και ότι η ΝΔ είχε συμφωνήσει στην ονομασία Μακεδονία – Σκόπια.