Site icon NewsIT
19:24 | 31.01.19

Ψάχνουν άρον-άρον τρόπο να “σώσουν” Καμμένο και ΑΝΕΛ, αλλάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής!

Τσίπρας - Καμμένος - ΚΟ ΑΝΕΛ
Newsit Newsroom

Ετοιμάζεται "σωσίβιο" στον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ ώστε να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Τα δύο επικρατέστερα σενάρια που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βουλής. Οι απειλές Καμμένου και η ρελάνς Τζανακόπουλου που έβαλε φωτιές.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί η παραίτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, που σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα γίνει αύριο Παρασκευή, καθώς αντικαταστάτης του θα είναι ο Τέρενς Κουΐκ, που ήδη έχει διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ.

Αυτό σημαίνει πως από αύριο οι ΑΝΕΛ μένουν μεν με 5 βουλευτές, όμως ο ένας εξ αυτών – ο κ. Φωκάς- έχει εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων. Όπως ορίζει επί του παρόντος ο Κανονισμός της Βουλής, για να νοείται Κοινοβουλευτική Ομάδα ενός κόμματος, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 βουλευτές, οι οποίοι να έχουν εκλεγεί με το κόμμα αυτό. Έτσι ο Πάνος Καμμένος θα έμενε χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα, χάνοντας και τα προνόμια που έχει ο επικεφαλής της.

Τι άλλαξε όμως από την δήλωση Παπαχριστόπουλου ότι θα παραδώσει την έδρα του μέχρι τώρα; Πρώτον η “απειλή” Καμμένου ότι “αν προχωρήσουν σε βρώμικες κινήσεις και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις (ώστε να χάσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα), παρέλαση δεν θα κάνουν“, εννοώντας προφανώς την προκήρυξη εκλογών πριν την 25η Μαρτίου, και δεύτερον η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου πως η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει συζήτηση στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, προκειμένου τα κόμματα που έχουν εκλεγεί στη Βουλή να μην διαλύονται κοινοβουλευτικά, εάν εκπέσουν των πέντε βουλευτών, όπως ισχύει με τον ισχύοντα κανονισμό της Βουλής.

[read4more]

Από εκείνη την ώρα οργιάζουν τα σενάρια για το πώς θα τροποποιηθεί ο Κανονισμός της Βουλής.

Το πρώτο σενάριο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Βουλής είναι να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που απαιτούνται για την ανακήρυξη Κοινοβουλευτικής Ομάδας από 5 σε 3 εκλεγμένους από το ίδιο κόμμα, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική κοινοβουλευτική δύναμη ενός κόμματος θα είναι τουλάχιστον 5 βουλευτές.

Το σενάριο αυτό όμως φαίνεται πως υποχωρεί καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί “απόλυτα φωτογραφική” για τους ΑΝΕΛ και θα εμφάνιζε την κυβέρνηση να “υποκύπτει” στις πιέσεις Καμμένου.

Το δεύτερο σενάριο, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, είναι να αλλάξει ο κανονισμός και να θεωρεί ότι ένα εκλεγμένο κόμμα δεν χάνει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αρκεί να έχει τουλάχιστον 3 βουλευτές. Η ρύθμιση αυτή “ταιριάζει γάντι” στους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, αλλά μπορεί να μην θεωρηθεί “φωτογραφική” καθώς βολεύει και το Ποτάμι -που θα ανακτήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα που τώρα έχει διαλυθεί- αλλά και την Ένωση Κεντρώων, ένας βουλευτής της οποίας, ο Γιάννης Σαρίδης, βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κόμματος. Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους και θεωρείται πως οι εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων θα στηρίξουν την αλλαγή του Κανονισμού.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version