Ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ με... νοήματα. Επιβεβαίωση της συναντίληψης για την τουρκική προκλητικότητα. Μαζί του Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Γεωργιάδης, Θεοχάρης, Χατζηδάκης.
Στο Ισραήλ βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την πανδημία και τη σχεδόν δίμηνη καραντίνα.
Η επιλογή του προορισμού κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς στην ατζέντα – όπως ήδη έγραψε το newsit.gr – δεν βρίσκονται μόνο τα ζητήματα που άπτονται των γεωπολιτικών εξελίξεων στη ΝΑ Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης δείχνει ακριβώς το προχωρημένο επίπεδο των διμερών επαφών και σφραγίζει τη διάθεση και των δύο πλευρών να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους, με τον τουρισμό, τις επενδύσεις και την ενέργεια, με την προοπτική του αγωγού EastMed, να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
Μπαράζ συναντήσεων
Ο κ. Μητσοτάκης έχει, άλλωστε, στο πρόγραμμα του συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων και υποψήφιους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, των κατασκευών, των αμυντικών συστημάτων, του αγροτοδιατροφικού τομέα κτλ. Σειρά συναντήσεων με επενδυτές θα έχουν και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης-Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας και Εξωτερικών και Οικονομικής Διπλωματίας, Κώστας Φραγκογιάννης, αλλά και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης. Επίσης, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών θα υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών.
Ειδικά για τον τομέα του τουρισμού, άλλωστε, η πανδημία και η επιτυχημένη αντιμετώπιση της τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Ισραήλ και η συμμετοχή τους στο Smart COVID-19 Management Group (σ.σ.: την ομάδα των επτά χωρών που κατάφεραν ν’ αντιμετωπίσουν με επιτυχία την υγειονομική κρίση) γέννησε πέραν των άλλων την ιδέα για μια διμερή συμφωνία “ανοίγματος” των συνόρων και ανταλλαγής τουριστών.
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας
Στις συναντήσεις του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ισραήλ πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη συναντίληψη που υπάρχει ως προς την κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Το θέμα αυτό τέθηκε, άλλωστε, και από τον Νίκο Δένδια στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και στη συνάντηση του με τον Γάλλο ομόλογο του, Ζαν Υβ ΛεΝτριάν στο Παρίσι, ενώ ενημέρωσε για το ζήτημα τηλεφωνικά και τον Αμερικανό ομόλογο του, Μάικ Πομπέο.
Στην ελληνική φαρέτρα βρίσκεται και το όπλο της αυστηροποίησης των κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκία. Το ενδεχόμενο συζητήθηκε, μάλιστα, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβολίου, Σαρλ Μισέλ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, όπως αποκάλυψε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο, αρνήθηκε ν’ αποκαλύψει εάν η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα διά του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής κι αν θα ζητήσει κάτι τέτοιο από τους εταίρους. Θα επιδιώξει, ωστόσο, τη ρητή καταδίκη της Άγκυρας και των προκλητικών ενεργειών της στο κείμενο των συμπερασμάτων, όπως είχε πράξει κι είχε πετύχει στην τελευταία διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβρη.