Πολιτική

Πρόταση μομφής: Τι σημαίνει – Η διαδικασία στη Βουλή

Το χρονικό μιας… προαναγγελθείσας πρότασης μομφής επιβεβαιώθηκε σήμερα (25.01.2023), με τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης την αποδέχτηκε και η συζήτηση αρχίσει στις 18:00 το απόγευμα.

Πρόταση μομφής σημαίνει… τριήμερη μάχη στη Βουλή, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Θεωρούνταν δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα την υπέβαλε, μετά το φάκελο για τις παρακολουθήσεις που του έδωσε χθες ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος και στον οποίο περιέχονταν τα ονόματα εκείνων που παρακολουθούνταν και τα οποία αποκάλυψε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη στιγμή που η πρόταση μομφής έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, σταματούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 18:00 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. 

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόταση μομφής είχε κατατεθεί πριν από έναν χρόνο και πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το μπάχαλο που προκάλεσε η κακοκαιρία και η ισχυρή χιονόπτωση στην Αττική, εξαιτίας της οποίας χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν για ώρες στην Αττική Οδό. 

Η συζήτηση για την πρόταση μομφής ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας για να περάσει απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, αντιθέτως απορρίπτεται.

Στην τριήμερη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της Κυβέρνησης καθώς και η πλειοψηφία των βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα υπάρξουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την ανάστροφη κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτουν στην Βουλή και η διαδικασία κλείνει με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Τι είναι η πρόταση μομφής

Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της. 

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής στον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα