Site icon NewsIT
11:36 | 27.03.19

Πρώτη κατοικία – Δραγασάκης: «Κάναμε έναν έντιμο συμβιβασμό – Θα ήθελα να είχα και άλλο χρόνο»

Πρώτη κατοικία – Δραγασάκης: «Κάναμε έναν έντιμο συμβιβασμό – Θα ήθελα να είχα και άλλο χρόνο»
Newsit Newsroom

«Πρέπει η τροπολογία αυτή να έχει ψηφιστεί πριν το Eurogroup», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Είτε με μνημόνιο είτε όχι, οι τράπεζες όλες είναι στο ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης. Στο 25% υπολογίζουν οι τράπεζες το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Στις 5 το απόγευμα αποφασίσθηκε να γίνει και με ακρόαση πέντε φορέων, η συζήτηση της τροπολογίας για τα κόκκινα δάνεια και την προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Πρόκειται «για έναν έντιμο συμβιβασμό» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης υποστηρίζοντας «H κυβέρνηση στο θέμα αυτό λειτουργεί ως  εκπρόσωπος των δανειοληπτών. Είναι ένα δύσκολο θέμα,  καθώς η επίλυση έχει ανάγκη να λαμβάνονται υπόψιν τρεις παράγοντες: η κοινωνική διάσταση, η δημοσιονομική κατάσταση και η κατάσταση των τραπεζών. Γι αυτό χρειάστηκε χρόνος. Εγώ θα ήθελα να είχα και άλλο χρόνο, αλλά πρέπει η τροπολογία αυτή να έχει ψηφιστεί πριν το Eurogroup, γιατί είτε με μνημόνιο είτε όχι, οι τράπεζες όλες είναι στο ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας».

[read4more]

Ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι «είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θέτουμε σε σύστημα προστασία και τα επιχειρηματικά δάνεια» και απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούσαν να έρθει η τροπολογία αυτή ως νομοσχέδιο για να υπάρχει χρόνος να ακουστούν φορείς και να γίνει διεξοδική συζήτηση είπε ότι «συμμερίζομαι τις ανησυχίες όλων των βουλευτών για να ακουστούν οι θέσεις των φορέων, αλλά να ξέρετε ότι η θέση της κυβέρνησης  ήταν η θέση των δανειοληπτών και όχι των τραπεζών. Εάν ήταν να έχουμε την θέση των τραπεζών το θέμα αυτό θα είχε λήξει προ πολλού. Η κυβέρνηση εκπροσώπησε με συνέπεια τους δανειολήπτες και με τις συζητήσεις με τις τράπεζες και με τους θεσμούς. Να εξασφαλίσουμε  τα συμφέροντα εκείνων που πήραν δάνεια αλλά λόγω συνθηκών έμειναν άνεργοι, έχασαν εισοδήματα και είναι σε δυσκολία και αδυνατούν να τα εξοφλήσουν. Και για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός εγγράφει ένα ποσό για να αποπληρώνεται αυτό το ποσό προς τις τράπεζες για εκείνους που πραγματικά αδυνατούν».

«Εγώ θα ήθελα να είχα και άλλο χρόνο, αλλά πρέπει η τροπολογία αυτή να έχει ψηφιστεί πριν το Eurogroup, γιατί είτε με μνημόνιο είτε όχι, οι τράπεζες όλες είναι στο ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας»

Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης ερωτηθείς πόσο εκτιμάται το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών, είπε ότι «οι τράπεζες το υπολογίζουν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 25% επί του συνόλου αλλά είναι δύσκολο να το ξεχωρίσει κανείς. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν κακοπληρωτές, αλλά δεν θέλουμε να γίνει άλλοθι». Σημείωσε επίσης ότι: «μας ενδιαφέρει η κατάσταση των τραπεζών γιατί έχουν πληρωθεί  δεκάδες δις για να μην καταρρεύσουν, να μην θυσιάσουμε όμως τα πάντα είτε προς την μια κατεύθυνση είτε προς την άλλη» και κατέληξε ότι «μετά την ψήφιση της τροπολογίας από την Βουλή, το θέμα είναι στις τράπεζες να προχωρήσουν τις διαδικασίες».

Η συμβιβαστική πρόταση που υπήρξε στο αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθούν κατ εξαίρεση φορείς σε ακρόαση το απόγευμα στην Επιτροπή ήταν να κληθούν η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η Ένωση Δανειοληπτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος , η Τράπεζα της Ελλάδας και η ΕΣΣΕΕ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version