Πολιτική

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία με 156 «ναι» και 141 «όχι»

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Εγκρίθηκε με 156 «ναι» και 141 «όχι» στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη έγινε δεκτό μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία, στην ονομαστική ψηφοφορία (επί της αρχής και επί των επίμαχων άρθρων που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης), κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ. Επί 297 ψηφισάντων, 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι», ενώ 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι».

Κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα είχε πει ότι ο στόχος ενός συστήματος υγείας δεν είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, αλλά ασφαλείς υπηρεσίες.

Η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι το σύστημα φυλλοροεί εδώ και χρόνια και η απάντηση δεν είναι τα 2.000 ευρώ μισθός για τους γιατρούς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δώσαμε 2.000 ευρώ αφορολόγητα και ήρθαν ελάχιστοι. Δεν είναι το οικονομικό το πρώτο κίνητρο, αλλά η εξειδίκευση εργασίας, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια που μπορεί να έχει ένας γιατρός», υποστήριξε, αναφερόμενη στη δυνατότητα που δίδεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο, έως δύο απογεύματα την εβδομάδα.

Η κ. Γκάγκα, που είχε καλέσει όλες τις δυνάμεις να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, είχε τονίσει πως ακόμα και εάν δεν το πράξουν «το νομοσχέδιο θα περάσει, και θα είναι καλό για την κοινωνία».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι και πάλι του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα συνεχίσει με συνέπεια και με σταθερότητα να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, σε κάθε γιατρό και κάθε εργαζόμενο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τι θα αλλάξει στο ΕΣΥ με το νέο νομοσχέδιο

Το Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, έχει θέσει τους εξής στόχους:

Απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ

Στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ, προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος.

Οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία , θα έχουν τη δυνατότητα -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας (συνεργασία με ιατρικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία κ.λπ.), ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικό ιατρείο).

Παράλληλα, επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.

Επίσης, ενισχύεται και προάγεται η Επείγουσα Ιατρική μέσω της σύστασης αυτοδύναμων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και σε άλλα νοσοκομεία εκτός από αυτά για τα οποία ήδη προβλέπεται, και θεσπίζεται ειδικό επίδομα για γιατρούς που υπηρετούν σε ΤΕΠ.

Εκπαίδευση γιατρών – Ιατρικές ειδικότητες

Ενισχύεται η κλινική εκπαίδευση των αποφοίτων Ιατρικής, μέσω προγράμματος εξάμηνης αμειβόμενης κλινικής άσκησης σε κλινικές καθώς και σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία.

Τροποποιείται το νομικό πλαίσιο που διέπει την κρίση και επιλογή των γιατρών κλάδου ΕΣΥ, έχοντας στόχο, η επιλογή μόνιμου προσωπικού να είναι προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων. Έτσι, θα υπάρχουν συμβούλια κρίσεων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) που θα ελέγχουν τα δικαιολογητικά, τη μοριοδότηση και την αναμοριοδότηση των υποψηφίων ιατρών.

Παράλληλα, συγκροτούνται σε κάθε νοσοκομείο αρμόδια συμβούλια για τη διεξαγωγή της συνέντευξης και τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας των γιατρών. Η διαδικασία αυτή φιλοδοξεί να επιταχύνει τις προσλήψεις και να συμβάλει στην ορθολογικότερη επιλογή ιατρικού προσωπικού.

Η αναβάθμιση της ιατρικής εξειδίκευσης θα γίνει με δύο τρόπους:

α) Η διαδικασία τοποθέτησης ιατρών για ειδίκευση μεταφέρεται από το Υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία που αποτελούν εκπαιδευτικά κέντρα και δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και τήρηση της σειράς χρονικής προτεραιότητας.

β) Ορίζονται ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα και οι προς εξειδίκευση γιατροί θα ασκούνται κυκλικά σε όλα τα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας, με στόχο την απόκτηση εμπειρίας. Επιπλέον, ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα και ανά νοσοκομείο καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος υγείας της χώρας.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ για Κώστα Τασούλα: Αποφάσισε τη χρηματοδότηση φορέων της εκλογικής του περιφέρειας – «Εξόχως αλαζονική συμπεριφορά»
Για αλαζονική συμπεριφορά κατηγορεί τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, το ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται...
ΠΑΣΟΚ για Κώστα Τασούλα: Αποφάσισε τη χρηματοδότηση φορέων της εκλογικής του περιφέρειας – «Εξόχως αλαζονική συμπεριφορά»