Και αν η επιχείρηση πολιτική διαπραγμάτευση πέτυχε το στόχο της με την έννοια ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να μπει στην Καγκελαρία, τα δύσκολα τώρα ξεκινούν για την κυβέρνηση Τσίπρα καθώς μέχρι το Πάσχα το αργότερο θα πρέπει να πείσει εταίρους και δανειστές για τις προθέσεις …χωρίς να πάρει μέτρα λιτότητας!.
Εξίσωση δύσκολη ακόμη και για μαθηματικά μυαλά από τη στιγμή που πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν και πάλι την κάνουλα της χρηματοδότησης, σε νέα βάση όμως αυτή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και όχι το 2ο Μνημόνιο.
Από σήμερα τα ψέμματα τελείωσαν για την Αθήνα καθώς η μπάλα πέρασε στη δική της περιοχή με μικρά περιθώρια ελιγμών, αφού τυχόν νέο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη
Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα της “7μερούς” καθώς η κυβέρνηση θα γράψει μόνη της το…νέο Μνημόνιο στη βάση πραγματικών και προοδευτικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
“Αυτή τη φορά σε τελική το μάρμαρο θα το πληρώσουν όσοι δεν πλήρωσαν πέντε χρόνια τώρα” λένε κυβερνητικό κύκλοι υπενθυμίζοντας με νόημα τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με την κ. Μέρκελ: “Επίσης, αυτά τα 5 χρόνια στην Ελλάδα, υπήρξε και πολύ μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Κι αυτό το αποδεικνύει η έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Hans-Böckler σύμφωνα με την οποία τα εισοδήματα των φτωχότερων Ελλήνων μειώθηκαν κατά 86%, ενώ τα εισοδήματα των πλουσιότερων μόλις κατά 16%. Την ίδια στιγμή που οι φόροι στους φτωχότερους αυξήθηκαν κατά 337% , στους πλουσιότερους μόλις κατά 9%”.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε στην Γερμανίδα καγκελάριο τα όσα έγραψε στην επιστολή του, δηλαδή την ετοιμότητά του να δώσει προτεραιότητα σε μισθούς-συντάξεις, αν τυχόν η κυβέρνηση βρεθεί σε δίλημμα να διαλέξει αν θα πληρώσει εσωτερικές ή δανειακές υποχρεώσεις.
Με τον “ελληνογερμανικό πόλεμο” όπως όλα δείχνουν να έλαβε τέλος η Αθήνα και ειδικά το οικονομικό επιτελείο φουλάρει τις μηχανές ώστε μέχρι την Παρασκευή η λίστα μεταρρυθμίσεων να είναι έτοιμη, δηλαδή συγκεκριμένη, κοστολογημένη και με ορίζοντα υλοποίησης, με την αισιοδοξία ότι το Brussells Group αυτή τη φορά θα δώσει το “πράσινο φως”.