Πολιτική

Ψάχνουν τρόπο στην κυβέρνηση να καταργήσουν την απλή αναλογική χωρίς 200 βουλευτές

Αλλαγή του εκλογικού νόμου σκέφτεται η κυβέρνηση. Θέλει να καταργήσει την απλή αναλογική. Ο νέος εκλογικός νόμος θα έλθει στη Βουλή το φθινόπωρο. Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Υπάρχει περίπτωση ν’ αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να καταργηθεί η απλή αναλογική με λιγότερους από 200 βουλευτές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα; Η απάντηση είναι θετική. Όπως κι ότι φαίνεται ήδη να το σκέπτεται η κυβέρνηση.

Πώς θα συμβεί αυτό; Το προβλέπει ξανά το ίδιο το Σύνταγμα – για την ακρίβεια, θα το προβλέψει, εάν η κυβέρνηση καταφύγει σ’ αυτή την καθ’ όλα σύννομη «ντρίπλα».

Συγκεκριμένα, η συνταγματική αναθεώρηση που έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη Βουλή προβλέπει – με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ – τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στο άρθρο 54 του Συντάγματος. Επειδή, όμως, κατά την κρατούσα άποψη των συνταγματολόγων η αναθεωρητική (=παρούσα) Βουλή δεν δεσμεύεται και μπορεί να διαμορφώσει την εν λόγω διάταξη όπως ακριβώς επιθυμεί, απαλείφοντας μεταξύ άλλων και τη ρητή αναφορά στην απλή αναλογική, χρειάζεται απλώς πλειοψηφία 3/5, δηλαδή 180 ψήφων, προκειμένου ν’ αλλάξει το άρθρο 54. Όχι, όμως, προς την κατεύθυνση πια που εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να προβλέψει την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου εφεξής με την ίδια πλειοψηφία των 3/5 κι όχι των 2/3 των μελών του Κοινοβουλίου που ισχύει σήμερα.

Το “σενάριο” του ΚΙΝΑΛ

Θεωρητικά, δηλαδή, αρκεί η σύμπραξη του Κινήματος Αλλαγής για να βρεθούν οι 180 ψήφοι και για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για την εν συνεχεία αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να «καεί» η μία εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαγόταν με την απλή αναλογική εάν δεν βρίσκονταν 200 ψήφοι για ν’ αλλάξει ο νόμος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκέπτεται ήδη από την προεκλογική περίοδο να καθιερώσει ένα νέο εκλογικό σύστημα που βρίσκεται ανάμεσα στην απλή αναλογική και το ισχύον με το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Να προβλέπει, δηλαδή, ένα μικρότερο μπόνους που θα δίνεται ή θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Η πρόταση αυτή βρίσκεται πολύ κοντά – αν όχι ταυτίζεται – με αυτή του ΚΙΝΑΛΑλ, οπότε, σ’ αυτή την περίπτωση, θα έκανε πιο εύκολη θεωρητικά την εξασφάλιση συναίνεσης και εξεύρεσης των 180 ψήφων για την άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος εκλογικός νόμος θα έλθει στη Βουλή το φθινόπωρο και σίγουρα μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα ληφθούν από το Μαξίμου για τον τρόπο της αλλαγής του.

Επίσης, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις διατάξεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, προτεραιότητα του Τάκη Θεοδωρικάκου αυτή τη στιγμή – όπως έχει γράψει το newsit.gr – είναι το σχέδιο για την κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες, προκειμένου ν’ αποφευχθούν τα προβλήματα της απλής αναλογικής. Με το χρόνο ήδη να πιέζει, καθώς οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θ’ αναλάβουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα