Site icon NewsIT

Ψήφισε… Μνημόνιο και η Γερμανία – Υπόσχεση Σόιμπλε για το χρέος

19.08.2015 | 14:14
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Με την Άνγκελα Μέρκελ παρούσα αλλά να μην λέει... λέξη και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητάει δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα κι ας του ήταν... δύσκολο, πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία από τη γερμανική βουλή το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Η Μέρκελ δεν φάνηκε σε καμία στιγμή να έχει ιδιαίτερο άγχος για την εξέλιξη της ψηφοφορίας, μιλούσε με βουλευτές, έβλεπε το κινητό της και δεν πήρε σε κανένα σημείο της συνεδρίασης στη Μπουντεσταγκ το λόγο.

Ήξερε πως παρά τις διαρροές από το κόμμα της, το νέο Μνημόνιο με την Ελλάδα θα περνούσε εύκολα. Όπως και έγινε: επί 585 ψηφισάντων με ψήφους 454 υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές και 73 βουλευτές απόντες το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης υπό τον ΕΜΣ και η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ πήρε το ΟΚ από τη γερμανική Βουλή.

Είχε προηγηθεί η σχεδόν 20λεπτη ομιλία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ήταν άλλωστε και ο εισηγητής, κατά την οποία ο Γερμανός υπουργός ενημέρωσε το Σώμα για το πόσο… δύσκολη του ήταν η απόφαση να καταλήξει σε συμφωνία με τους Έλληνες και να χαρακτηρίζει απαράδεκτο να μην περάσει από τη γερμανική Βουλή ένα Μνημόνιο που είχε ήδη ψηφίσει η Ελλάδα.

Δεν ξέχασε να πετάξει και το καρφί του για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει και τώρα “πρέπει να κάνει τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε”.

” Φυσικά… μετά τις εμπειρίες των τελευταίων μηνών και χρόνων δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν. Οι αμφιβολίες επιτρέπονται πάντα. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ελληνική βουλή έχει αποφασίσει ήδη ένα μεγάλο μέρος των μέτρων, θα ήταν ανεύθυνο να μην αξιοποιηθεί η ευκαιρία για μια νέα αρχή στην Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποσχέσεις της και υλοποιήσει πλήρως και αποφασιστικά το πρόγραμμα, τότε μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Υπάρχουν ευκαιρίες. Εάν αυτές αξιοποιηθούν εξαρτάται αποκλειστικά από τους Έλληνες”, είπε ο Σόιμπλε.

Αφού χαρακτήρισε αναγκαία την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, λέγοντας πως το Ταμείο θα αποφασίσει μεν το φθινόπωρο αλλά έχει εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχει, έστειλε νέο μήνυμα για το χρέος: το κούρεμα αποκλείεται αλλά μια ελάφρυνση μπορεί να συζητηθεί, έστω κι αν τα περιθώρια είναι περιορισμένα.

Για πισώπλατο χτύπημα της Αριστεράς σε βάρος του αδελφού κόμματος στην Ελλάδα, του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, σχολιάζοντας την απόφαση του Die Linke να καταψηφίσει τη νέα συμφωνία.


Από την πλευρά της η Αριστερά εκτίμησε για άλλη μια φορά ότι η γερμανική πολιτική διάσωσης της Ελλάδας απέτυχε. Μέχρι στιγμής η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ούτε ευρώ για την κρίση, τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Die Linke Γκρέγκορ Γκίζι. Σε περίπτωση όμως που η Γερμανία κληθεί να πληρώσει σε μεταγενέστερο χρόνο, τότε αυτό θα οφείλεται στην αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ, όπως είπε. Ο αριστερός πολιτικός παρέπεμψε σε πρόσφατη έρευνα που θέλει τη Γερμανία να έχει εξοικονομήσει 100 δισ. ευρώ λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού. Αυτό όμως, όπως τόνισε, γίνεται στις πλάτες των αποταμιευτών και των καταθέσεών τους.

Ανέφικτο χαρακτήρισε το στόχο που έχει τεθεί για τις ιδιωτικοποιήσεις ο επικεφαλής της Κ.Ο. των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ. «Γνωρίζετε και οι ίδιοι ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι φοροελαφρύνσεις, όπως είπε. Συμπλήρωσε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και πάλι η οικονομία. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα σκληρές, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικές». Οι Πράσινοι ψήφισαν υπέρ της νέας συμφωνίας για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Με πληροφορίες από τη Deutsche Welle

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version