Site icon NewsIT

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες

23.03.2016 | 16:59
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ανατροπές και νέα δεδομένα φέρνει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, με το Μέγαρο Μαξίμου να προβληματίζεται έντονα πλέον για το μέλλον της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, καθώς η έξαρση του φονταμενταλισμού θέτει εν αμφιβόλω την εθελοντική διαδικασία μετεγκαταστάσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μπροστά στον κίνδυνο ακύρωσης ενδεχομένως του σχεδίου αυτού η Αθήνα μπορεί να βρεθεί ενώπιον της απόλυτης εξάρτησης από τις διαθέσεις της Τουρκίας και το πιθανό ενδεχόμενο εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών ανά τη χώρα.

Έτσι μπορεί από την Δευτέρα η Τουρκία να φρέναρε τις ροές, αλλά είναι απρόβλεπτη και συνάμα είναι προφανές ότι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εφόσον συνδεθεί με θέματα ασφαλείας θα ακυρωθεί στην πράξη.

Η ελληνική κυβέρνηση καλού κακού ενεργοποίησε από χθες ένα έκτακτο σχέδιο φύλαξης δημόσιων χώρων “υψηλού κινδύνου” (λιμάνια, αεροδρόμια, μεγάλα εμπορικά κέντρα..), καθώς και πρεσβειών ξένων χωρών ιδίως της ΕΕ, ενώ παράλληλα ΕΛΑΣ και ΕΥΠ θα εντείνουν τις έρευνες για την αναζήτηση ύποπτων ατόμων και για τη συλλογή πληροφοριών στα κέντρα κράτησης και διαμονής προσφύγων και μεταναστών.

Είναι αυτονόητο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν με μεγάλο προβληματισμό τη νέα τρομοκρατική ενέργεια στην καρδιά της Ευρώπης, ωστόσο αισιοδοξεί στο άλλο μεγάλο μέτωπο της αξιολόγησης δημιουργούνται συνθήκες ευτυχούς κατάληξης, διαφορετικά είναι ορατός ο κίνδυνος γεωστρατηγικής και οικονομικής απομόνωσης της χώρας και η μετατροπή της σε “γκρίζα ζώνη” της ΕΕ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version