Ξεκινά σήμερα (28.01.2022) στις 18:00 το απόγευμα η τριήμερη «μάχη» στη Βουλή επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου «διαβάζοντας» την πρωτοβουλία Τσίπρα, εκτιμούν πως είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται από την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του διεμβολισμού της παράταξης του – που αποτυπώνεται καθαρά και στις δημοσκοπήσεις – από το έτερο κόμμα της κεντροαριστεράς.
Στο Μαξίμου επίσης εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την με την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης επιδιώκει να συσπειρώσει το κόμμα του στο δρόμο προς το Συνέδριο, κι ενώ δέχεται συντροφικά «μαχαιρώματα» μετά την πρόταση του για αλλαγή στην εκλογή Προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής, που πλέον θα γίνεται από τη βάση.
Κυβέρνηση: «Κίνηση εντυπωσιασμού»
Η είδηση για την πρόθεση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «έσκασε» λίγα λεπτά πριν από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Γιάννη Οικονόμου.
Μετά από συντονισμό με το Μέγαρο Μαξίμου, με καθυστέρηση μισής ώρας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκίνησε το μπρήφινγκ, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα…
«Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού, απολύτως προβλέψιμη πάντως… Οι πολίτες θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τις επενδύσεις, για το Κράτος Δικαίου, για τη θωράκιση της χώρας, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την υγεία, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων. Να ακούσουν για τις αποδόσεις της Κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει» σχολίασε ο κ. Οικονόμου.
Οι θέσεις της κυβέρνησης
Κυβερνητικοί παράγοντες δήλωναν πως μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη από καιρό, αν και το timing τους αιφνιδίασε. Ωστόσο, αν κι έρχεται σε μια… δύσκολη στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου την χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη, εκτιμώντας ότι είναι μία ευκαιρία να “ξεδιπλωθεί” η πολιτική της κυβέρνησης στα ζητήματα για τα οποία την «μέμφεται» η Κουμουνδούρου….
-Στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, όπου η κυβέρνηση αναμένεται να εστιάσει στην ενίσχυση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, υπό τον οποίο, όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, θα δημιουργηθεί μία κεντρική δομή, με μεταβλητή σύνθεση φορέων, ανάλογα με τις ανάγκες (άλλη σύνθεση για πυρκαγιές, άλλη για κακοκαιρία, σεισμούς κλπ). Στόχος: κράτος, Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, Δήμοι και ιδιώτες να λειτουργούν ενιαία, με βάση σαφή πρωτόκολλα. Να διαβουλεύονται τακτικά και να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως, από κοινού, στις κρίσεις.
Όσον αφορά στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, η στήριξη είναι δεδομένη, ωστόσο περιέχει… αστερίσκους, όπως έκανε σαφές χθες και ο Γ. Οικονόμου. «Ο κ. Στυλιανίδης είναι υπουργός της κυβέρνησης και η κυβέρνηση στηρίζει όλους τους υπουργούς της. Αυτό είναι σαφές. Όπως και είναι σαφές ότι και ο πήχης των απαιτήσεων είναι πιο ψηλά από το αποτέλεσμα της διαχείρισης που υπήρξε» σημείωσε με νόημα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
-Στο μέτωπο της πανδημίας η κυβέρνηση θα αντιτείνει ότι οι αυξημένοι θάνατοι αφορούν κατά το πλείστον στους ανεμβολίαστους πολίτες, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό.
Στον αντίποδα αναμένεται να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονόμευσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι στηρίζει σταθερά τον «αρχηγό των αντιεμβολιαστών», όπως χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη τον Παύλο Πολάκη.
-Στο θέμα της ακρίβειας η κυβέρνηση θα εστιάσει στην οικονομική στήριξη που ήδη έχει παράσχει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει στο μέγιστο δυνατό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
«Σύγκρουση» εφ’ όλης της ύλης
Η τριήμερη μάχη στη Βουλή, ως είθισται, θα είναι εφ’ όλης της ύλης, με την κυβέρνηση να θέτει προς σύγκριση και αξιολόγηση τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της Ν.Δ. με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι. Με δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 157 βουλευτές, ακόμη και αν την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα στηρίξουν όλα τα κόμματα – όπως προτίθενται – αλλά και οι 3 ανεξάρτητοι βουλευτές, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί.
Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής.