Παρασκευή, 19 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του εκλογικού νόμου – Οι κινήσεις τακτικής από Κυβέρνηση και κόμματα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ψηφίσθηκαν κατά πλειοψηφία και επι των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Το επίμαχο ακροτελεύτιο άρθρο 5 του νομοσχεδίου, που αφορά τον χρόνο εφαρμογής των εκλογών, από τις τοποθετήσεις κομμάτων και βουλευτών δεν φάνηκε να εξασφαλίζει τις αναγκαίες 200 ψήφους προκειμένου αυτές να ισχύσουν από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Κατά την ψηφοφορία των άρθρων υπέρ και στα και στα πέντε άρθρα τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ενώ αντίθετα κατά ψήφισε η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχτηκε σε όλα τα άρθρα να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια προκειμένου όπως είπε ο εισηγητής του Κώστας Σκανδαλίδης να δώσει μια εβδομάδα καιρό στην κυβέρνηση να παρουσιάσει μια συγκροτημένη πρόταση για το θέμα της ψήφου των κατοίκων Εξωτερικού και για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών ή για να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει διακομματικός διάλογος πρώτα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Κώστας Μπαργιώτας στην κατ’ άρθρο ψηφοφορία απουσίασε, ενώ από κύκλους του κόμματος έγινε γνωστό πως το κόμμα επιφυλάσσεται να δει πως θα τοποθετηθεί η Κυβέρνηση στις 2+1 τροπολογίες που έχει καταθέσει (εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας με μπόνους μικρότερο των 50 εδρών, ψήφο στους κατοίκους του εξωτερικού και διασφάλιση ψήφου στους 17αρηδες και όχι και 16αρηδες).

Ο εισηγητής της ΧΑ, Γιάννης Λαγός απουσίασε από την ψηφοφορία ενώ στην τοποθέτησή του δεν αναφέρθηκε πως τοποθετείται το κόμμα του σε κάθε ένα από τα άρθρα.

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ σε όλα τα άρθρα πλην του άρθρου 3 που αφορά το πλαφόν του 3% και το καταψήφισε.

Υπέρ σε όλα τα άρθρα ψήφισε ο εισηγητής της ΕΚ Γιώργος Καρράς, εκτός από το άρθρο 1 που αφορά την ψήφο στα 17 που δήλωσε «παρών». Ο εισηγητής της ΕΚ είπε πως θα ψηφίσει το άρθρο 1 εάν να διασφαλιστεί ότι δεν θα ψηφίζουν και οι 16 ετών και μια ημέρα, ενώ δήλωσε πως θα ψηφίσει το κόμμα του και τις τροπολογίες για ψήφο των κατοίκων εξωτερικού.

Από τις τελευταίες αυτές τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, διαφαίνεται ότι στην ψηφοφορία της Ολομέλειας και ειδικότερα για το εάν θα καταφέρει να βρεί τους «3» βουλευτές που αναζητά για να πιάσει τους 200 ψήφους το άρθρο 5, φάνηκε να διατηρείται ένα «παράθυρο» ανοικτό και αυτό είναι η στάση που θα κρατήσει η Κυβέρνηση στις δύο (κοινές) τροπολογίες που αφορούν την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού και για την κατάτμηση της Β Αθηνών.

Ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, πάντως, εάν και προκλήθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ να πάρει θέση επί των τροπολογιών που τα κόμματά τους έχουν καταθέσει, θέλησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Αφησε να τοποθετηθεί γενικά επί του νομοσχεδίου στην συνεδρίαση ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας. Κίνηση που έγινε προκειμένου να παραμείνει ανοικτές οι πολιτικές κινήσεις, πρωτοβουλίες και χειρισμοί από το Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε