Site icon NewsIT
17:05 | 14.10.20

Προϋπολογισμός στα χρόνια της πανδημίας

Ψήφος αποδήμων:
Newsit Newsroom

Συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021 με κοινή παραδοχή ότι οδηγός είναι το βάθος της πανδημίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ανάλογα μάλιστα με την εξέλιξη της διασποράς του ιού, είναι πιθανόν να αναληφθούν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους. Είναι γεγονός ότι σε αυτό το ευμετάβλητο – παγκοσμίως – περιβάλλον, κάθε άσκηση προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας συνοδεύεται από επισφάλεια» και τόνισε πως σε « μια περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο βασικό μακροοικονομικό σενάριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά δυσμενέστερο μακροοικονομικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στον ρυθμό ανάπτυξης και κατά 2% του ΑΕΠ στο πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Ο Σκυλακάκης και τα δεδομένα

Στο ίδιο μήκος, νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι η αβεβαιότητα στις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές συνέπειες από την πανδημία είναι η μόνη βεβαιότητα που έχουμε και σημείωσε πως θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις από πανδημία μέχρι και τον Απρίλιο 2021»

Το να μιλάει κανείς για αβεβαιότητες στον προυπολογισμό όταν υπάρχει πανδημία, ανέφερε και ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης «είναι αυτονόητο. Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη και επισφαλής και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για το 2020 ύφεση 8,2 και 7,5 ανάκαμψη το 2021, η πρόβλεψη αυτή , είπε είναι αρκετά υψηλότερη από τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών. Δείχνει αισιοδοξία. Οι δικές μας προβλέψεις ως Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είπε ότι είναι πως η ύφεση θα κυμανθεί στο 8.5% με 9,4 και θα είναι μεγαλύτερη της εκτιμώμενης Και εξήγησε ότι αυτό συνάγεται από τρία στοιχεία , ότι η ύφεση του α΄τριμ ήταν 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή χειρότερο από ότι προβλέπαμε. Στο β΄τριμ. είχαμε ύφεση 15,2% , δηλαδή κατά 1,5 μονάδα αυξημένη καθώς φαίνεται ότι κινήθηκε χειρότερα ο εξωτερικός τομέας (πχ υπηρεσίες) της οικονομίας. Και επαναληφθεί και το γ΄τρίμηνο, μας δημιουργεί μια αίσθηση ότι θα έχουμε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με το ΑΕΠ.

Η “ακτινογραφία” του Σταϊκούρα για τον προϋπολογισμό

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σατϊκούρας, από την δική του πλευρά χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό που καταθέτει η κυβέρνηση για το 2021 « ρεαλιστικό, αναπτυξιακό, φιλο-επενδυτικό, μεταρρυθμιστικός ευέλικτο και κοινωνικά δίκαιο» στοιχεία που αναγνωρίζονται « από την κοινωνία, τους εταίρους, τους επενδυτές και τις αγορές.». Τονίζοντας ότι το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού αποδεικνύει ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ζει μέσα στην οικονομία και την κοινωνία, και όχι σε «γυάλινους πύργους». Αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες τους, ακούει το σφυγμό τους, και αντιδρά με αμεσότητα.

Παρεμβαίνει υποστηρικτικά, έγκαιρα και στοχευμένα, στον βαθμό και τον χρόνο που οι παρούσες, έκτακτες, συνθήκες απαιτούν. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε και αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, με όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Παράλληλα, διατηρούμε αποθέματα για κάθε ενδεχόμενη εθνική ανάγκη. Ταυτόχρονα, κινούμαστε και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, θέτοντας, με τις συνεκτικές πολιτικές μας, στέρεες βάσεις για να ανακάμψουμε, και να επιτύχουμε, το ταχύτερο δυνατόν, υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Είναι χρέος όλων μας έναντι των καλών σελίδων της ιστορίας μας και των επόμενων γενεών, να έχουμε μία διεθνώς αξιοπρεπή και διαρκώς ισχυροποιούμενη Πατρίδα! Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!Με σχέδιο, συνεργασία, μεθοδικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και σκληρή δουλειά!»

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version