Πολιτική

Πρόταση Στουρνάρα για 50ετές “ομόλογο σωτηρίας”

Συζητήσεις με τους δανειστές για έκδοση 50ετούς ομολόγου που θα αντικαταστήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης των 130 δισ ευρώ, φέρεται να έχει ξεκινήσει το υπουργείο οικονομικών.

Σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα φέρεται να βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών για την οριστική αντιμετώπιση του χρέους, με την έκδοση 50ετούς ομολόγου, με πολυ χαμηλό επιτόκιο, το οποίο θα αντικαταστήσει δάνεια ύψους περίπου 130 δισ. που έχει πάρει η Ελλάδα από το EFSF.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα που μίλησε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής “μέχρι τον Μάιο παίζονται όλα, αφού θα καθοριστούν μέχρις ευρώ οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής ως το 2017, που θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα”.

Τα διαδοχικά βήματα προς τις τελικές αποφάσεις

Το πρώτο θα είναι η συνεδρίαση του Eurogroup του Νοεμβρίου όπου παρουσία της τρόικας θα ενημερώσει για το κλείσιμο του τρέχοντος προϋπολογισμού και τους στόχους του προϋπολογισμού του 2014.

Το 2013 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ και για το 2014 ο προϋπολογισμός θα προβλέπει πλεόνασμα 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,5% του ΑΕΠ). Όπως σημειώνει η εφημερίδα, δεδομένου ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, καθίσταται προφανές ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θέλει να κρατήσει “μαξιλάρι” ασφαλείας για να καλύψει τυχόν αποκλίσεις στον κοινωνικό προϋπολογισμό και στα Ταμεία.

Σε αυτό το Eurogroup η τρόικα θα παρουσιάσει τις δικές της εκτιμήσεις για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το 2014, το οποίο, κατά τις πληροφορίες, προσδιορίζει μεταξύ 900 εκατομμυρίων ευρώ και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο δεύτερος σταθμός θα είναι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου οι υπουργοί θα προσδιορίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού προγράμματος.

Για το 2014 το χρηματοδοτικό κενό με βάση το ισχύον μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είχε υπολογιστεί σε 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια όμως διευρύνθηκε καθώς διατέθηκαν 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τη βοήθεια για την επαναγορά ομολόγων που αποφασίστηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο.

Οι ανάγκες νέου δανεισμού για το 2014 αυξάνονται καθώς λήγουν ομόλογα κεντρικών τραπεζών ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε υποσχεθεί ότι θα αναχρηματοδοτηθούν με νέα, αλλά η υπόσχεση δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Το δίλημμα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, με παρέμβασή του, απαίτησε να βρεθεί “ισοδύναμη λύση”. Μετά από αυτό η Ελλάδα, γράφει το δημοσίευμα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα να δεχθεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό από μια έξτρα βοήθεια μεγέθους 9-11 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014 ή να βγει στις αγορές αφού εκτός από πρωτογενές πλεόνασμα θα έχει επιτύχει να συγκρατήσει το κατά Μάαστριχτ έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Η στάση του Γιάννη Στουρνάρα μπροστά σε αυτό το δίλημμα είναι σαφής και ξεκάθαρη. “Η απάντηση είναι ΝΑΙ αν μας ζητήσουν διαρθρωτικά μέτρα για την οικονομία όπως η άρση των εμποδίων εισόδου επιχειρήσεων στην οικονομία, η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των αγορών και των επαγγελμάτων και αλλαγές εκσυγχρονισμού.

Η απάντηση είναι ΟΧΙ αν απαιτήσουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και πολύ περισσότερο οριζόντιες παρεμβάσεις και διαφοροποιήσουν τον στόχο που έχουμε συμφωνήσει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016″.

Διαβάστε

Και νέες αρμοδιότητες στον Χάρη Θεοχάρη

Τρόικα… Έφυγε για να ξανάρθει

Στουρνάρας – τρόικα: Συμφώνησαν μόνο στο κλείσιμο του προϋπολογισμού – Ποιά είναι τα “ανοιχτά” μέτωπα

Στουρνάρας: Συνεχίζουμε με την τρόικα – Δεν ετέθη θέμα εκλογών

Τα τρία καυτά θέματα που η τρόικα πιέζει την Αθήνα – Αργεί ακόμα να κλείσει το 2014

Τι ζητάει η ελληνική πλευρά από την τρόικα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Στουρνάρας: “Παράγοντας-κλειδί για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος η διαχείριση των χαρτοφυλακίων…”

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα