Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενέκρινε με πλειοψηφία την πολιτική απόφαση, ενώ απέρριψε με ψήφους 95 έναντι 75 και ένα λευκό σειρά τροπολογιών, κυρίως αυτή της Αριστερής Πλατφόρμας .
Στο κείμενο που είχε καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα αναφέρονταν ότι: «η κυβέρνηση, εφόσον οι ‘θεσμοί’ συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα ‘πνίξει’ τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της».
Στο σχέδιο απόφασης τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνει ότι τέσσερις μήνες τώρα « αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα».
Ωστόσο σημειώνεται στο σχέδιο απόφασης, το ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση και προσθέτει ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο.
Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται ότι αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαικών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υιοθετώντας αδιάλλακτες θέσεις και επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με την φωτιά».
Επίσης αναφέρει ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».
Πέρασε η πρόταση της φιλοπροεδρικής κίνησης των “53” που διαφοροποιήθηκε από τα “κακώς κείμενα” των τεσσάρων πρώτων μηνών της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ειδικότερα, πέντε στελέχη, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Φάνης Κουρεμπές και η Ελένη Σταματάκη, τονίζουν την ανάγκη:
– η κυβέρνηση να δρα σε στενή σχέση με το κόμμα και την ΚΟ
– δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, σε επιλογές προσώπων και ρητορικής
– η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε εκδημοκρατισμό του κρατικού μηχανισμού από θύλακες του μνημονιακού καθεστώτος
Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξελλες στο επίπεδο του «Brussels Group» ο κύκλος των τεχνικών διαβουλεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών.
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν από την ερχόμενη Τρίτη και μετά, όποτε όπως είναι προγραμματισμένο θα επανέλθουν στις Βρυξέλλες τα στελέχη της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το εύρος των εκρεμμών ζητημάτων έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και η επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να θεωρηθεί ορατή.
Ωστόσο οι ίδιες πηγές σημείωναν πως εξακολουθούν να υφίστανται διάφορες σε θέματα που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και τον δημοσιονομικό τομέα.
Η Πρόεδρος της Βουλής σήκωσε το γάντι και επιτέθηκε κατά του Πρωθυπουργού μετά τις κατηγορίες που δέχτηκε για παρακώλυση της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ.
Χωρίς να μασάει τα λόγια της η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε για το θέμα της ΕΡΤ.
”Δεν μπορεί να υποστηριχθεί η επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη για την ΕΡΤ κι αυτό το έχω ήδη πει στον πρωθυπουργό”.
Αμέσως μετά έσπευσε να προσθέσει πως δεν συγκρούεται με τις πρωθυπουργικές επιλογές όμως αυτό έκανε στην ουσία χαρακτηρίζοντας τον Ταγματάρχη φθαρμένο πρόσωπο.
”Δεν συγκρούομαι ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε πιο συλλογικοί και να μη διαλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα”.
Όμως σαφής ήταν και οι αιχμές της για την διαπραγμάτευση.
Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η Ζ. Κωνσταντοπούλου είπε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχουν μονόδρομοι, εννοώντας τη συμφωνία, ενώ ζήτησε ουσιαστικά να μην πληρωθούν οι δόσεις προς τους δανειστές.
”Η διαπραγμάτευση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και όχι Οικονομίας. H Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου της Βουλής μπορεί να ζητήσει αναστολή πληρωμής χρέους μέχρι να τελειώσει το έργο της. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι”.
Σαφέστατη διαφοροποίηση του Π. Λαφαζάνη από τον Α. Τσίπρα με την ομιλία του υπουργού Ενέργειας στην Κεντρικη Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά το κείμενο φωτιά που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα ο επικεφαλής της άστραψε και βρόντηξε.
Σαν να μην είπε ποτέ ο Αλ. Τσίπρας πως είμαστε κοντά σε συμφωνία ο Π. Λαφαζάνης αναρωτήθηκε επιδεικτικά: Από που και ως που είμαστε κοντά σε συμφωνία;
Ο Π. Λαφαζάνης όχι απλά αμφισβήτησε τα λόγια του Τσίπρα, περί συμφωνίας, αλλά ρώτησε με έμφαση: Έχουμε συμφωνήσει για ιδιωτικοποιήσεις;
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Π. Λαφαζάνης κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή να πάρει απόφαση κατά των ιδιωτικοποιήσεων σε λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους και σε ακίνητα – φιλέτα, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Όμως ο Π. Λαφαζάνης προχώρησε σε μία ακόμα πιο δομική αντίθεση από τον Αλ. Τσίπρα, καθώς μίλησε ευθέως για δραχμή.
Προσέξετε με ποιές λέξεις έριξε τη βόμβα του για αλλαγή νομίσματος.
”Από που προκύπτει πως είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;”
”Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη, οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν. Βλέπετε τον Σόιμπλε, είναι σαν το μαντρόσκυλο που επιτίθεται” ήταν μία από τις πιο εντυπωσιακές ατάκες του Π. Λαφαζάνη.
Αυτό πάντως που πρέπει να τονιστεί είναι οι ”υποθήκες” που έβαλε ο Π. Λαφαζάνης καθώς καταχειροκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Ουσιαστικά η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Π. Λαφαζάνης κινούνται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση και σε τροχιά ρήξης, λίγες ώρες μετά την δήλωση Τσίπρα πως είμαστε κοντά σε συμφωνία.
Προσέξτε τι μηνύματα έστειλαν στο Μαξίμου με την αντι-εισήγηση, όπως την ονόμασαν:
– Άμεση αντεπίθεση από την κυβέρνηση με εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις προγραμματικές εξαγγελίες
– Μεγαλύτερη καταστροφή θα είναι για τη χώρα η επιβολή ενός νέου Μνημονίου, της μιάς ή της άλλης μορφής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ενώ απορρίπτουν κάθε κουβέντα για παράταση προηγούμενου προγράμματος
– Η διακοπή πληρωμής του χρέους όσες δυσκολίες και αν έχει είναι πολύ προτιμότερη για τη χώρα
– Η κυβέρνηση, αν συνχιστούν οι εκβιασμοί από τους θεσμούς, οφείλει να δηλώσει από τώρα ξεκάθαρα πως δεν θα πνίξει το λαό, δεν θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ
Μάλιστα με την κίνηση της να κατεβάσει αντι – εισήγηση η Αριστερή Πλατφόρμα δείχνει την διαφοροποίηση της έμπρακτα αφού ζητάει το κείμενο της να είναι προσθήκη στο κείμενο της απόφασης.
Όμως αίσθηση έχει προκαλέσει και η τοποθέτηση του Π. Σκουρλέτη. Ο υπουργός Εργασίας ”βγαίνει” και αυτός από τα αριστερά στην κυβέρνηση καθώς ζητάει τώρα να περάσουν τα εργασιακά, στα οποία βέβαια συγκαταλέγεται η αύξηση του κατώτατου μισθού. Και όλα αυτά ενώ ο Π. Σκουρλέτης γνωρίζει πως κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια από τους δανειστές.
“Δεν δεχόμαστε τον εκβιασμό που λέει ρευστότητα με μνημόνιο ή χρεοκοπία” ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επικείμενη δόση του ΔΝΤ λέγοντας πως δεν θα πληρωθεί.
Ο στόχος που έθεσε ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην εκπομπή mega σαββατοκύριακο, είναι μία ενιαία συμφωνία έως το τέλος του Ιουνίου –
Βούτσης: “Δεν πρόκειται να αποδράσουμε, θα είμαστε πολύ συνεπείς. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με τον λαό”
Σχετικά με τις δόσεις που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο, ο υπουργός έμεινε στην γραμμή… Τσίπρα, λέγοντας πως αρχής γενομένης από την πρώτη δόση που έχει καταληκτική ημερομηνία την 5η Ιουνίου, η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τα χρήματα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα!
Ταυτόχρονα, ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία λογικής και προς το συμφέρον του λαού καθώς τα πράγματα είναι ώριμα.
Σχετικά με το πως συμπεριφέρονται οι βουλευτές και οι υπουργοί δήλωσε ότι “δοκιμαζόμαστε όλοι σε μία μετάβαση ιλιγγιώδη. Κάθε ημέρα βαθμολογείται η πολιτική ευαισθησία των στελεχών της κυβέρνησης”.
«Για την έξοδο από την ευρωζώνη υπάρχουν γνώσεις και είναι διαχειρίσιμη, ενώ θα επιτευχθεί ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας» υποστήριξε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαπαβίτσας.
Σύμφωνα με τον βουλευτή η ρήξη έχει 4 άξονες:
– Άρνηση πληρωμής
– εθνικοποίηση τραπεζών με αναδιοργάνωση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση
– τέλος στην λιτότητα και
– έξοδος απο νομισματική ένωση.
Ο κ. Λαπαβίτας, δήλωσε ότι το Grexit θα συντελέσει στη «δημιουργία πραγματικού σχεδίου ανάπτυξης απ’ την στιγμή που θα υπάρχει ρευστότητα αφού θα μπορούμε να τη παράγουμε, και τόνωση της εγχώρια βιομηχανίας.»
Σύμφωνα με το βουλευτή, στις 25 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εντολή απόρριψης μνημονίων και υποσχέθηκε άμεση υλοποίηση. «Εχει κάνει προσπάθεια η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση» πρόσθεσε.
«Οι δανειστές μας δυσκολεύουν λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η επίθεση που δεχτήκαμε πήρε τη μορφή αναβολής της χρηματοδότησης, με αδρανοποίηση της οικονομίας. Η συνεχιζόμενη πίεση ρευστότητας από την ΕΚΤ δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί εντός της νομισματικής ένωσης. Όποτε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκη γίνεται πιο δύσκολο» σημείωσε. «Άρα η μια λύση θα μπορούσε να είναι η ρήξη» κατέληξε ο βουλευτής.