Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αφού τον ενημέρωσε για τις απώλειες συμπολιτών μας και τις εκτεταμένες καταστροφές που έχουν συντελεσθεί, του επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να έχει μεταχείριση ανάλογη με αυτήν την Ιταλίας, όταν η γείτονα χώρα επλήγη από τους καταστροφικούς σεισμούς. Ο κ. Weber τον διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση.
Υπογραμμίζεται μάλιστα, ότι αμέσως μετά την επικοινωνία του με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Weber εξέφρασε και δημοσίως την ίδια διαβεβαίωση, δεσμευόμενος να «συμβάλλει στην προσφορά κάθε δυνατής βοήθειας στην Ελλάδα για την ανακούφιση των πολιτών στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ε.Ε.».
Αναλυτικά η δήλωσή του κ. Weber:
“Το κόστος της καταστροφής από τις πλημμύρες στην Αθήνα είναι τεράστιο. Χάθηκαν άνθρωποι, καταστράφηκαν σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι ανεκτίμητες και αναντικατάστατες και εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τα θύματα και τους συγγενείς τους. Τώρα αρχίζει το έργο της καταγραφής και της αποτίμησης των ζημιών.
Η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος. Ήδη από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία, ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ευρωβουλευτές της ηγήθηκαν της προσπάθειας και ανέλαβαν πρωτοβουλίες έχοντας ως στόχο την άμεση συμπαράσταση των θυμάτων. Ενημέρωσαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ζήτησαν την έκτακτη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, όπως επίσης και έκτακτη συζήτηση για το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό καλώ την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει όσο πιο σύντομα γίνεται, στην καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης. Από την πλευρά μου θα συνδράμω και θα στηρίξω όλες τις προσπάθειες ανακούφισης των πολιτών, μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Η συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής
Εν τω μεταξύ στη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με εντολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεδρίασε χθες, έγινε μια πρώτη αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής και των βασικών αιτιών που συνετέλεσαν σε αυτήν.
Τα μέλη της επιτροπής, που λόγω της ειδικότητας τους γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα της Δυτικής Αττικής, επιφυλάχθηκαν να παραδώσουν στη Νέα Δημοκρατία μια πρώτη τεκμηριωμένη έκθεσή τους για το τι πρέπει να γίνει στην περιοχή την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, στη συνεδρίαση στην οποία μετείχαν και οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής ανέδειξαν τα πρώτα πέντε μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανακούφιση των πληγέντων. Μέτρα τα οποία η Νέα Δημοκρατία θεωρεί όχι μόνον αναγκαίο, αλλά και αυτονόητο να υιοθετηθούν σήμερα κιόλας από την Κυβέρνηση.
Τα πέντε αυτά μέτρα είναι τα εξής:
-Πλήρης απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ
-Πάγωμα των οφειλών τους προς την Εφορία
-Δωρεάν παροχή ηλεκτροδότησης και ύδρευσης για όσο διάστημα απαιτείται για να αποκατασταθούν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή και καταστραφεί ολοσχερώς από τη θεομηνία
-Άμεση στέγαση και σίτιση όλων των κατοίκων, των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές
-24ωρη εντατική αστυνόμευση στις γειτονιές των περιοχών που έχουν πληγεί για να μη συνεχιστούν τα απαράδεκτα φαινόμενα πλιάτσικου που, ήδη, καταγγέλλουν οι κάτοικοι
Υπενθυμίζεται ότι στην επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, μετέχουν ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Στασινός, το μέλος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Διονύσης Γκούτης, ο καθηγητής του Ε.Μ.Π., ειδικός στον σχεδιασμό υδραυλικών έργων κ. Αναστάσιος Στάμου, ο μελετητής Αντιπλημμυρικών Έργων κ. Γιώργος Κάζος και ο Επίκουρος Καθηγητής του Ε.Μ.Π., Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Κων. Αραβώσης, όπως επίσης και οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής της Νέας Δημοκρατίας.