Πολιτική

Ψήφος αποδήμων: Συσκέψεις και «παζάρια» εν όψει των συναντήσεων Μητσοτάκη – Όλα τα σενάρια

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους συνεργάτες του εν όψει των αυριανών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων.

Τα δεδομένα έως αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

– Η κυβέρνηση αναζητεί τουλάχιστον 200 ψήφους στη Βουλή, καθώς αυτό απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου ο νόμος να τεθεί σε ισχύ.

– Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα της ελληνικής επικράτειας η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλ’ απλώς να εκλέγουν «βουλευτές ομογένειας» απορρίπτεται εξ αρχής από τη ΝΔ ως αντισυνταγματική και διαμηνύεται πως δεν μπορεί να λειτουργήσει ως βάση διαλόγου.

– Αντιθέτως, η πρόταση του ΚΙΝΑΛ που «παντρεύει» κατ’ ουσίαν την κυβερνητική πρόταση και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αντιμετωπίζεται θετικά από το κυβερνητικό στρατόπεδο κι ίσως αυτό να είναι το «κλειδί» για τα περαιτέρω βήματα της διαδικασίας.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, η συναίνεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αυτή τη στιγμή αδύνατη. Με τη σύμπραξη του ΚΙΝΑΛ, όμως, η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 180 βουλευτές και ψάχνει άλλους 20. Μέρα25 και Ελληνική Λύση αθροίζουν… 19, άρα λείπει ένας βουλευτής.

Σε ρυθμιστή λοιπόν αναδεικνύεται το ΚΚΕ, το οποίο, σε αντίθεση με την παραδοσιακή του στάση (σ.σ.: πριν από τρία χρόνια δεν ψήφισε την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ), αφήνει «παράθυρο» για συναίνεση.

[read4more]

Σε ποια περίπτωση; Οι απόδημοι που θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου να υπόκεινται σε φορολογικές υποχρεώσεις, να μην απουσιάζουν από την Ελλάδα για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών και να ψηφίζουν αυτοπροσώπως κι όχι με επιστολική ψήφο.

Από την κυβέρνηση αφήνουν να εννοηθεί ότι συζητούν τα δύο πρώτα, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πως όσοι απόδημοι θα μπορούν να ψηφίσουν θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ταυτόχρονα να έχουν ελληνικό ΑΦΜ, υπολογίζοντας μάλιστα τους πολίτες αυτούς σε 300.000-350.000.

Άρα, μένει ανοικτό το θέμα της επιστολικής ψήφου, το οποίο φαίνεται να υποστηρίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, αν και το αρχικό σχέδιο δεν προέβλεπε αυτή τη δυνατότητα.

Από την άλλη πλευρά, κόκκινη γραμμή αποτελεί για την κυβέρνηση η προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο αποτέλεσμα της Επικράτειας – απορρίπτοντας, δηλαδή, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Προς τούτο, η λύση δεν αποκλείεται να είναι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για προσμέτρηση μεν στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά σε ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια και όχι στις υπόλοιπες της ελληνικής επικράτειας, ώστε να μην αλλοιώνεται η κατανομή των εδρών (σ.σ.: να εκλέγονται, δηλαδή, βουλευτές που θα εκπροσωπούν τους απόδημους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας).

Στην κυβέρνηση πάντως διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι μπορεί να βρεθεί λύση και γι’ αυτό διαμηνύουν ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί, ει δυνατόν, κι από τα 300 μέλη του Κοινοβουλίου. Αφήνουν, μάλιστα, να εννοηθεί ότι προς αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις την τελευταία στιγμή, οι οποίες θα… δελεάσουν και τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας